Jean-Jacques De Gucht hekelt discriminerende medische tests van golfstaten om geaardheid te bepalen.
Email aan holebi.info:
Exclusief voor holebiinfo een persmededeling namens senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) nav het voornemen van zes golfstaten om reizigers te testen naar hun geaardheid om hen desgevallend de toegang tot het land ontzeggen. Hij bevroeg hieromtrent de minister van Buitenlandse zaken, Didier Reynders (MR).

Holebi.info merkt even op dat ondertussen Bahrein liet weten het niet eens te zijn met Qatar (en eerder zoals bericht door holebi.info ook niet met Koeweit), zie link onderaan.

Persmededeling namens senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld)
Na het debacle rond de Olympische winterspelen in Sotchi, waar de rechten van holebi’s in Rusland in het gedrang komen ten gevolge de aangenomen anti-homowetten in Rusland, volgde onlangs het nieuws dat Qatar, nota bene organisator van het WK 2022, buitenlanders die het land binnen willen, zullen testen op hun geaardheid. Indien uit deze test blijkt dat iemand holebi is, zal deze het land niet binnen mogen, aldus senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Qatar is bovendien niet het enige land in de Arabische wereld dat deze regelgeving wil invoeren. Vijf andere golfstaten, met name Bahrein, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, maakten eveneens bekend dat ze in de toekomst buitenlanders zullen testen op hun geaardheid. (zoals je hierboven kon lezen heeft Bahrein de test negatief veroordeeld.

De liberale senator ziet hierin het zoveelste signaal dat er in de strijd voor gelijke rechten voor holebi’s en hetero’s nog een lange weg af te leggen is: “Deze nieuwe verregaande discriminatie is mensonterend. Gelijke rechten voor holebi’s en hetero’s is geen uitsluitend westers recht, maar is een universeel recht. De verdediging ervan stopt dan ook niet aan de grenzen van Europa maar moet ook voorbij onze Europese grenzen verdedigd worden.”.

Senator Jean-Jacques De Gucht bevroeg verleden week in de plenaire vergadering van de senaat de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR) naar zijn reactie op het voornemen van de zes golfstaten. Deze laatste trad senator De Gucht bij door te benadrukken dat ook hij “geconsterneerd” is door deze informatie en dat de lokale diplomatie om meer informatie is gevraagd. Indien het nodig blijkt uit deze informatie zullen de reisadviezen dan ook geactualiseerd worden, aldus de minister.

De Gucht hoopt dan ook dat de Europese Unie haar verantwoordelijkheid opneemt: “Het handvest van de grondrechten van de Europese Unie is het eerste internationale instrument dat discriminatie op basis van seksuele oriëntatie verbiedt. Maar gelijke rechten voor holebi’s en hetero’s is geen uitsluitend westers recht en stopt dus ook niet aan de grenzen van Europa. Dit is een universeel recht dat ook voorbij onze Europese grenzen moet worden verdedigd.”.

Senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
ISLAMTISCHE GOLFSTAAT VERWERPT VOORSTEL VAN KOEWEIT OMTRENT HOLEBI TESTEN VOOR BUITENLANDERS
WEBSITE VAN BELG HOLEBI EN TRANS FEDERATIE WINT ANYSURFER LABEL
MOLDAVIE SCHAFT NA VIER MAAND ANTI HOLEBI WET AF
BELG PINK SCREENS FILMFESTIVAL MET HOLEBI - TRANS EN HETERO FILMS + VOLLEDIG PROGRAMMA (7 tot 16 november)
ENIGE OPENLIJKE PROF VOETBALLER SCHRIJFT BOEK OVER ZIJN COMING OUT
INFO AVONDEN OVER MELDEN HOLEBI EN TRANSFOBIE IN VLAAMSE STEDEN (Vanaf 21 oktober)
AMERIKAANSE REPUBLIKEINEN GAAN LANGZAAM VOORUIT BETREFFENDE HUN HOUDING TEGENOVER HOLEBI'S
BELG HOLEBI THEATER HERNEEMT STUK 'TRANSGENDER (Vanaf 17 Oktober)'
UNIEK NEDERLANDS BOEK - GETROUWD MET EEN TRANSGENDER MAN
AMFITHEATER KOMT OPNIEUW MET HOLEBI STUK (Antwerp, Leuven, Tienen) + SPEELDATA (Vanaf 1 November)

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: email aan holebi.info van Senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).

Dit bericht is gepost op 15 October, 2013 en 3285 keer gelezen.