Top 15 hetero, holebi en trans helden van 2013.
Met het einde van het jaar in zicht bracht de website gaystarnews een lijstje met de 10 belangrijkste mensen die dit afgelopen jaar iets hebben betekend voor de holebi en transgender gemeenschap wereldwijd. Deze mensen deden iets waardoor de wereld er voor holebi's en transgenders een beetje beter uit ziet, en worden daarom ook de helden van het jaar 2013 genoemd betreffende de strijd voor gelijkheid van holebi's en transgenders wereldwijd. Holebi.info voegde aan het lijstje nog vijf personen toe die ontbraken (de nummers 11 tot 15).

Top 15


1: Edith Windsor

Deze dame zorgde er mee voor dat het hoogste hof in de VS in juni van dit jaar de DOMA (Defense of Marriage Act) werd verworpen. Windsor, een 84-jarige lesbienne was naar het hof getrokken omdat ze maar liefst 363.000 dollar belasting moest betalen toen ze de bezittingen van haar vrouw Thea Speyer (die overleed in 2009) erfde, een belastingsaanslag die ze niet zou hebben gekregen als ze getrouwd was geweest met een man. Windsor en Speyer waren veertig jaar gehuwd. Windsor wordt sinds de uitspraak van het hoogste Amerikaanse hof gezien als een ware heldin van de holebi en transgender rechtenstrijd. De afschaffing van de DOMA betekend dat alle homohuwelijken afgesloten in staten of landen waar dit mogelijk is in de gehele VS worden erkend, inclusief met gelijke rechten aan die van het hetero huwelijk.

2: Barack Obama

Terwijl Obama vorig jaar de geschiedenis in ging als de eerste Amerikaanse president die zich openlijk uitsprak voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders, bewees hij dit jaar dat hij geen man van enkel woorden is. Dit jaar maakte de president een statement tegen de Russische homofobe wet door te zeggen dat hij niet naar de Olympische winterspen in Sochi (Rusland) zal gaan, daarnaast stuurt hij als statement openlijke holebi atleten naar de spelen. In april van dit jaar feliciteerde Obama basketbalspeler Jason Collin met diens coming out als eerste Amerikaanse prof basketballer. In september liet hij weten dat hij een einde wil maken aan een wet die werkgevers toestaat mensen te ontslaan op basis van hun seksuele geaardheid of gender identiteit. Nog in september zond Obama vier openlijke ambassadeurs uit. En in november liet hij weten trots te zijn op zijn geboorte staat Hawaï betreffende de openstelling van het huwelijk voor holebi's.

3: Sonia Ghandi

Deze politica uit India en bovendien president van de Congresparty en weduwe van premier Rajiv Gandhi stond begin van het jaar als enige met krachtige woorden tegen de verwerping van de strafbaarheid van homoseksualiteit in haar land. Ze was bovendien de eerste Indiase politicus die openlijk op kwam voor holebi's. Jammer genoeg werd in december van dit jaar de klok terug gedraaid vanuit het Indiase parlement waardoor homoseksualiteit opnieuw strafbaar is in India.

4: Nelson Mandela

De allereerste zwarte president in Zuid Afrika was niet alleen een strijder tegen de apartheid maar ook een man die openlijk opkwam voor de rechten van holebi's en transgenders. Hij was bovendien de oprichten van de Rainbow Nation, een Zuid Afrika waar holebi rechten en huwelijksgelijkheid zijn opgenomen in de grondwet. Tot de dag van vandaag is Zuid Afrika het enige Afrikaanse land met een homohuwelijk en adoptierechten.

5 Kevin Rudd

Deze Australische politicus was de eerste die openlijk opkwam voor het homohuwelijk in zijn land. In een televisieshow liet hij weten dat hij lang had nagedacht over huwelijksgelijkheid voor holebi's en dat hij er ondertussen zeker van was dat het homohuwelijk een recht is. Ook nam hij het op tegen een Christelijk priester die homoseksualiteit abnormaal noemde. Rudd die zichzelf ook als Christenen beschouwd verwees naar de bijbel en zei: "Wat is het fundamenteel principe van het Nieuwe Testament? Het is een van universele liefde." Jammer genoeg heeft Rudd er niet voor kunnen zorgen dat er in december een uitspraak werd gedaan waardoor het homohuwelijk verboden blijft in het land.

6: Chelsea Manning

In Augustus werd Manning veroordeeld tot een gevangenisstraf en het betalen van een hoge boete in verband met een naar WikiLeaks gelekte video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad op 12 juli 2007. Terwijl Manning een ongelooflijk verdeeldheid figuur was in veiligheid en vrijheid, werd ze een van de meest internationaal bekeden figuren om verschillende redenen. Dit jaar kwam Manning uit de kast als transgender vrouw.

7: Maurice Williamson

Als er een award zou bestaan voor doorbrekende ster van het jaar in de holebi en trangender support gemeenschap, dan verdiend Williamson deze titel. Deze Nieuw Zeelandse parlementarier werd bekend door een vurig pleidooi voor het homohuwelijk waarbij hij ook de nodige humor gebruikte om tegenstanders op hun plaats te zetten.

8: Tom Daley

Deze Britse Olympische schoonspringer was in 2012 de posterboy voor de Olympische spelen. In december van dit jaar kwam hij uit de holebi kast en liet hij weten dat hij een relatie heeft met een man. Het gaat niet om het feit dat hij uit de kast kwam dat hij in deze helden lijst staat, maar wel om de manier waarop. Daley koos ervoor om zijn coming out in een YouTube filmpje te doen en weigerde eerder interviews daaromtrent om dat hij niet wilde dat zijn woorden werden verdraaid, in het filmpje gaf hij ook toe dat hij lang bang was geweest om uit de kat te komen.

9: Paus Franciscus

In juli van dit jaar sloeg Paus Franciscus de wereld met verstomming door positieve uitspraken over holebi's. Dit was nooit eerder gebeurd, dat een kerkvader zich positief uitsprak over homoseksualiteit. Franciscus zei in juli dat zichzelf niet in een positie ziet waarin hij kan oordelen over holebi's en in het bijzonder over homo priesters. In september zei de Paus dat het niet aan de kerk is om te oordelen over homoseksualiteit, abortus en anticonceptie. In oktober stuurde de Paus een handgeschreven brief aan Gruppo Kairos, een Toscaanse groep van holebi katholieken, waarin hij zijn zegen uitsprak over de groep. Een vraag die de organisatie al jaren stelde aan de vorige kerkvaders maar nooit werd gehoord, tot in oktober van dit jaar. Franciscus liet verder in zijn brief weten dat hij holebi's niet veroordeelt. En tot slot kwam er in november de mededeling dat de Paus heeft opgedragen om alle gelovigen wereldwijd te gaan bevragen over drie onderwerpen, namelijk over homoseksualiteit, over het homohuwelijk, over contraceptie en over scheiden. Ook dit is een unicum binnen de Rooms katholieke kerk.

10: Holebi, transgenders en hetero's die in Rusland, Oeganda, India en elders ter wereld protesteerden tegen homofobe wetten.

Zoals nooit tevoren kwamen activisten dit jaar massaal de straat op om te protesteren tegen homofobe wetten. Die acties werden massaal overgenomen door sociale netwerksite's zoals Facebook en Twitter.

11: Joachim Gauck

In december liet de Duitse Bondspresident Joachim Gauck als enige en eerste weten dat hij niet naar de Olympische winterspelen gaat in Rusland, en dat hij dit doet als boycot tegenover de anti holebi wetten in Rusland.

12: Macklemore en Ryan Lewis

Dit Hip Hop duo kwam dit jaar met een pro holebi song 'Same Love' het lied werd wereldwijd populair en kreeg ook verschillende prijzen. Macklemore sprak zich meermaals positief uit in het voordeel van de holebi rechten wereldwijd. In november kwamen de heren in het nieuws door dat ze een samenwerkings verband aangingen met de Verenigde Naties in strijd tegen holebi en transfobie wereldwijd.

13: Priesters uit Kenia

Afrikaanse landen en religieuzen staan bekend om hun homofobe overheden. In Kenia bewezen ze dat er ook holebi sympathie kan zijn en dan nog wel vanuit de Christelijke gemeenschap aldaar. Enkele Christelijke priesters lieten weten dat ze tegen homofobie zijn en om hun standpunt kracht bij te zetten richten ze samen de eerste holebi en trans vriendelijke kerk op in hun land, waarbij ze permanent de regenboogvlag (symbool voor holebi's & transgenders wereldwijd) zullen laten wapperen.

14: Aartsbisschop Desmond Tutu

Kwam dit jaar meermaals op voor de rechten van holebi's en transgenders. In september zei hij: 'God laat mij vechten voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders'. In Juli zei hij dat hij geen God wil aanbidden die homofobisch is. En in die zelfde maand zei hij dat God van alle holebi's houdt en riep hij op tot een einde van wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit.

15: Queen Elizabeth II

De Britse koningin kwam in het begin van dit jaar, na 61 jaar op de troon te zitten, openlijk op voor de rechten van holebi's en transgenders. Ze tekende daarbij ook het Commonwealth Charter, dat onder andere tegen holebi discriminatie is, in samenwerking met 53 landen.


holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 22 December, 2013 en 3137 keer gelezen.