Belgisch HIV-plan voorgesteld + nuttige links.Dinsdag werd het nationaal HIV-plan voorgesteld door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. De Vlaamse holebi en transgender federatie Çavaria, is tevreden dat het plan er is en dat MSM (mannen die seks hebben met mannen) als belangrijkste risicogroep worden opgenomen.

Çavaria was vragende partij voor een nationaal HIV-plan en was dan ook blij te horen dat het was opgenomen in het federaal regeerakkoord. De organisatie werkte constructief mee aan het opstellen van het plan en zorgde er mee voor dat de belangen van MSM niet vergeten werden. “Bij het merendeel van de nieuwe besmettingen met HIV gaat het om mannen die seks hebben met mannen (MSM). Daarom is het voor ons zo belangrijk dat MSM als belangrijkste risicogroep zijn opgenomen in het plan. Op die manier kan er extra worden ingezet op sensibilisering, preventie en begeleiding bij deze groep”, zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. De organisatie hoopt dat de verdere uitwerking en concretisering van het ambitieuze plan nog voor de verkiezingen wordt opgestart. “De aanzet is gegeven, nu moeten we doorzetten”, aldus Borghs. “Dit onderwerp is te belangrijk om te laten vertragen door de aankomende verkiezingen.” Çavaria is reeds op verschillende vlakken bezig met HIV. “We zetten ons sensibiliseringswerk en de strijd tegen serofobie uiteraard verder. Later dit jaar delen we in de week voor wereldsaidsdag (1 december) ook gratis HIV-speekseltesten uit in samenwerking met de roze huizen en Swab2know”, verduidelijkt Borghs. Meer over Swab2know verder op in dit artikel.

In België leven minstens 20.000 mensen met hiv, blijkt bij de voorstelling bij het nationaal hiv-plan in aanwezigheid van koningin Mathilde. Het aandeel diagnoses bij homomannen is daarbij fel toegenomen: van 23,5% in 2002 tot 46% in 2011. Jaarlijks worden 1.000 tot 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. Europees scoren we slecht: in België worden 10,7 hiv-diagnoses gesteld per 100.000 inwoners terwijl het Europese gemiddelde 5,7 is. Het aandeel van de manen is toegenomen van 51 tot 60% in de periode 1994-2005 tot 66% in 2010-2011. Het aandeel van personen met de Belgische nationaliteit is gestegen van 29,3% tot 42,7% in de periode 2002-2011. Het aantal nieuwe besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) steeg van 23 tot 46% in de periode 2002-2011. Heteroseksuele contacten waren qua overdrachtswijze goed voor 49,6 procent van de gevallen in 2011. Bij de mensen met hiv van Belgische nationaliteit die in 2011 werden gediagnosticeerd zijn er 8,9 keer meer mannen dan vrouwen. Besmetting door intraverneus druggebruik (via naalden) is in 2010 proportioneel afgenomen.

Swab2know is een nieuw hiv-preventieproject van het Instituut voor Tropische Geneeskunde dat het gebruik van een gratis en anonieme test voor hiv wil aanmoedigen. Voor Swab2know gebruiken we speekselstalen om de hiv-test op uit te voeren. Deze nieuwe test is speciaal ontwikkeld in het Instituut voor Tropische Geneeskunde. We onderzoeken het speeksel op de aanwezigheid van antistoffen tegen hiv. Het resultaat van een hiv-test op speeksel is slechts indicatief voor een hiv-infectie. Het vervangt dus de klassieke bloedtest niet. In geval van een positieve test op speeksel zal je uitgenodigd worden om dit resultaat te laten bevestigen met een bloedtest. Meer info op de website: https://www.swab2know.be/

Ter info: men gebruikt de afkorting MSM (mannen die seks hebben met mannen) omdat niet alleen homo's en biseksuele jongens en mannen seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht, er zijn ook heteroseksuele mannen en jongens die soms seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht, om ook hen te bereiken, samen met homo's en biseksuele jongens en mannen gebruikt men de term MSM.

Het Belgische Hiv plan bestaat uit 58 actiepunten die hiv en aids moeten terugschroeven. Het plan bestaat uit zes hoofddoelen:
1: beter en sneller opsporen,
2: betere behandeling,
3: meer preventie,
4: het condoom 'herlanceren',
5: het condoom achterwege laten in langdurige, monogame relaties,
6: preventieve behandeling.
Alles lezen: KLIK HIER

Extra - nuttige links:
- Website mannenseks.be => http://www.mannenseks.be/ en facebook => https://www.facebook.com/mannenseks?fref=ts
- Website sensoa => http://www.sensoa.be/ en facebook => https://www.facebook.com/sensoa?fref=ts
- Website Hiv vereniging Belgie => http://www.hivverenigingbelgie.be/ en facebook => https://www.facebook.com/Hivverenigingbelgie?fref=ts

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BELG HIV SPEEKSEL TEST NU OOK ONLINE
OPMERKELIJK 70% VAN HIV BESMETTINGEN BIJ HETERO'S IN CHINA
MOGELIJK DERDE EN VIERDE HIV PATIENT GENEZEN
WETENSCHAPPERS GENEZEN MET HIV BESMETTE BABY
DOORBRAAK IN STRIJD TEGEN AIDS
EEN GREEP UIT HET OVERIGE BINNENLANDSE HOLEBI.INFO NIEUWS
WEBSITE VAN BELG HOLEBI EN TRANS FEDERATIE WINT ANYSURFER LABEL
BELG HOLEBI EN HETERO ANTI PESTPROJECT START BLOG + VIDEO
JEAN JACQUES DE GUCHT HEKELT DISCRIMINERENDE MEDISCHE TESTEN VAN GOLFSTATEN OM GEAARDHEID TE BEPALEN
BELG PINK SCREENS FILMFESTIVAL MET HOLEBI - TRANS EN HETERO FILMS + VOLLEDIG PROGRAMMA (7 tot 16 november)
BELGISCH GAY BEARS (homo beren) WEEKEND + MR BEAR BELGIUM KOMT ER AAN (31 oktober tot 3 november)
BELG HOLEBI THEATER HERNEEMT STUK 'TRANSGENDER (Vanaf 17 Oktober)'
AMFITHEATER KOMT OPNIEUW MET HOLEBI STUK (Antwerp, Leuven, Tienen) + SPEELDATA (Vanaf 1 November)
INFO AVONDEN OVER MELDEN HOLEBI EN TRANSFOBIE IN VLAAMSE STEDEN (Vanaf 21 oktober)

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: email aan holebi.info van Çavaria

Dit bericht is gepost op 15 October, 2013 en 2981 keer gelezen.