Onderzoek - Taboe: biseksualiteit op het werk, en homo's en lesbo's doen het beter.


Biseksuele vrouwen hebben meer gezondheidsproblemen dan dames met een andere seksuele oriŽntatie, dat suggereert nieuw onderzoek. Ook ze vaker hun seksuele voorkeur voor collega's. In vergelijking met hetero-, homoseksuelen en biseksuele mannen kampen biseksuele vrouwen met een slechtere algemene gezondheid en meer seksueel overdraagbare aandoeningen, dat hebben Noorse onderzoekers ontdekt.

Eerder kwam een Amerikaans onderzoek tot bijna gelijkaardige studie resultaten. Uit dit Noorse onderzoek bleek ook nog dat de levenskwaliteit van holebi's de laatste tien jaar wel verbeterd is, en holebi's hetero's bijbenen waardoor hun levenskwaliteit bijna gelijk staat, en er zijn meer gelijkenissen dan verschillen tussen holebi's en hetero's. Professor Kirsti Malterud: "Dezelfde studie bracht in 1999 een kloof tussen homo, lesbi en biseksuele mensen aan het licht. Toch getuigen sommige biseksuele vrouwen over een lagere levenskwaliteit. Ze hebben stress omdat ze zich een minderheid voelen. Ze kampen met meer mentale aandoeningen, vinden dat ze meer gezondheidsproblemen hebben, lopen vaker seksueel overdraagbare aandoeningen op, voelen zich eenzaam en ondernemen vaker zelfmoordpogingen."

Verder blijkt dat biseksuele vrouwen vaker last hebben van een chronische ziekte, maar ook dat biseksuele vrouwen en mannen vaker hun seksuele geaardheid op het werk verborgen houden. 78 procent van de biseksuele mannen en 68 procent van de biseksuele vrouwen verzwijgen hun seksuele geaardheid op het werk. Bij homo's is dat slechts 18 procent, bij lesbiennes amper 9 procent. "Het feit dat sommige biseksuelen het zo moeilijk hebben, is een gevolg van de houding ten opzichte van hen. De maatschappij lijkt homo's en lesbiennes meer te tolereren, maar daar stopt het, er is een grote intolerantie ten opzichte van biseksuelen", aldus Malterud. "De hele maatschappij draagt bij tot de aanvaarding van homoseksualiteit. Als laatste bracht het onderzoek aan het licht dat 16 procent van de mannen in Noorwegen niet naast een homoseksuele man op de bus wil zitten. Die 16 procent is een verbetering ten opzichte van vroeger, maar nog steeds voldoende om ervoor te zorgen dat mensen schrik hebben om zich te 'outen'. We zijn wel blij dat er vooruitgang geboekt wordt", besluit Malterud.Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 13 December, 2013 en 2978 keer gelezen.