Nederland: oud voetballer: voetbal is niets voor homo's - andere voetballer: homo zijn is een ziekte.


Nederland staat half op zijn kop door uitspraken van Voetbal analist René van der Gijp. In het televisieprogramma Voetbal international zei hij onder andere dat voetbal geen sport is voor homo's en dat ze beter in een kapperszaak kunnen gaan werken. Maar de inmenging van een oud PSV-voetballer maakt het allemaal nog erger hij stelt gewoon dat homoseksualiteit een ziekte is!

Het Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie Nederland ontving tal van meldingen ten gevolge van de uitspraken gedaan door van der Grijp. Diverse mensen reageerden onthutst, verbijsterd, kwaad en of geschokt. Het meldpunt stuurde dan ook een brief naar het televisieprogramma Voetbal international met de vraag of zij zich willen distantieren van de uitspraken van de heer van der Grijp. Het meldpunt kreeg meer dan 500 reacties en kon het daarom niet nalaten te reageren.

Van der Grijp zei: Voetbal is geen sport voor homo's. Als je homo bent, dan ga je gewoon in een kapperszaak werken". En verder zei hij ook: "Ik moet zeggen, voor mij hoeft het niet zo heel erg dit. Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's. Als je homo bent, dan ben je op je veertiende wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar. Op zaterdag loop ik door de Bijenkorf en wie staat daar mensen op te maken: Leco. En dat gelul: laat die voetballers uit de kast komen... Er zijn er gewoon niet veel." En in het Radio 1 journaal zei hij ook nog dat hij geen begrip heeft voor de opmerking van het COC (Nederlandse holebifederatie) dat homo's zich in het voetbal bedreigd voelen, volgens hem is homoseksualiteit in het voetbal volstrekt geen issue, en hebben homo's geen belangstelling voor voetbal. Hij stelde ook dat hij nooit een onvertogen woord op tribunes of in de kleedkamers over homo's heeft gehoord. Volgens hem gaan voetballers zo lang en intensief met elkaar om, dat hij het gemerkt zou hebben als er homo's bij waren.

Sinds deze uitspraken van de oud-voetballer Van der Grijp is er veel opschudding ontstaan bij onze noorderburen, en volgde er veel hevige reacties. Ondertussen liet de Nederlandse voetbalbond KNVB weten verbaasd te zijn over de uitspraken van de heer van der Grijp en distantieren ze zich van zijn uitspraken. De voetbalbond vaarde trouwens afgelopen weekend voor het eerst mee op de Amsterdamse Canal Pride, de voetbalbond wilde daarmee het taboe rond homoseksualiteit in de voetbalsport doorbreken. Vervolgens is het zo dat van der Grijp zelf niets begrijpt van de commotie die is ontstaan door zijn uitspraken. 'Ik word nu op Twitter weggezet als homohater en dat zegt me helemaal niks. Als er iemand altijd zegt dat iedereen moet doen wat hij wil, ben ik het wel.' Hij zegt ook niet te begrijpen waarom men altijd naar het landelijke gemiddelde kijkt als het op homo's aan komt. Ik heb er in al die jaren dat ik actief ben geweest in de voetbalwereld niet één ontmoet. We proberen iets te maken wat er gewoon niet is'. En zegt verder dat hij nog altijd achter zijn uitspraken staat. Wat willen ze dan van mij horen? Dat het wemelt van de homo's? Dat is gewoon niet zo', benadrukt de oud-voetballer. Volgens hem is er ook absoluut geen antipathie tegen homo's. 'Er is iets met dat voetbal, dat ze homo's niet zouden accepteren. Maar het is helemaal geen issue. De voetbalwereld is juist heel tolerant.'De tv-persoonlijkheid heeft op zich geen moeite met de KNVB en de oud-spelers die afgelopen zaterdag meevoeren met de Canal Parade. 'Maar al gaan ze met tien boten meedoen, alsof het probleem dan is opgelost?' Veel bekende Nederlanders begrijpen Van der Gijp niet en op de sociale media kreeg hij al helemaal de wind van voren. Hijzelf reageert schouderophalend op alle commotie. "Ik word op Twitter weggezet als homohater, maar ik voel me niet aangesproken. Als er iemand altijd zegt dat iedereen moet doen wat hij wil, ben ik het wel", pareert hij de kritiek.

En alsof voor velen de uitspraken van de heer van der Grjp nog niet genoeg zijn heeft Oud-PSV-voetballer Mateja Kezman zich gemengd in het debat over homoseksualiteit in de voetballerij. Volgens de Serviër is ‘homoseksualiteit een ziekte die niet gepromoot moet worden’. Tegenover het Kroatische Vecernji laat Kežman zijn gedachten over homoseksualiteit de vrije loop. Zo vindt hij vooral de deelname van de Nederlandse bondschoach Louis van Gaal erg jammer. "Ik zal hem niet persoonlijk opbellen om het hem te zeggen, maar ik heb er problemen mee dat hij zoiets doet. Homoseksualiteit is een ziekte die niet gepromoot moet worden." De 34-jarige international van Servië, die in 2012 is gestopt met voetballen, hoopt dat de Servische voetbalbond in ieder geval nooit zal meewerken aan een Gay Pride. "De Nederlanders staan steeds verder van god af en komen dichterbij een spirituele instorting", besluit hij zijn conservatieve relaas.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BELG VOETBALBOND GAAT AKKOORD MET VOORSTEL VAN BELG HOLEBI FEDERATIE
EERSTE NEDERLANDSE HOLEBI EN TRANS VOETBAL FANCLUB IS EEN FEIT
EX GOUDEN SCHOEN EN OUD INTERIM BONDSCOACH RODE DUIVELS IS AMBASSADEUR WORLD OUT GAMES ANTWERPEN
EERSTE OPENLIJKE HOMO VOETBALLER HEEFT NOG EEN ANDERE PASSIE

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
NIEUW BOEK EROTISCH VERHAAL OVER RELATIE TUSSEN BATMAN EN ROBIN
HOMO AUTEUR VAN HOLEBI KINDERBOEKJE KRIJGT BEDREIGINGEN VANUIT RUSLAND
100 HAATMISDADEN PER WEEK TEGEN HOLEBI'S EN TRANSGENDERS IN DE UK
EERSTE TRAILER VAN HOMO FILM MET DANIEL RADCLIFF IN DE HOOFDROL
GEZONDHEID VAN BELG HOLEBI'S EN TRANSGENDERS MOET HOGER OP AGENDA, ALDUS M TEMMERMAN

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bronnen: ad.nl, telegraaf.nl, rtl.nieuws.nl, en Samenuitdekast En Landelijk Meldpunt Homodiscriminatie.

Dit bericht is gepost op 07 August, 2013 en 3970 keer gelezen.