Ook ons landje zegt neen tegen homofobie in Rusland.

Zoals je twee weken geleden bij holebi.info kon lezen hebben 19 Europese lidstaten en sportministers een verklaring afgelegd tegen discriminatie en voor vrijheid van personen om voor hun opvattingen en seksuele geaardheid uit te komen, wat tevens een statement was tegen Rusland en zijn homofobe wetten, daar de Olympische winterspelen volgend jaar doorgaan in het Russische Sotsji. Ook ons landje was één van de 19 ondertekenaars.

Vlaams minister van Sport Muyters was voor ons land aanwezig op de bijeenkomst van Europese sportministers in Vilnius, Litouwen. Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) vroeg zopas om duidelijkheid betreffende de houding van onze Vlaamse regering t.a.v de anti holebi en trans wetten in Rusland, in het bijzonder in het licht van de deelname aan de Olympische winterspelen van 2014 in Rusland. Muyters liet aan Roegiers weten dat hij 1 van de 19 Europese sportministers was die in Litouwen een verklaring hebben ondertekend en een statement maakte tegen Rusland.

De anti holebi en trans wetten in Rusland ontketenen een ware heksenjacht op holebi's en transgenders in Rusland. Organisaties worden tegengewerkt, leden gearresteerd, betogingen verboden en uiteengeslagen, groepen skinheads posten filmpjes op internet waarbij ze holebi's en transgender in elkaar slaan, en dat alles terwijl de Russische politie toekijkt en de politiek laat begaan. Ondertussen is er werldwijd al veel protest geweest tegen de holebi en trans fobe houding van de Russische overheid, ook veel internationale beroemdheden spraken zich al negatief uit over de wetten. Ook is men al maanden aan het debateren over het al dan niet boycotten van de Olympische winterspelen. Ook in ons landje was er al protest. In Antwerpen was er op 9 augustus en in Brussel op 8 september een protestactie en kiss in tegen de homofobe wetten in Rusland.

Vandaag zegt Jan Roegiers “sp.a wil een boycot van homofobie, geen boycot van de spelen zelf - het Russian LGBT-Network riep daar trouwens ook toe op. Maar we willen wél dat de Vlaamse regering het IOC en de Russische autoriteiten hierop ten gronde aanspreekt want uitsluiting en discriminatie zijn geen olympische waarden.” Hoewel het IOC benadrukt dat alle atleten “veilig zullen zijn binnen het Olympische dorp”, blijft het van die kant eerder stil. En ook het BOIC heeft nog geen grote verklaringen terzake afgelegd. Noot van holebi.info: het IOC liet wel al weten dat het geen problemen heeft met de homofobe wetten in Rusland.

Gevraagd naar zijn standpunt en de reeds genomen engagementen en initiatieven, antwoordde minister Muyters dat hij over deze kwestie op een bijeenkomst met alle Europese ministers van Sport in Vilnius is gekomen tot een gemeenschappelijk statement ondertekend door 19 landen. Dat statement gaat uit van het belang en de maatschappelijke verbindende waarde van sport en het respect voor de mensenrechten en non-discriminatie bij de organisatie van grote sportieve evenementen. Muyters stelde dat Rusland zeer goed op de hoogte is van dit EU-standpunt en benadrukte dit statement de komende maanden verder uit te zullen dragen. Ook naar het BOIC en het IOC. Jan Roegiers: “Ik ben blij dat de Vlaamse regering dat initiatief heeft genomen maar dring toch aan op een forsere houding ten aanzien van de Russische autoriteiten, ook vanuit het kleine Vlaanderen. Uit de tussenkomsten in het debat blijkt trouwens dat alle partijen mij hierin steunen.” Zelf heeft Muyters nog niet beslist of hij afzakt naar Sotchi, maar als hij gaat zal hij ter plaatse de houding van de Vlaamse regering duidelijk maken.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
BJORN BORG MODE MERK MAAKT STATEMENT TEGEN RUSLAND
19 EUROPESE LIDSTATEN EN SPORTMINISTERS TEKENEN VERKLARING PRO HOLEBI IN STATEMENT TEGEN RUSLAND
RAAD VAN EUROPA ROEPT RUSLAND OP HOLEBI FOBE WETTEN TE VERWERPEN
HET IOC HEEFT GEEN PROBLEMEN MET HOMOFOBE WET IN RUSLAND
2 EURO PARLEMENTAIRS VEROORDELEN IOC
10 RUSSISCHE HOLEBI ACTIVISTEN OPGEPAKT
DERDE ANTI HOLEBI WETSVOORSTEL IN RUSLAND
POETIN ZEGT HOLEBI'S WORDEN NIET GEDISCRIMINEERD

EEN GREEP UIT HET OVERIGE BINNENLANDSE HOLEBI.INFO NIEUWS:
AMNESTY BELGIE ORG SCHRIJF ACTIE TEGEN HOLEBI EN TRANS GEWELD PLUS DRIE VIDEO'S
BELGISCH HIV PLAN VOORGESTELD + NUTTIGE LINKS
BELG HOLEBI EN HETERO ANTI PESTPROJECT START BLOG + VIDEO
JEAN JACQUES DE GUCHT HEKELT DISCRIMINERENDE MEDISCHE TESTEN VAN GOLFSTATEN OM GEAARDHEID TE BEPALEN
BELG HOMO KOPPEL LEEFT AL JAREN IN HEL TEKEN PETITIE
HET HOLEBI FILM FESTIVAL KOMT ER AAN + VOLLEDIG PROGRAMMA (6 tot 22 november)
BELG PINK SCREENS FILMFESTIVAL MET HOLEBI - TRANS EN HETERO FILMS + VOLLEDIG PROGRAMMA (7 tot 16 november)
JONG BELG HOMO KOPPEL START EIGEN ZAAK
ANTWERPSE UNIV START UNIEK EERSTE BELG ONDERZOEK NAAR HOLEBIFOBIE TRANSFOBIE EN SEKSISME DOE MEE (tot december)
BELGISCH GAY BEARS (homo beren) WEEKEND + MR BEAR BELGIUM KOMT ER AAN (31 oktober tot 3 november)
BELG HOLEBI THEATER HERNEEMT STUK 'TRANSGENDER (Vanaf 17 Oktober)'
AMFITHEATER KOMT OPNIEUW MET HOLEBI STUK (Antwerp, Leuven, Tienen) + SPEELDATA (Vanaf 1 November)
INFO AVONDEN OVER MELDEN HOLEBI EN TRANSFOBIE IN VLAAMSE STEDEN (Vanaf 21 oktober)

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Tekst: holebi.info en bron tekst van http://janroegiers.be/

Dit bericht is gepost op 18 October, 2013 en 3202 keer gelezen.