Belgisch voetbalstadium in regenboogkleuren, wedstrijd in teken van holebi's.

Afgelopen weekend werd tijdens de aftrap van de voetbalwedstrijd tussen KAA Gent en RSC Anderlecht de Belgische campagne 'The Only Gay In Football' voorgesteld, wat een onderdeel is van het actieplan over holebi's in het voetbal. Daarbij kleurde voor de gelegenheid KAA Gent haar gloednieuwe Ghelamco Arena om in regenboogkleuren. Voor de wedstrijd begon werd er een filmpje getoond met de uitspraak ‘I’m gay and it’s not a problem’. Er weerklonk een applaus en geen boegeroep. “Dit een goed signaal”, meent Pascal Smet, “nu moeten we verder op die weg gaan.”

Normaal gezien zou de enige openlijke prof voetballer ter wereld, Robbie Rogers, de aftrap voor de wedstrijd geven, maar hij zat vast in een sneeuwstorm in New York. In zijn plaats mocht dan Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet de afstrap geven. Die zei: "Ik was aangenaam verrast door de overweldigende media-aandacht die het actieplan tot nu toe al kreeg. Maar ik was eigenlijk voordien al zeer tevreden, omdat we merkten dat zowel de Koninklijke Belgische voetbalbond, de scheidsrechters, de supporters en tal van andere verengingen die bij het voetbal betrokken zijn zo enthousiast reageerden om gezamenlijk een campagne op te zetten. De campagne heeft een dubbel doel: een holebivriendelijk klimaat creëren, zodat spelers die homo zijn zichzelf kunnen zijn. Voetbal heeft ook een maatschappelijk belang, omdat het mensen samenbrengt, en dat willen we gebruiken om te zeggen: ‘het maakt niet uit of je homo of hetero bent, het komt erop aan of je goed kunt voetballen."

Het actieplan is een combinatie van preventie en repressie. Homofobisch gedrag zal in de toekomst leiden tot boetes of zelfs een stadionverbod. Daarnaast kunnen scheidsrechters ook homofobe uitlatingen noteren op het wedstrijdblad. Smet zei daarover: “Ik vind dat belangrijk. Homofobie is net zo pijnlijk als racisme, je moet er tegen kunnen optreden. Alles hangt natuurlijk van de context af, maar duidelijk homofoob gedrag moet bestraf worden. Als dat betekent dat een voetbalmatch moet worden stilgelegd wanneer er luide homofobe spreekkoren weerklinken, dan is het zo. Laat ons hopen dat het niet zo ver hoeft te komen.” De campagne heeft Robbie Rogers als voortrekker, bij gebrek aan een openlijke Belgische homo voetballer. "We hadden natuurlijk liever een Belgische voetballer gehad”, zegt Smet, maar hij nuanceert, “Anderzijds kan het niet de bedoeling zijn om te veel druk te leggen op iemand. Ik hoop dat er iemand de komende maanden, misschien de komende jaren, vindt dat het Belgische voetbalklimaat voldoende open is om zich te uiten. Ik hoop echt dat het kan en gaat gebeuren.”

Gevraagd naar hoe lang de campagne loopt, is de minister duidelijk: “Wat mij betreft zal ze lopen zolang het nodig is. Het actieplan loopt alleszins een paar jaar en daarna evalueer je of het nog nodig is. Een open klimaat voor holebi’s wordt ook een aandachtspunt in de opleidingen van stewards en scheidsrechters. De campagne zal worden gevoerd in de sociale media, maar verschijnt ook in de stadions, in sporttijdschriften enz..." Verder ging de minister ook in over de polemiek in de sport tussen Hans Vandeweghe en Gaea Schoeters naar aanleiding van de coming-out van Tom Daley. “Wat Vandeweghe allemaal uit zijn botten sloeg in die column. Het was een staaltje slechte cafépraat. Gelukkig kwamen er goede reacties op die stereotiepe column. Holebi’s in het voetbal zijn er, maar ze uiten zich niet omdat ze zich niet op hun gemak voelen. De discussie of je kunt zien of iemand homo is, vind ik belachelijk. Soms kan dat, soms ook niet. Maar het doet ook niet ter zake. Ook de discussie of er nu gay sporten zijn, vind ik niet van tel. Die zijn er niet! Misschien is het gemakkelijk in bepaalde sporten om je coming-out te doen, dat wel. Er is niet één sport die meer voor homo’s of hetero’s is. Homo’s hebben ook gewoon verscheidene talenten en interesses.”

De beslissingen om specifiek te werken rond het voetbal, was een bewuste keuze. “Het blijft niet evident om je er te uiten”, vindt de minister, “Er is nog een zeker bastion. Trainers durven soms nog te zeggen: ‘Er zijn geen homo’s in het voetbal’. Nochtans zijn er ook onderzoeken geweest waaruit blijkt dat vier op de vijf voetbalspelers niet geeft om het feit of nu iemand homo of hetero is.” Resul Tapmaz, Gents schepen van Gelijke Kansen en Sport, is op zijn beurt niet verrast dat KAA Gent de campagne verwelkomt: “Gent is een progressieve stad, die ook een voortrekkersrol speelt. We werken graag mee aan de actie van Pascal Smet. Je hebt ook de Buffalo’s (supporters van KAA Gent, n.v.d.r.) gezien: iedereen applaudisseerde mee. Een sterk signaal dat er bereidwillig is om een opener klimaat te scheppen. Dit is ook niet de eerste keer dat de club een maatschappelijke rol opneemt. Er waren eerder al acties over discriminatie in de sport, fair play en nu deze actie. Ik hoop dat wat we hier hebben gezien, een club die holebi’s met open armen ontvangt, haar arena in regenboogkleuren verlicht, een voorbeeld kan zijn voor andere topclubs in België.”

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
AFTRAP BELG ACTIEPLAN HOLEBI OF HETERO MAAK ER GEEN SPEL VAN
GRATIS ONLINE BOEKJE OVER PREVENTIE ZELFMOORD HOLEBI EN TRANSGENDER JONGEREN
VLAAMSE KRANTENPOLEMIEK OVER COMING OUT SPORTER TOM DALEY
TABOE BISEKSUALITEIT OP HET WERK
BELGISCHE PUBLICATIE - TRANSGENDERS OP HET WERK
ENIGE HOLEBI ATLETE RISKEERT ARRESTATIE IN RUSLAND
ALLE HOLEBI KOPPELS UIT DE EU KRIJGEN GELIJKE RECHTEN OP HET WERK
FACEBOOK KOMT MET FILMPJE HOOGTEPUNTEN 2013 MET VEEL HOLEBI EN TRANS NIEUWS

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: zizo.be

Dit bericht is gepost op 16 December, 2013 en 4277 keer gelezen.