NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

De coming out van een Belg scheidsrechter en voetballer - deel 2: kranten interview.
Afgelopen zaterdag kon je bij holebi.info in een nieuws primeur lezen over de coming out van Gabriél Papanikitas de eerste scheidsrechter in het Belgische voetbal die zijn coming out deed. Een dag later werd hij door het artikel benaderd door Gazet van Antwerpen voor een interview met de krant. En vandaag staat Gabriél in Gazet van Antwerpen die bij het artikel kopt: "Het lucht op dat ik mezelf kan zijn." Antwerpse Gabriel Papanikitas is eerste scheidsrechter die zich out als homo, schrijf Gazet van Antwerpen vandaag.

Verder begint het artikel in Gazet van Antwerpen met het feit dat de vrienden en familie van Gabriél al lange tijd op de hoogte zijn van zijn geaardheid, maar dat hij zich nu pas durft te outten voor iedereen. Als eerste scheidsrechter in Belgié. "Voetbal blijft een machowereld. Maar met mijn getuigenis wil ik het taboe doorbreken." Gabriél vertelt in de krant dat hij in zijn studententijd ontdekte dat hij op mannen viel, een ontdekking die hij een tijdje voor zichzelf hield. Een tijdje later kwam hij uit de kast voor familie en vrienden en dat verliep gelukkig allemaal goed. Gabriél is al vele jaren actief als scheidsrechter voor de hoogste klasse van het amateurvoetbal, maar omdat voetbal zo'n mannenwereld is, durfde hij zich daar niet zo maar te outten. Hij was bang voor negatieve reacties, van collega's, spelers en vooral van supporters, want die kunnen hard zijn, zo'n groep van 10.000 mensen die iets roept, is behoorlijk intimiderend. "Nu al krijgen scheidsrechters het vaak zwaar te verduren als supporters denken dat je het verkeerd hebt. En het is blijkbaar normaal om scheidsrechters en spelers voor homo uit te schelden, en dat met z'n allen door een stadion te roepen. Dat raakt me. We leven in een samenleving die heel tolerant is e niet in een land als Rusland, maar blijkbaar loopt de sport ver achter op de rest van de maatschappij," zegt Papanikitas in Gazet van Antwerpen.

Gabriél voetbalt zelf ook, als jonge kerel bij Olympia Wilrijk en tegenwoordig bij de Pink Devils uit Mechelen, een voetbalploeg met allemaal homo's. Maar ondertussen is hij al meer dan vijftien jaar scheidsrechter, en werkt hij daarnaast als begrafenisondernemer bij het bedrijf Verwilt. "Ook op mijn werk zijn ze op de hoogte en ik krijg nooit negatieve reacties. Maar in de voetbalwereld ligt homoseksualiteit veel gevoeliger. Daar verwacht ik wel slechte reacties, maar ik zal proberen om me daarboven te stellen en gewoon te glimlachen als er iets kwetsend wordt gezegd. Je moet met de wedstrijd bezig zijn, niet met randanimatie." Als scheidsrechter kreeg hij al een paar keer het woord jeanet naar zijn hoofd geslingerd, dan dacht ik bij mezelf, ja, daarin heb je wel gelijk, lacht. Maar het is natuurlijk kwetsend als die woorden homo en jeanet als scheldwoorden worden gebruikt. Over de recente uitspraken van voetbalanalist Johan Boskamp zegt Gabriél. "Ach dat moet je met een korrel zout nemen. Ik vind het eerder lachwekkend omdat het van Boskamp komt, dat is een speciaal figuur. Hij heeft zich trouwens geëxcuseerd want hij had het niet zo bedoeld. Maar ik merk toch dat veel hetero's nog steeds denken dat homoseksualiteit vies en ongezond is. Maar wij zijn dus gewoon gezonde mensen."

Verder heeft Gabriél het over de Pink Devils, de Rode Duivels maar dan met allemaal gay-spelers, waar hij sinds kort zelf bij voetbalt. De Pink Devils uit Mechelen deden ook mee aan de World Out Games in Antwerpen en behaalden de vijfde plaats. En van Gabriél mag nu heel de wereld weten dat hij homo is, ook de voetbalwereld. "Als scheidsrechter is het natuurlijk gemakkelijker om je te outen dan als speler. Als scheidsrechter sta je negentig minuten in the picture. Als speler sta je voortdurend in de belangstelling. Ik snap dus best dat het moeilijk is. Van Ronaldo ziet iedereen wel dat hij homo is, maar die komt er ook niet voor uit." Gabriél hoopt nu dat ook andere scheidsrechters, maar ook spelers uit de kast zullen komen. Volgens Gabriél zitten er bij de Rode Duivels, net als bij Anderlecht en Brugge voetballers die homo zijn, maar het is niet aan hem om namen te noemen zegt hij in Gazet van Antwerpen. "Dat is een vorm van respect, en sommigen zullen het niet omdat ze vrouw en kinderen hebben, maar ik hoop het taboe op homo zijn in het voetbal wel te doorbreken. In het homo uitgaansleven kom je vaak dezelfde mensen tegen, van voetballers tot presentatoren en politici. Zo ben ik Eli Di Rupo al vaak tegen gekomen in de Red & Blue, met zijn vriend. Hij wordt gerespecteerd als minister president en kan in zijn vrije tijd met zijn vriend gaan dansen. Daar heb ik bewondering voor. Dat zou in de voetbalwereld ook mogelijk moeten zijn. Het volledige verhaal kan je lezen in Gazet van Antwerpen van dinsdag 20 augustus.

Bron: Gva.be - 2013

Dit bericht is gepost op 20 August, 2013 en 4184 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 


Buitenlands nieuws

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.