Woordvoerder Vlaamse holebi jongerengroep geeft bloed als homo wat niet mag!

De woordvoerder van de Vlaamse holebi jongeren koepel en organisatie Wel Jong Niet Hetero Michiel Vanackere wil bloed kunnen geven, maar als homo mag hij dat niet. Dus loog hij al drie keer bij het Rode Kruis dat hij hetero is. MNM-radiopresentator. Vorig jaar zorgde MNM-radiopresentator Tom De Cock met hetzelfde standpunt voor opschudding.

Vanackere loog naar eigen zeggen omdat hij het stigmatiserend vind dat mannen die ooit seks hadden met mannen geen bloed mogen geven in ons landje. "Ik zat anderhalf jaar in een monogame relatie, liet me testen op soa's en hiv. Waarom mag ik dan geen bloed geven? Ik voelde me beledigd. Geen enkel argument is goed genoeg om homo's geen bloed te laten geven." WJNH promoot het liegen niet. "Maar we hebben wel begrip voor diegenen die het doen. Het Rode Kruis sluit een volledige groep uit, expliciet vanwege hun geaardheid. Dat is discriminatie."

Het Belgische Rode Kruis liet weten dat men oordeelt op gedrag, niet op geaardheid. Maar Michiel is niet overtuigd. "Hun argumentatie doet uitschijnen dat alle homo's anale seks hebben, en het ook nog eens onveilig doen. Dat strookt niet met de realiteit. Bovendien zegt het Rode Kruis dat 80 procent van de homomannen wisselende partners heeft. Dat klopt, en daar is niks mis mee, maar laat het dan gaan om die wisselende partners, niet om het homo zijn. Dan volstaat de vraag 'had u de voorbije vier maanden seks met een nieuwe partner?' Een vraag die nu al in de vragenlijst staat", betoogt Michiel. Jammer genoeg zijn de hiv-cijfers wel hard. Eťn op de twintig homomannen in BelgiŽ zou seropostief zijn. "Dat homo's een verhoogd risico op hiv hebben, klopt. Maar de homogemeenschap is geen homogene groep. Niet elke homo is dezelfde. En dan mag er meteen bij gezegd worden dat nergens zo vaak condooms worden gebruikt als in de homogemeenschap. En dat geen enkele groep zich zo vaak laat testen op soa's of hiv," aldus Michiel.

Het voorstel van het Rode Kruis om homomannen die een jaar geen seks hebben wel bloed te laten doneren, lacht Michiel weg. Het is bijna alsof ze lachen met de homo's. Je mag bloed geven, maar een jaar geen seks hebben? Hallo! Als je maatregelen invoert, zorg dan dat het goede maatregelen zijn. Ze moeten focussen op onveilig vrijgedrag, en niet op het geslacht van de bedpartner." SENSOA (het vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid) en de holebi en transgender federatie Cavaria scharen zich toch achter het huidig beleid van het Rode Kruis. «avaria haalt hiervoor enkele argumenten aan. Hiv komt om te beginnen enorm veel voor bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ingezameld bloed wordt weliswaar getest op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), maar die tests zijn niet 100% sluitend. "De kans dat strenge laboratoriumtests een besmetting niet kunnen aantonen is minimaal maar blijft reŽel omwille van de vensterperiode of de blinde periode. Dit is de periode tussen de besmetting en het moment dat deze besmetting kan aangetoond worden met tests op het bloed."

«avaria erkent uiteraard dat de regel beledigend overkomt. Homo's binnen een homogame relaties, en homo's die weinig seks hebben voelen zich beledigd door het beeld van de promiscuŽ homo. "Onderzoek wijst uit dat mannen die seks hebben met mannen, in vergelijking met de algemene bevolking, meer inspanningen leveren om veilig te vrijen. Maar onderzoekers wijzen er eveneens op dat het risico op een hiv-besmettingen binnen een vaste relatie hoog is. Het kan bovendien gebeuren dat een man oprecht denkt dat hij altijd veilig vrijt, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is." Maar Áavaria vindt de levenslange uitsluiting van homo's bij bloeddonatie wel onterecht. "«avaria vindt levenslange uitsluiting niet correct, en vraagt het Rode Kruis om uitsluiting te beperken tot een medisch noodzakelijke periode vanaf het laatste seksueel contact. Het Rode Kruis zou de criteria permanent moeten blijven evalueren en aan passen aan nieuwe medische inzichten. Als de vensterperiode korter wordt, kan ook de uitsluiting korter. Mensen die in de tropen zijn geweest zijn tijdelijk uitgesloten, MSM echter levenslang. «avaria wil dat het Rode Kruis deze beslissing herziet. De levenslange uitsluiting wordt overigens niet overal aangehouden. In een aantal landen is de uitsluiting beperkt tot zes maanden of ťťn jaar. Waarom kan dat hier dan niet?"

Extra info:
In de meeste landen, ook in ons land, mogen homo's geen bloed geven.
In landen als Engeland, Wales, Schotland, Zweden, Zuid Afrika, Japan en AustraliŽ mogen homo's bloed geven op voorwaarde dat ze in het afgelopen jaar geen seks hadden.
In ItaliŽ, Portugal, Rusland, Thailand, Noord Ierland en Mexico mogen homo's bloed geven zonder voorwaarden.
Sinds kort mogen homo's bloed geven in Canada op voorwaarde dat ze in de afgelopen vijf jaar geen seks hadden!
Slechts in handje vol landen mogen ook biseksuelen en lesbiennes geen bloed geven.
Heteroseksuelen (ook met veel wisselende partners) mogen overal ter wereld zonder problemen bloed geven!!!

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
AMERIKAANSE ORGANISATIE VAN ARTSEN WILLEN EINDE HOMO BLOED VERBOD
CANADESE HOMO'S MOGEN ONDER VOORWAARDEN BLOED GEVEN

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
1 DECEMBER WERELDAIDS DAG + 2 VIDEO'S
ALS ER GEEN STIGMA ROND HIV EN AIDS ZOU ZIJN HADDEN WE MISSCHIEN GEEN WONDERMIDDEL NODIG - ALDUS ZANGER
HELFT VAN BELGEN MET HIV ZWIJGT OP HET WERK + INFO VOOR HOLEBI EN HETERO + NUTTIGE LINKS
MACKLEMORE & RYAN LEWIS KOMEN SAMEN MET VN OP VOOR HOLEBI'S EN TRANSGENDERS
GENK KRIJGT INFORMATIEPUNT (HOLEBI) COMING OUT
HOMO'S VERKOZEN TOT PRINSEN KOPPEL IN OPGLABEEK
NAAR AANLEIDING VAN HANNUKAH - 9 BEKENDE JOODSE HOLEBI'S
HISTORISCHE UITSPRAAK IN ZAKEN LESBISCHE GENEZINGS DELICTEN
ELLEN DEGENERES HOOPT OP WERELDVREDE DOOR OSCARS
CIJFERS OFFICIELE GESLACHTSWIJZIGINGEN IN BELGIE + INFO EN NUTTIGE LINKS

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: De Morgen, Áavaria, zizo.

Dit bericht is gepost op 03 December, 2013 en 3684 keer gelezen.