Mannelijk poppenduo met baby brengt debat over holebi rechten op gang in IsraŽl + video.
In IsraŽl is een discussie ontstaan over twee poppen die al jaren de mascottes van het staatsnutsbedrijf IsraŽli Electric Corp zijn. De twee mannelijke poppen, genaamd Stekker en Stopcontact, hebben nu door een nieuw televisiespotje, dat als doel had groene energie te promoten in IsraŽl een debat geopend over holebi rechten.

De poppen, die in het Hebreeuws Sheka en Teka heten, zijn al meer dan een decennium de mascottes van de staatsnutsbedrijf IsraŽli Electric Corp. Sinds die tijd speculeren de IsraŽliŽrs of ze misschien homo zijn. De komst van een baby in de laatste campagne heeft een nieuwe impuls gegeven aan de speculaties rondom hun geaardheid.
De advertentie raakt ťťn van de paradoxen van het Heilige Land: hoewel religie het fundament van het land is en er geen burgerlijk huwelijk bestaat, is homoseksualiteit breed geaccepteerd. De situatie doet denken aan het beroemde poppenduo Bert en Ernie uit Sesamstraat, bij wie men ook al jaren speculeert over hun seksuele geaardheid.

IsraŽlische holebi groepen zouden nu graag zien dat de twee poppen uit de kast komen. Anderen beschuldigen Electric Corp. Ervan de speculaties over de geaardheid te stimuleren als goedkope publiciteitsstunt. IsraŽlische holebi activisten zeggen verder dat iedereen die aan de campagne heeft gewerkt zich bewust zou moeten zijn van het feit welk signaal men afgeeft. "Wie wil dat zijn kind opgroeit in een land waar het elektriciteitsbedrijf zegt: verstop je, schaam je voor wie je bent" schreef Dvir Bar in nightlife magazine City Mouse". Blogger Nir Hoffman nam stelling tegen de advertentie: "zolang de schimmigheid voortduurt houden Sheka en Teka de situatie in stand waarbij er iets vreemds, lollig en mysterieus is aan homoseksualiteit. Iets waar niet over kan worden gesproken en dat verborgen moet worden gehouden". En Gil Kol woordvoerder van advocatenkantoor LGBT task force zei dan weer dat alle kritiek vergezocht was en dat zijn interpretatie van de aard van de relatie tussen Sheka en Teka wel duidelijk is: "het zijn al jaren de mascottes van de IsraŽli Electric Corp. En even zolang zijn ze homoseksueel. Dat ze nu kinderen hebben gekregen past binnen de natuurlijke evolutie van het verhaal."

In de laatste televisie commercial zijn de twee IsraŽlische poppen te zien in hun woonkamer, waar ze praten tegen hun roze baby met pluizig oranje haar. Een backflash van het ziekenhuis waar de baby op een speen zuigt en Teka Sheka feliciteert met de geboorte van zijn kind. Wie de moeder is blijft onduidelijk. Verderop in de commercial zit het duo op een bankje in het park met het kind. Ze ademen de frisse lucht in waarvan het elektriciteitsbedrijf zegt dat die het gevolg is van de schonere energieproductie. Teka snuift en zegt dat de baby een schone luier nodig heeft. In andere advertenties zijn de twee te zien op een roeiboot in de Dode Zee, rijden ze in een rode cabriolet in strakke zwarte pakken met zonnebrillen en zitten ze op de bank in hun pyjama, of deelden ze een kamer met losse bedden. Het IsraŽlische elektriciteitsbedrijf zegt niet te begrijpen waar alle commotie vandaan komt, de poppen zijn al sinds 2002 in de spotjes te zien en zijn slechts boodschappers voor het bedrijf klinkt het. Dat het mannelijke poppen duo nu plots een baby heeft, daar moet men niets achter zoeken zegt het bedrijf, de baby staat voor de nieuwe generatie.

Ondanks het feit dat delen van de IsraŽlische gemeenschap, vooral orthodoxe Joden en Moslims, een conservatieve grondhouding hebben ten opzichte van homoseksualiteit, is IsraŽl ťťn van de meest progressieve landen ter wereld als het gaat om holebi rechten. Homo's mogen openlijk dienen in het leger, en tal van parlementsleden zijn gewoon uit de kast, en in het hoogste gerechtshof is voorstander van partnerrechten voor holebi's. Daarnaast zijn veel openlijke holebi's ťn transgenders populaire beroemdheden in het land. Hoewel er geen homo-huwelijk is, wat vooral komt door het feit dat er in IsraŽl ook geen burgerlijk huwelijk bestaat, huwelijken worden voltrokken door een Rabbijn, erkend de staat wel homohuwelijken die in het buitenland zijn afgesloten. En onder bepaalde omstandigheden mogen IsraŽlische holebi koppels kinderen adopteren. Bekijk hieronder een fimpje van de twee IsraŽlische poppen:EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS
ISLAMTISCHE GOLFSTAAT VERWERPT VOORSTEL VAN KOEWEIT OMTRENT HOLEBI TESTEN VOOR BUITENLANDERS
WINNAAR MR GAY VERKIEZING GAAT VOOR PARLEMENTSZETEL IN...
NA WEST HOLLYWOOD BLIJFT HOLEBI ZEBRAPAD OOK LIGGEN IN UTRECHT
EUROPARLEMENTARIEERS VEROORDELEN IOC EN WILLEN RUSLAND UIT RAAD VAN EUROPA BETREFFENDE HOLEBI'S
ZANGERES ANNIE LENNOX OPENT HIV CENTRUM IN LONDEN
NA EERSTE TRANS TIENER SCHOOL QUEEN NU EERSTE TRANS TIENER SCHOOL KING VERKOZEN
MODEMERK EN BJORN BORG KOMEN OP VOOR HOLEBI'S, OOK IN RUSLAND
DERDE NIET GENDER GEBONDEN SPEELGOED FOLDER IS EEN FEIT

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: trouw.nl

Dit bericht is gepost op 12 October, 2013 en 3105 keer gelezen.