Homo gearresteerd tijdens rouwen om dood van holebi helden moeder.

De politie van Oeganda arresteerde recent een homo activist die treurde om het verlies van zijn holebi helden moeder. Mama Naomi was een populair figuur in de holebi en transgender gemeenschap van Oeganda, één van de weinige moeders die openlijk voor haar homo zoon op kwam, en zich ook inzetten voor de rechten van Oegandese holebi's ent transgenders, in een land waar homoseksualiteit verboden is en waarbij homo's een celstraf riskeren van veertien jaar.

Mama Naomi overleed op 18 oktober ten gevolge van een ziekte. Haar zoon Mleuben Maccarthy (foto), openlijk homo en holebi en trans activist werd gearresteerd terwijl hij naar de bank ging om geld op te nemen om de begrafenis van zijn moeder te kunnen betalen. De echtgenoot van Mama Naomi, die in Nederland woont had geld gestuurd voor de begrafenis, maar toen de zoon het geld ging ophalen werd hij gearresteerd.

De Nederlandse Uganda Gay on Move group heeft gelobbyd voor de vrijlating van Mleuben, die daarna op borg vrij kwam, maar die zijn paspoort bij de politie moest achter laten. Ondertussen is nog steeds niet bekend waarom hij werd gearresteerd en wat de aanklacht is. Vorig jaar liet de Oegandese overheid weten dat men homoseksualiteit nog harder wil bestraffen en dat men zelfs de doodstaf wil invoeren. Ook in 2009 lag de wet om de doodstaf in te voeren voor homo's op tafel in Oeganda, maar toen ging dat niet door onder hevig internationaal protest, toch ligt het wetsvoorstel nu sinds vorig jaar terug op tafel. Ook hetero's lopen risico's in Oeganda, wanneer iemand verzwijgt dat een familielid holebi is riskeert hij of zijn ook een celstraf van veertien jaar, ook hetero's die op komen voor holebi's of hen helpen riskeren een jarenlange straf.

En eerder publiceerde een Oegandese sensatie krant een lijst van namen plus foto's van homo's waarna er enkelen zijn vermoord. Ook homo-activist David Kato stond eens op die lijst. Inmiddels niet meer. In 2011 werd hij met een hamer doodgeslagen. Sinds het wetsvoorstel om de doodstraf in te voeren voor homo's en de moord op Kato is er al veel internationaal protest geweest tegen de overheid van het land. Dat heeft een positief kantje, namelijk het feit dat door de buitenlandse aandacht de Oegandese holebi activisten zich gesteund voelen en sommige politici en homofoben zich gedeisd houden. Maar Oeganda blijft een zeer gevaarlijk land voor holebi's.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
HOLEBI.INFO DOSSIER: WELKE WETGEVINGEN HEBBEN 293 LANDEN BETREFFENDE HOLEBI'S EN TRANSGENDERS?

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
GORILLA'S ZIJN MEER ONTWIKKELD DAN HOMOFOBEN, EN ZEKER ALS POETIN, ALDUS ACTRICE
NIEUW NEDERLANDS KINDERBOEKJE MET HOLEBI THEMA UIT
EERSTE HOLEBI EN TRANS HACKATHON MET STEUN VAN FACEBOOK
ENIGE OPENLIJKE PROF VOETBALLER SCHRIJFT BOEK OVER ZIJN COMING OUT
NA WEST HOLLYWOOD BLIJFT HOLEBI ZEBRAPAD OOK LIGGEN IN UTRECHT
VOORMALIG OLYMP KAMPIOEN EN VRIEND GETROUWD
POPULAIRE TV SERIE GLEE STOPT
MANNELIJK POPPENDUO OPENT DEBAT OVER HOLEBI'S IN ISRAEL + VIDEO
AMERIKAANSE REPUBLIKEINEN GAAN LANGZAAM VOORUIT BETREFFENDE HUN HOUDING TEGENOVER HOLEBI'S
holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 19 October, 2013 en 2701 keer gelezen.