Kroatië stemt voor grondwettelijk verbod homohuwelijk - Update 03.12.

Een treurige uitkomst van een bindend referendum in Kroatië. 65 procent van de kiezers stemde voor een grondswijziging waarmee het huwelijk gedefinieerd wordt als een ‘verbintenis tussen een man en een vrouw’. Daarmee wordt het grondwettelijk onmogelijk gemaakt het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht.

Slechts 37 procent van de Kroaten ging stemmen. Het referendum is een gevolg van een petitie getekend door ruim 700.000 van de 4,4 miljoen Kroaten. De petitie was een initiatief van de Kroatische rooms-katholieke kerk en de organisatie ‘In naam van het gezin’. Voorzitter van die organisatie Zeljka Markic laat weten dat ze ‘gelukkig is dat geen toekomstige regering het homohuwelijk zal kunnen legaliseren’. De Kroatische premier Zoran Milanovic was tegen het referendum, maar zijn poging om het door het Grondwettelijk Hof te laten verbieden mislukte.

De sociaal-democraat noemde het referendum ‘treurig en zinloos’ en ‘een bedreiging voor het recht op gelijk en vrije keuze’. Zijn regering zal echter niet anders kunnen dan een grondwetswijziging doorvoeren, want het ging om een bindend referendum. President Ivo Josipovic liet weten teleurgesteld, maar niet verrast te zijn over het resultaat. Hij hoopt dat de uitslag geen bron van tweedracht zal worden. ILGA-Europe (International Lesbian and Gay Association) is teleurgesteld dat het nieuwste lid van de Europese Unie al in het eerste jaar als EU-lidstaat een referendum houdt dat regelrecht ingaat tegen de principes van gelijkheid, waardigheid en respect voor de mensenrechten die in de Europese Unie gelden. Kroatië is sinds 1 juli jl. lid van de Europese Unie. Soortgelijke grondwettelijke bepalingen die de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht moeten verhinderen komen ook voor in EU-lidstaten Bulgarije en Polen en in Moldavië, Montenegro, Wit-Rusland en Servië. Het is een schande dat de EU die toestaat terwijl er een verdrag moet worden ondertekend waarbij men verklaard dat er geen discriminatie mag zijn van mensen, inclusief holebi's en transgenders.

UPDATE - dinsdag 3 december:
De Kroatische premier Zoran Milanović wil ondanks het feit dat 66 procent van de Kroaten tegen stemde toch binnen de twee weken een wet stemmen die holebi koppels een partnerregeling geeft. Milanović was erg teleurgesteld door de uitslag van zondag. "Ik denk dat dit ons niet beter; slimmer of mooier heeft gemaakt." Verder zei de premier dat hij op dit moment al een wet voorbereidt die alle koppels, ongeacht hun seksuele voorkeur, exact dezelfde rechten geeft. Ook president Ivo Josipović onderstreepte maandag dat "de rechten van alle burgers moeten gerespecteerd. Bovendien wordt er door de politici benadrukt dat er van de 21 provincies in Kroatië, slechts twee stemden over het referendum om het huwelijk enkel te behouden tussen een man en een vrouw.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
ACTRICE UIT COYOTE UGLY KOMT UIT DE KAST
1 DECEMBER WERELDAIDS DAG + 2 VIDEO'SHISTORISCHE UITSPRAAK IN ZAKEN LESBISCHE GENEZINGS DELICTEN
ALS ER GEEN STIGMA ROND HIV EN AIDS ZOU ZIJN HADDEN WE MISSCHIEN GEEN WONDERMIDDEL NODIG - ALDUS ZANGER
OVER HOLEBI'S DIE SLACHTOFFER ZIJN VAN PARTNER GEWELD
GENK KRIJGT INFORMATIEPUNT (HOLEBI) COMING OUT
UNIEK NIEUW HOOFD VAN DE AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION KOMT UIT DE HOLEBI KAST
NAAR AANLEIDING VAN HANNUKAH - 9 BEKENDE JOODSE HOLEBI'S
BESTE RAAD AAN MOEDER DIE HAAR HOMO ZOON WIL VERANDEREN IN HETERO
ELLEN DEGENERES HOOPT OP WERELDVREDE DOOR OSCARS
BRITSE INSPECTEURS GAAN SCHOLEN DWINGEN HOLEBI EN TRANSGENDER RECHTEN TE ERKENNEN

MEER NIEUWS: KLIK HIER
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 02 December, 2013 en 3675 keer gelezen.