Aftrap Belgisch actieplan ‘Holebi of hetero, maak er geen spel van!’
Sport heeft een belangrijke maatschappelijk dimensie. Van alle sporten is voetbal veruit het populairst. Tegelijkertijd is het opmerkelijk dat het bijzonder stil blijft rond holebi’s in het voetbal. Daarom heeft minister Pascal Smet samen met de gehele voetbalwereld een actieplan uitgewerkt. Een communicatiecampagne op sociale media en concrete initiatieven voor sporters, trainers, supporters, bestuursleden, scheidsrechters en veiligheidsverantwoordelijken zorgen voor sensibilisering, genuanceerde beeldvorming en empowerment.

5 tot 8% van de Vlaamse bevolking noemt zich holebi. Maar in het professioneel circuit van het mannenvoetbal in België speelt vandaag geen enkele homo die zich geout heeft. Het actieplan biedt antwoord op de nood aan sensibilisering rond holebiseksualiteit in het voetbal, aan genuanceerde beeldvorming over sportende holebi’s en aan acties die holebi’s empoweren. Het actieplan bevat verschillende initiatieven zodat iedereen die actief of passief met voetbal bezig is, bereikt kan worden. De aftrap wordt gegeven met een sensibiliserende campagne die het thema bespreekbaar maakt in alle geledingen van de maatschappij. Met ‘The only gay in football’ wil de minister de vooroordelen tegenover holebi’s doorbreken, en in het bijzonder holebiseksualiteit in het voetbal zichtbaar en bespreekbaar maken. Voor deze campagne haalt hij Robbie Rogers, voetballer bij LA Galaxy en enige openlijk homoseksuele profvoetballer, naar hier. De campagne wordt in hoofdzaak via sociale media gevoerd, via facebook ‘The only gay in football’ en #onlygayinfootball op twitter.

Daarnaast bestaat het actieplan uit concrete initiatieven die telkens een aantal specifieke doelgroepen aanspreken. Trainers worden bereikt door de huidige trainersopleiding aan te vullen met didactisch materiaal dat dieper ingaat op holebiseksualiteit. Clubs en hun besturen krijgen tips aangereikt om een holebivriendelijke clubsfeer te creëren. Zij kunnen o.a. via hun gedragscodes en andere zelfregulerende maatregelen een positief signaal van openheid geven. Voetbalstewards en andere begeleiders worden gesensibiliseerd vanuit het veiligheidsperspectief in het kader van homofobe spreekkoren en ander ongewenst gedrag rond het voetbalterrein. Gelijkaardige initiatieven worden ingebed in de supporterswerkingen van voetbalclubs, die een belangrijke rol spelen in het creëren van een open, tolerante en holebivriendelijke voetbalomgeving. Alle deze initiatieven worden mee uitgedragen door de federaties, clubs, clubbesturen en de Football+ Foundation die hun voorbeeldfunctie opnemen door in hun eigen communicatie aandacht te besteden aan discriminatie op grond van seksuele identiteit.

Begin 2014 is er ook een praktisch werkinstrument beschikbaar voor iedereen die in het voetbal rond deze thematiek aan de slag wil gaan. De Toolkit zal de problematiek kaderen, een overzicht geven van initiatieven uit binnen- en buitenland, maar ook dieper ingaan op wat voetbalfederaties en -bonden, clubbesturen, supportersverenigingen, e.a. concreet kunnen doen om discriminatie, en homofobie in bijzonder, in het voetbal tegen te gaan. Zowel de partners uit de voetbalwereld (Koninklijke Belgische voetbalbond, Pro League, Nationale Voetballiga, Voetbalfederatie Vlaanderen, Football+ Foundation, Koninklijke Vlaamse voetbalbond) als de Vlaamse sportinstellingen (Panathlon Vlaanderen, Bloso, Vlaamse Sportfederatie) nemen deel aan het actieplan. Ook Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters, en federaal vice-minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet, zetten vandaag hun schouders onder het actieplan ‘Holebi of hetero, maak er geen spel van!’.

Pascal Smet (Vlaams minister van Gelijke Kansen): “In Vlaanderen en Brussel zijn er duizenden voetbalclubs, honderdduizenden spelers en miljoenen supporters. Voetbal is en blijft dé sport voor jong en oud, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of seksuele voorkeur. We hebben vandaag zowel de spelers, de clubs, de scheidsrechters als de supporters mee aan boord om heel concreet werk te maken van de verdere maatschappelijke aanvaarding van holebiseksualiteit. Een zeer mooi en duidelijk signaal van openheid en tolerantie.” Ludwig Sneyers (CEO Pro League): “Voetbal is de meest toegankelijke aller sporten en de motor tot integratie. Eens op het veld vallen verschillen weg en wordt er samengewerkt om te winnen. Het is deze gedachte die de Pro League hoog in het vaandel draagt en blijft promoten: samen de sport beleven waarbij iedereen zich welkom voelt en alle verschillen wegvallen. De voorbije jaren spanden we ons met de clubs en verschillende partners in voor een open klimaat in het voetbal, met respect voor diversiteit. Met onze sport slaagden we er in het verleden in om de barrières van ras en religie te overwinnen. Nu willen we de aandacht vestigen op het laatste taboe, namelijk seksuele diversiteit. Voor de Pro League is iedereen welkom zoals hij is op het voetbal.” François De Keersmaeker (voorzitter KBVB): "Elke actie die inzet op voetbal als een open en tolerante sport, met een positieve benadering verdient onze steun."

Lees de concrete initiatieven in het actieplan op www.maakergeenspelvan.be
Volg de campagne op Facebook www.facebook.com/theonlygayinfootball

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
VOETBALLERS, WOORDVOERDERS E.A OVER COMING OUT 1ste HOMO SCHEIDSRECHTER IN BELGISCH VOETBAL

EEN GREEP UIT HET OVERIGE BINNENLANDSE HOLEBI.INFO NIEUWS:
VLAAMSE KRANTENPOLEMIEK OVER COMING OUT SPORTER TOM DALEY
BELG MINISTER BUITENLANDSE ZAKEN WIL GEEN BOYCOT SPELEN IN RUSLAND
ZWAARDERE STRAFFEN VOOR ANTI HOLEBI EN TRANS GEWELD E.A IN BELGIE
HOMO'S MOGEN IN DE TOEKOMST MISSCHIEN BLOED GEVEN IN BELGIE
UITSLUITING HOMO'S ALS BLOEDDONOR IS AAN HEREVALUATIE TOE, ALDUS OPEN VLD
WOORDVOERDER VLAAMSE HOLEBI JONGEREN KOEPEL GEEFT BLOED, EN DAT MAG NIET
UITSLUITING HOMO'S ALS BLOEDDONORS IS AAN HEREVALUTATIE TOE ALDUS OPEN VLD
GENK KRIJGT INFORMATIEPUNT HOLEBI COMING OUT

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: Email van het Kabinet van Pascal Smet, Vlaams minister voor Gelijke Kansen aan holebi.info

Dit bericht is gepost op 11 December, 2013 en 2793 keer gelezen.