Winnaar Mr Gay verkiezing en politicus stelt zich kandidaat voor parlementsverkiezingen.

Ondanks het feit dat hij vervolgd wordt door de overheid in zijn land, is Wendelinus Hamutenya een bekend openlijk homo politicus in Namibië, en bovendien voormalig winnaar van de Mister Gay Namibië verkiezingen, die nu probeert een zitje te krijgen in het parlement.

Wendelinus Hamutenya komt op voor de ally for Democracy and Progress (RDP) partij en hoopt een zitje te kunnen bemachtigen in het parlement. Het RDP is een oppositie partij die bij de laatste verkiezingen 72 zetels won in het parlement. "Ik hoop dat mensen me niet zien als homo maar als mens, die in staat is om te leiden zoals iedereen," aldus Hamutenya, die één is uit de top tien leden van het centraal comité van de partij, en die bovendien recent werd gekozen als één van de twintig afgevaardigden van de jeugd afdeling binnen de partij. Hij wil zich natuurlijk ook en vooral gaan inzetten voor holebi's en transgenders in zijn land.

Maar Hamutenya zegt ook dat er dringend nood is aan jongere politiekers in zijn land. Slechts één partij heeft een jong persoon als leider, voor de rest bestaat de politieke wereld vooral uit oudere mannen, en ook daar wil hij verandering in brengen. Iedereen uit zijn partij weet dat hij homo is en niemand heeft daar problemen mee, ze prijzen hem om zijn inzet op verschillende vlakken. Hamutenya is sinds augustus verloofd met zijn vriend die afkomstig is uit Botswana, het koppel wil in december trouwen. Het homo-huwelijk is niet legaal in Namibië maar er worden er wel regelmatig gehouden zonder problemen. Homoseksualiteit is wel strafbaar in het land, maar de laatste jaren zijn er geen straffen meer uitgevoerd.

Vorig jaar werd Hamutenya bedreigd door top advocaten en een politie chef omdat hij in de plaatselijke krant had verteld dat hij een lijst heeft van belangrijke landgenoten die homo zijn maar niet uit de kast zijn. Volgens Hamutenya zijn er veel politici in zijn land homo maar durven ze niet uit de kast te komen. Omwillen van de bedreigingen vluchtte hij een tijdje naar de kantoren van de Verenigde Naties, maar ondertussen is hij weer gewoon thuis, ondanks het feit dat er wel een bedrag van 3,700 euro op zijn hoofd kleeft en een rechtszaak hangende is, omdat de lijst uitlekte en via internet werd verspreid. Toch heeft Hamutenya daar naar eigen zeggen niets mee te maken. Maar de lijst was wel lange tijd het gesprek van de dag, waarbij veel vrouwen zich afvroegen of hun man in het geheim homoseksuele contacten heeft.

Hamutenya won in 2011 de Mr Gay Namibië verkiezing maar werd kort nadien gewond tijdens een homofobe aanval waarna hij toch een tijdje lang politie bescherming kreeg. De homofobe aanval zou zijn gebeurd door leden van de radicale Swapo groep die gelinkt is aan de partij van voormalig president Sam Nujoma, een uitgesproken anti holebi activist, die ooit opriep om homo's te deporteren. Men vermoedt dat Hamutenya volgend jaar, tijdens de verkiezingen, veel kans maakt om te worden verkozen, en als dat gebeurd wordt hij meteen de eerste openlijke homo paelementairder van zijn land. "Als ik win zet ik me in voor armoede, werk, de jeugd, gezondheid en holebi en transgender rechten."

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
BELG PINK SCREENS FILMFESTIVAL MET HOLEBI - TRANS EN HETERO FILMS + VOLLEDIG PROGRAMMA
EUROPARLEMENTARIEERS VEROORDELEN IOC EN WILLEN RUSLAND UIT RAAD VAN EUROPA BETREFFENDE HOLEBI'S
EERSTE COLLEGE BASKETBALLER UIT TWEEDE DIVISIE UIT DE HOLEBI KAST
ZANGERES ANNIE LENNOX OPENT HIV CENTRUM IN LONDEN
NA EERSTE TRANS TIENER SCHOOL QUEEN NU EERSTE TRANS TIENER SCHOOL KING VERKOZEN
19 EUROPESE LIDSTATEN EN SPORT MINISTERS MAKEN STATEMENT TEGEN RUSLAND
ACTEUR BEKEND VAN GREY'S ANATOMY EN VRIEND GEHUWD
MODEMERK EN BJORN BORG KOMEN OP VOOR HOLEBI'S, OOK IN RUSLAND
AMERIKAANSE ACTRICE EN VRIENDIN VERLOOFD
RAAD VAN EUROPA OVER RUSLAND EN HOLEBI FOBIE
VIDEO SONG OVER TRANSGENDER WORDT HIT + VIDEO
REFERENTIEMAGISTRAAT HOLEBI EN TRANSGENDER GEWELD AANGESTELD BIJ GENTSE PARKET
holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 11 October, 2013 en 2463 keer gelezen.