1 december Wereld Aids Dag - 2013 + 2 video's.
Vandaag (1 december) is het Wereld Aids Dag. Het is een internationale dag die gewijd is aan de bewustwording omtrent aids. Wereldaidsdag werd in augustus 1987 bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genève, Zwitserland.

Bunn en Netter legden hun idee voor aan Dr. Jonathan Mann, directeur van het Global Programme on AIDS (nu bekend als UNAIDS van de Verenigde Naties). Het concept werd goedgekeurd en op 1 december 1988 vond de eerste Wereldaidsdag plaats. Het doel van Wereldaidsdag is om wereldwijd aandacht te vragen voor de aidsproblematiek en op te roepen tot solidariteit met mensen met hiv en aids. Wereldwijd vinden er vele initiatieven plaats zoals evenementen, congressen en acties. Op Wereldaidsdag wordt opgeroepen het rode lintje op te spelden, het symbool voor solidariteit met mensen met hiv want jammer genoeg is de ziekte nog steeds niet te genezen.

Aids in 2013
Ondanks essentiële vooruitgang op zowel wetenschappelijk als institutioneel vlak waar wetten zijn goedgekeurd ter bescherming van mensen met HIV, lijken nog heel wat mensen niet te weten hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen. Bovendien worden mensen die leven met HIV nog te vaak gestigmatiseerd en gediscrimineerd. Wereldwijd leven er maar liefst 35,3 miljoen mensen met hiv. Elke 14 seconden raakt er iemand geïnfecteerd, dat zijn ruim 6.000 hiv-infecties per dag. Zowel heteroseksuelen als holebi's worden getroffen door de ziekte. Secretaris-Generaal Ban-Ki-moon stelde in zijn boodschap ter gelegenheid van de Wereldsaidsdag dat er nog veel werk moet worden verricht om HIV-behandelingen voor iedereen toegankelijk te maken.

Aids-gerelateerde sterfgevallen onder jongeren fors gestegen:
Het aantal aids-gerelateerde sterfgevallen onder jongeren van 10 tot 19 jaar is tussen 2005 en 2012 gestegen van 71.000 tot 110.000. Dat staat in een nieuw rapport van het VN-kinderrechtenfonds Unicef. Er werden in die periode wel meer dan 850.000 nieuwe infecties met hiv op jonge leeftijd vermeden. Unicef stelt dat vooruitgang werd geboekt in de strijd tegen de overdracht van hiv van moeder op kind, maar benadrukt dat meer wereldwijde én nationale inspanningen ter preventie van hiv/aids nodig zijn met betrekking tot jongeren. In 2012 waren er ongeveer 2,1 miljoen tieners met hiv. Uit een analyse blijkt dat met 5,5 miljard dollar (4 miljard euro) investeringen in interventies met hoge impact volgend jaar vermeden kan worden dat 2 miljoen jongeren tegen 2020 besmet zouden raken met het hiv-virus. In 2010 bedroegen de investeringen in dergelijke interventies volgens Unicef 3,8 miljard dollar (2,8 miljard euro). In tegenstelling tot die over de adolescenten, zijn de cijfers over nieuwe hiv-infecties bij kinderen ‘heel indrukwekkend’. Vorig jaar werden 260.000 kinderen besmet met hiv, tegenover 540.000 in 2005. Onder meer in Ghana werd opmerkelijk succes geboekt. Het aantal nieuwe infecties bij kinderen daalde er tussen 2009 en 2012 met 76 procent. Ook in Namibië (-58 procent), Zimbabwe (-55 procent), Malawi (-52 procent), Botswana (-52 procent), Zambia (-50 procent) en Ethiopië (-50 procent) was er een forse daling.

MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen)
Uit onderzoek vanuit het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen blijkt dat reislustige mannen die seks hebben met mannen (MSM) vaker seksuele risico's nemen dan homo mannen die niet seksueel actief zijn in het buitenland. Eerder werd al aangetoond dat mobiliteit tussen grote steden een mogelijke factor is in de verspreiding van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA's). Een studie onder MSM in België wees er op dat dit inderdaad het geval is.

België
Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid maakte zijn jaarrapport over hiv en aids in België bekend. In 2012 werden 1.227 nieuwe diagnoses met hiv gesteld in België, wat net iets meer is dan het vorig jaar (1.177 in 2011). Het aantal diagnoses blijft de laatste 4 jaar rond dit aantal schommelen. De achterliggende tendensen liggen in de lijn van de voorgaande jaren. Bij mensen met een Belgische nationaliteit blijft het aandeel van homomannen uitgesproken hoog (70%). Dit loopt parallel met het feit dat Sensoa in 2012 homomannen met de campagne 'Testen? Gewoon doen!' aanzette om zich te laten testen. Aangezien het aantal nieuwe diagnoses niet daalt, moeten we blijven investeren in combinatiepreventie. In het kader van het Hiv-plan zal Sensoa zich onder meer blijven inzetten om de beschikbaarheid van condooms en glijmiddel in homo-uitgaansgelegenheden te verhogen. - Van 23 tot 30 november ging in ons landje de Take Care Week door in de aanloop naar Wereldaidsdag. çavaria en Sensoa organiseerden daarbij samen met andere locale organisaties tal van acties ond de aidsproblematiek. Er waren ook zoals elk jaar de stationsacties waarbij men lintjes, folders en condooms uitdeelde.

Specials in 2013
Vandaag krijgt het Apple logo een rode kleur, daarmee maakt Apple zijn steun voor Wereld Aids Dag duidelijk. Ook biedt Apple speciale producten aan in samenwerking met (RED), de organisatie die zich inzet tegen Aids. Het gaat om roodgekleurde iPods en Smart Covers voor de iPad. Ook andere bedrijven bieden speciale (RED)-producten aan: zo zijn er rode tassen, T-shirts en Beats by Dre-koptelefoons te koop.

Rouwende knuffels voor kinderen in Nederland
Op verschillende plaatsen duiken eenzame poppen, beren en andere speelgoedbeesten op. De 'rouwende knuffels' staan symbool voor alle knuffels die 'hun vriendje verloren hebben aan de gevolgen van aids'. Aan de knuffels zit een kaartje verbonden, met daarop de tekst: 'Ieder jaar verliezen 160.000 knuffels in Afrika hun vriendje aan de gevolgen van aids. Zonder behandeling wordt de helft van de kinderen met hiv in Afrika niet ouder dan twee jaar.' Het gaat om een actie van Stop Aids Now. Met de actie probeert de stichting aandacht te krijgen voor het grote aantal kinderen dat jaarlijks overlijdt aan de ziekte, om zo de noodzaak van behandeling van kinderen met hiv te benadrukken. Mensen die de knuffels vinden, wordt gevraagd een foto te delen op social media.

Nederland laatste keer Aids Memorial Quilts:
De AIDS Memorial Quilt ontstond in 1987 in San Francisco. Cleve Jones maakte de impact van de epidemie zichtbaar met gedenkdoeken in de maat van een graf: 0.90 x 1.80 m. Telkens acht naamvlaggen werden daarop aan elkaar genaaid tot vierkante blokken van 3.80 x 3.80 m. Naast elkaar vormen deze quiltblokken één immense lappendeken, oftewel dé Quilt. In 1988 al bereikte het initiatief Nederland. Vijf jaar later hingen er 40 naamvlaggen in vijf blokken samen met andere quiltblokken uit de hele wereld op de tentoonstelling tijdens de XIII e Internationale Aids Conference in de Beurs van Berlage. Anno 2013 is de Nederlandse AIDS Memorial Quilt uitgegroeid tot 30 blokken.

Op Wereld Aids Dag 1988 lagen de eerste losse naamvlaggen op de Dam in Nederland. Angst en verdriet over het verlies van dierbaren voerden toen de boventoon. Nu, 25 jaar later wordt – voor de laatste keer – de hele Nederlandse AIDS Memorial Quilt getoond op locaties in Amsterdam en de Verenigde Staten: 24 van de 30 blokken hangen van 28 november tot 6 januari in het stadhuis van Amsterdam, waar het NAMENproject op Wereld Aids Dag 1 december van 12.00 tot 13.00 uur aanwezig is. Een ander blok hangt tot 15 december in de Openbare Bibliotheek en een blok tot 31 januari 2014 in het Amsterdam Museum. Drie blokken worden op 2 december getoond op het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in de Beurs van Berlage. De resterende twee blokken zijn als bruikleen bij de International AIDS Prevention Initiative en worden op Wereld Aids Dag in Sacramento, Californië en Brooklyn, New York getoond. De triestheid van de dood door aids heeft met de komst van hiv-remmers in veel gevallen plaats gemaakt voor leven met hiv. Stichting NAMENproject – volledig gerund door vrijwilligers – beheert de Nederlandse Quilt en wil hem als nationaal cultureel erfgoed voor de toekomst veiligstellen. Curator Annemarie de Wildt van het Amsterdams Museum heeft samenwerking gezocht met de Reinwardt Academie, waar Léontine Meijer-van Mensch begin 2013 een internationaal master-programma leidde over diverse aspecten van de Nederlandse Quilt. Als resultaat van het onderzoek zal het Amsterdam Museum twee quiltblokken met een duidelijke Amsterdamse identiteit verwerven. Ook het Haags Historisch Museum en het Openluchtmuseum in Arnhem hebben al interesse getoond om delen van de Quilt te verwerven. Met andere musea in het land is het NAMENproject in contact. Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het NAMENproject wordt de Nederlandse Quilt – voor het laatst – in zijn geheel getoond. Hiermee herdenkt het NAMENproject ook zijn medestrijders Jesus Paredes Gomèz (1959-1995) en David Salomonson († 1999).

Artsen Zonder Grenzen
Artsen Zonder Grenzen behandelt ongeveer 280.000 aidspatiënten in 21 landen. De organisatie wil op wereldaidsdag dan ook tonen wat ze dagelijks mee geconfronteerd wordt.
Op de site 'See what we see' zijn een aantal korte en 1 langere documentaire gepubliceerd uit zes landen. 'Onze teams zien dat de aidsepidemie nog steeds grote ravage aanricht en hoewel niet zo duidelijk als een tyfoon, eist deze crisis jaarlijks veel meer slachtoffers', klinkt het in een toelichting. 'Daarom willen we aan de mensen tonen wat we zien op het terrein.' Bekijk hieronder 2 video's van Artsen Zonder Grenzen:
MEER NIEUWS: KLIK HIER

telegraaf.nl, ed.nl, hivnet.org, sensoa.be, standaard.be, nieuwsblad.be, blog.nl,

Dit bericht is gepost op 01 December, 2013 en 3258 keer gelezen.