NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Dossier - over holebi & partnergeweld in Belgie Nederland en de U.K.


Partner - huiselijk geweld onder homo en lesbische koppels is nog steeds een zeer groot taboe. Meestal denkt men aan mannen die hun vrouw slaan, maar zelden staan we er bij stil dat partner geweld ook voor komt bij homo en lesbische koppels. In Nederland loopt er momenteel een campagne rond partner geweld bij lesbische koppels, uit onderzoek in de UK blijkt dat een op de vier homo's slachtoffer is van partner geweld, maar ook transgenders ontsnappen er niet aan. En tot slot enkele cijfers vanuit ons eigen landje:


Huiselijk geweld: achter de voordeur bij één op de vier lesbische stellen… 'Het houdt niet op, niet vanzelf,’ aldus de commercial waarmee SIRE in Nederland aandacht vraagt voor het probleem van huiselijk geweld. Dat agressie in de privé-sfeer bestaat, weten we allemaal. Maar dat een lesbische vrouw haar partner slaat, is iets waar mensen over het algemeen minder snel aan denken. Toch gebeurt het. De cijfers liegen er niet om. In het november-nummer van het Nederlandse vrouwen en lesbienne magazine Zij aan Zij vertellen Marja Lust (Politie-netwerk Roze in Blauw) en Susanne Kers (oprichtster van Taboe2) wat zich achter de voordeur van lesbische stellen af kan spelen. Ook sprak Zij aan Zij met slachtoffers.

Het maatschappelijke taboe die op huiselijk geweld rust is groot, de beeldvorming eenzijdig. Bij geestelijke of fysieke mishandeling binnen relaties denken we al snel aan scheve machtsverhoudingen bij hetero-stellen: de dominante man die zijn agressie of controle-dwang botviert op zijn vrouwelijke partner. Maar wat nu als de dader een lesbische vrouw is, die haar eigen vriendin slaat, intimideert of dwangmatig controleert? In één op de vier lesbische relaties komt een vorm van huiselijk geweld voor. Waar hetero-vrouwen vaak pas na 30 incidenten de stap naar hulpverlening durven te zetten, ervaren lesbische vrouwen die door hun partner mishandeld worden, zelfs een dubbele drempel. Marja Lust van het politie-netwerk Roze in Blauw vertelt: ‘Deze vrouwen moeten bij het doen van aangifte eerst vertellen dat ze lesbisch zijn, en daarna ook nog dat ze mishandeld worden door hun vrouw.’ Daarbij speelt ook het probleem dat de hulpverlening voor vrouwen (waaronder opvanghuizen) gericht is op vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld in heteroseksuele relaties. Susanne Kers richtte in 2007 Taboe2 op. Ze deed veelvuldig onderzoek naar geweld in vrouw/vrouw- en man/man-relaties. Susanne vertelt welke vormen van geweld er zijn en welke signalen je zelf kunt oppikken als er in je omgeving iets aan de hand lijkt te zijn. De slachtoffers die hun verhaal aan Zij aan Zij durven vertellen, delen hun indringende en aangrijpende ervaringen. Lees de reportage volledig in de Zij aan Zij van 1 november.

UK
25% homomannen, 80% transgenders slachtoffer huiselijk geweld in de UK.
Een op de vier homomannen en 80% van de transgenders is slachtoffer van geweld door ouders of partners. Acht op de tien Britse transseksuelen hebben al emotioneel, seksueel of fysiek geweld ondergaan door een partner of ex. Dat bleek dit jaar uit cijfers van Broken Rainbow UK, een Britse holebi en transgender vereniging tegen huiselijk geweld.

België
In België werden eind vorig jaar cijfers van transfoob geweld bekend gemaakt. Onderzoek wees uit dat 1 op de 3 minstens één keer een vorm van seksueel geweld meemaakte, een kwart onder hen kreeg met fysiek geweld te maken, 4 op de 5 met verbaal of psychisch geweld, en bijna 2 op de 10 met materieel geweld. Een specifieke opsplitsing naar huiselijk geweld werd toen niet gemaakt.


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 28 November, 2013 en 3477 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

23 november 2019 - Boots Club Anniversary
23 november 2019 - Lesbian Message Party
23 november 2019 - Revelation
29 november 2019 - Boots Club Leather Rubber
30 november 2019 - Boots Club Anniversary
07 december 2019 - Spotlight
14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
21 december 2019 - Girls for Girls
26 december 2019 - Girls for Girls

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Sam Bettens over aanvaarding door zijn 4 kinderen en relatie met zijn lichaam + 2 video's.

 

Oudere Vlaamse holebi's terug in de kast eens ze naar rusthuis / woonzorgcentra moeten.

 

Permanent regenboogzebrapad op komst in West-Vlaamse gemeente.

 

Populaire Vlaamse serie wtFOCK toont mooie verhaallijn rond homo koppeltje, maar ook homofobische aanval + 3 video's.

 

Naar aanleiding van Rode Neuzen Dag, het verhaal van een Vlaamse jonge transgender man.

 

Gentse studenten vestigen aandacht op onredelijke vragen die holebi & trans asielzoekers krijgen.

 

Dit zijn de straffen voor Belgische homofobe en racistische voetbalsupporters.

 


Buitenlands nieuws

In China is conversie therapie bijna algemeen aanvaard + lijstjes.

 

Zes minderjarige jongens opgepakt na gewelddadige overval op homo na afspraakje op Grindr.

 

Uniek: Amerikaanse homo tiener wint zitje in gemeenteraad.

 

1 op 6 vrouwen en 1 op 20 mannen ooit verliefd op iemand van hetzelfde geslacht.

 

Homo & biseksuele mannen beschouwen racisme (bijna) als normaal op dating-apps.

 

57 Britse politici stemden niet voor Europese resolutie die Pools wetsvoorstel afkeurt.

 


Showbizz nieuws

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.

 

Lena Waithe en Alano Mayo spontaan gehuwd voor de buste van pionier Harvey Milk + video.

 

Amerikaans acteur en vriend verloofd.

 

Amerikaans Sense8 en Stargate Universe acteur uit de kast in holebi magazine.