Vlaamse krantenpolemiek over coming-out sporter Tom Daley

Er is een polemiek aan de gang in De Standaard. Gaea Schoeters had in de krant Tom Daleys coming-out bejubeld en gezegd: “Zo’n rolmodel is goud waard voor jonge tieners die worstelen met hun seksualiteit, want de zelfdodingscijfers onder holebi-jongeren zijn nog altijd angstwekkend hoog. (In België denkt bijna de helft wel eens aan zelfdoding, en ze ondernemen ook dubbel zoveel pogingen als hun heteroseksuele leeftijdsgenootjes). Had één van onze Belgische Olympische atleten het ook maar gewoon gezegd. Mijn jeugd had er helemaal anders uitgezien.”

Daarop reageerde Hans Vandeweghe met een column 'FC Homo' waarin hij het ontbreken van die rolmodellen betwist: “Afgelopen week schreef de journaliste Gaea Schoeters op de opiniebladzijden nog haar sinterklaaswens (DS 4 december): zij had maar wat graag in haar jeugd sportieve holebi-rolmodellen gehad. Ik dacht: mens, nooit gehoord van Martina Navratilova, Greg Louganis en euh...? Toen vond ik er geen meer, de nachtmerries Betty Stöve en Billy Jean King uitgezonderd, maar die hingen natuurlijk bij niemand aan de muur. Ik had Gaea destijds wel een postertje van een topjudoka geschonken, had ik geweten dat ze zo in de rats zat.”

Vandeweghe doet vervolgens een paar opmerkelijke uitspraken. Zo beweert hij dat homoseksualiteit doorgaans minder voorkomt in de sport. Vandeweghe (zelf uiteraard hetero), vindt de premisse dat onderdrukking dé reden zou zijn waarom de concentratie homoseksuele sporters bij de mannen lager is dan bij de vrouwen foutief: “Die concentratie is bij de mannen omgekeerd evenredig met de viriliteit van de sport – en de meeste sport is nu éénmaal viriel – en bij de vrouwen recht evenredig. Misschien heeft het meer met genetica en hormonen te maken dan we tot op vandaag willen geloven, maar dat moeten gestudeerde mensen eens uitzoeken. Ze kunnen misschien beginnen bij de absolute topsport kunstschaatsen: waarom is bij de mannen één derde van de wereldtop gay en niemand bij de vrouwen?”

“Soms is een cliché ook gewoon de realiteit: in de mannensport vind je vooral een overaanbod homo’s in de gracieuze topsport, zoals schoonspringen en kunstschaatsen”, meent de sportcolumnist, “Vooral in die laatste discipline dan. Bij elk interview met Kevin Van der Perren – zelfverklaarde hetero-springveer – had hij het over zijn janetten-collega’s en de janetten-jury door wie de nadruk te zeer op choreografie en elegantie en minder op pure kracht lag.” Gaea Schoeters is niet onder de indruk van Vandeweghes column. Ze tweet dat ze van plan is hem van antwoord te dienen.

Opmerking van holebi.info:
Het is jammer dat mensen zo weinig holebi sporters kunnen opnoemen, terwijl er toch best veel openlijke holebi sporters bestaan. In augustus stelde holebi.info al 55 openlijke holebi sporters voor waaronder ook enkele Belgen. Wie het lijstje wil bekijken KLIK HIER en ontdek ook dat niet alle holebi's aan zogenaamde homo of lesbo sporten doen, er zitten zelfs voetballers en een worstelaar bij en na het verschijnen van de lijst zijn er nog vier holebi sporters uit de kast gekomen.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
BRITSE ATLEET DIE PAS UIT KAST KWAM MAAKT BEKEND WIE ZIJN VRIEND IS
UK DREIGT RUSSISCHE HOLEBI ACTIVISTE TERUG TE STUREN ONDANKS VREES VOOR LEVEN
BELG MINISTER BUITENLANDSE ZAKEN WIL GEEN BOYCOT SPELEN IN RUSLAND
BISEKSUELE VROUWEN HEBBEN MEER LAST VAN...
ZWAARDERE STRAFFEN VOOR ANTI HOLEBI EN TRANS GEWELD E.A IN BELGIE
ELTON JOHN SPRAK HOLEBI'S TOE IN RUSLAND + VIDEO
HOMO'S MOGEN IN DE TOEKOMST MISSCHIEN BLOED GEVEN IN BELGIE
DUITS POLITICUS BOYCOT SPELEN IN RUSLAND OMWILLE VAN HOLEBI'S
UITSLUITING HOMO'S ALS BLOEDDONOR IS AAN HEREVALUATIE TOE, ALDUS OPEN VLD
WINNAAR HOLEBI SONGFESTIVAL BEKEND
WOORDVOERDER VLAAMSE HOLEBI JONGEREN KOEPEL GEEFT BLOED, EN DAT MAG NIET
BEHANDELING KANKER KAN MOGELIJK BEHANDELING HIV WORDEN
HELFT VAN BELGEN MET HIV ZWIJGT OP HET WERK + INFO VOOR HOLEBI EN HETERO + NUTTIGE LINKS
OOK HOLEBI'S ROUWEN OM DOOD VAN NELSON MANDELA (die ook opkwam voor holebi's) PLUS UITSPRAKEN VAN BEKENDE HOLEBI'S

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volledige overname van zizo.be

Dit bericht is gepost op 10 December, 2013 en 2954 keer gelezen.