Je leest:

Weldra start Tv programma over transgender jongeren.Vanaf 7 januari komt er een eerder aangekondigd televisie programma over transgender jongeren op de Nederlandse Tv. Het programma heet: 'Hij is een Zij' en wordt net als het programma 'Uit de Kast' gepresenteerd door Arie Boomsma.

In Hij is een Zij volgt presentator Arie Boomsma zes jonge mensen die in het verkeerde lichaam zijn geboren en een lange weg gaan om van vrouw man te worden of andersom. Hij is een Zij volgt deze transgenders meer dan een jaar in de hoop beter inzicht te kunnen geven in wat zij doormaken. Een van hen is Mick die zegt: "Ik zag er al uit als een meisje, ik denk dat veel mensen denken dat het een fase is, of een psychische ziekte, of dat ik zelfs mischien in de war ben, maar ik ben helemaal niet in de war." De zes jongeren die in het programma gevolgd worden zijn: Mick, Bo, Arjon, Martin, Sophie en Freddie.

Hij is een Zij telt zeven afleveringen waarin bovenstaande jongeren centraal staan. Zo staat Bo bijvoorbeeld nog helemaal aan het begin van haar transitie van man naar vrouw en hoopt snel te mogen beginnen met geslachtshormonen, Arjon daarentegen maakt zich klaar voor de geslachtsveranderende operatie, waardoor hij definitief een man wordt. Arie Boomsma volgt de jongeren niet alleen gedurende het medische traject, maar ook in hun dagelijks leven met de daarbij behorende vooroordelen, teleurstellingen en (on)begrip. Maar vooral ook de overwinningen. Want wanneer vertel je bijvoorbeeld aan je klasgenoten dat je transgender bent? Hoe ga je om met reacties van collega’s of vrienden? En hoe vul je je leven opnieuw in na de geslachtsverandering? Transgenders hebben onvrede met het lichaam waarin ze geboren zijn. Ze voelen zich van binnen anders dan hun uiterlijk doet vermoeden. Na hun coming-out kunnen ze eindelijk gaan worden wie ze zijn. Een moeilijke weg met vaak vele hindernissen. Waarom kiezen ze dan toch voor deze weg?

Waarom een programma over transgenders op Tv? Presentator Arie legt het in een interview allemaal uit:

Waarom wil je een programma over transgenderpersonen maken?
Deze serie gaat over vrouwelijkheid en mannelijkheid. De vraag wat iemand nu mannelijk of vrouwelijk maakt is relevant in deze tijd. Die twee zijn dichter bij elkaar gekomen. Dat fascineert me. Daarnaast is er veel onbegrip rond transgenders. Deze serie biedt inzicht en helpt het onderwerp bespreekbaar te maken.

Waarom is het zo belangrijk om dit onderwerp te bespreken?
Omdat wij vinden dat het belangrijk is om oog te hebben voor elkaar in deze samenleving. Ik hoop dat deze serie bij zal dragen aan het begrip voor transgenderpersonen. Bij de KRO vertellen we verhalen. Hij is een Zij biedt via die verhalen een interessante kijk in het leven van transgenders.

Wat heeft indruk gemaakt op jou tijdens het maken van dit programma?
De daadkracht waarmee de deelnemers die transitie doorlopen. Waar wij, buitenstaanders, soms denken dat het om een keuze gaat, zijn zij juist vastberaden. Dat heeft ongelooflijk veel impact op hun leven, en de levens van de mensen om hun heen. Ze zetten alles op het spel, om zichzelf te kunnen zijn.

Wat merk je van deze impact en de reacties van de omgeving?
Het begint natuurlijk als kind. Andere kinderen reageren sterk op het 'anders zijn'. Een meisje dat zich jongen voelt wordt uitgelachen in de kleedkamer bij gym, voelt zich ongemakkelijk in meisjesleerlingen, wordt even later elke maand door ongesteldheid gewezen op dat conflict tussen gevoel en realiteit. Dan is er een lange periode in transitie dat ze er al echt als man uitziet, maar nog een baarmoeder heeft, verwarde benadering van anderen als je bijvoorbeeld een openbaar wc inloopt. En dan heb ik het nog niet eens over de persoonlijke worsteling als je het gevoel hebt dat je in een verkeerd lichaam geboren bent.

Wat zien we van deze transitie? Gaan we naar operaties kijken?
Hij is een Zij is een portretterend programma, we laten zien wat het in een leven betekent als je zo'n transitie door maakt, van man naar vrouw, of andersom. Maar we maken geen medisch programma. Deelnemers leggen soms een operatie uit, of laten iets van hun lichaam zien als ze het zelf relevant vinden. We tonen geen operaties bijvoorbeeld.
Zoals eerder gezegd, Hij is een Zij gaat over de vastberadenheid om deze transitieperiode goed te volbrengen. Dat gaat gepaard met de nodige humor, relativeringsvermogen en de wil om dit te doen.

Eerste aflevering:
7 januari 2014 om 21:55 uur op Nederland 3.
Mick (19) en Freddie (17) werken tijdens de zomervakantie op een camping in het animatieteam. En om lastige situaties te voorkomen, besluiten ze hun collega’s te vertellen dat ze transgender zijn. Arie Boomsma praat met hen door over hoe ze zo zeker weten dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren. Bo (17) droomt er, zoals zoveel meisjes, van kinds af aan al van om model te worden. Ze heeft ook al wat fotoshoots gedaan, maar nog nooit als de vrouw die ze nu is. Als Arjon (43) verliefd wordt op souldiva Lenny, moet hij haar iets opbiechten: hij zit midden in de overgang van vrouw naar man. Voor Lenny een volslagen verrassing, want Arjon ziet er door hormonen al heel mannelijk uit.

- Link naar het Tv programma: http://hijiseenzij.kro.nl/

OPMERKING VAN HOLEBI.INFO:
Het moet even worden opgemerkt dat een transgender niet hetzelfde is als een transseksueel. Om duidelijkheid te scheppen legt holebi.info even het verschil uit tussen transgenders, transeksuelen en een transgenderist

Transgender: travestie, transgenderisme, transseksualiteit
Transgender wordt gebruikt als overkoepelende term voor travestie, transgenderisme, transseksualiteit en alle andere vormen van gendervariantie. Transgender als parapluterm is toepasbaar voor alle mensen die op één of ander manier ‘gender non-conformerend’ zijn: travesties, drag queens en kings, vrouwelijke mannen, mannelijke vrouwen enzovoort.

Transgenderisme
De term transgenderisme slaat op personen die mannelijke én vrouwelijke identiteitskenmerken combineren. Bij een transgenderist zijn zowel de vrouwelijke als de mannelijke genderidentiteit sterk aanwezig. Ook kan het voorkomen dat men zich soms man én soms vrouw voelt. Een lichamelijke aanpassing is soms (gedeeltelijk) gewenst om sekse-identiteit en genderidentiteit in overeenstemming te laten komen. Qua genderrol kunnen transgenderisten een heel eigen mix van mannelijke en vrouwelijke elementen verenigen.

Transseksualiteit
Wanneer de beleefde genderidentiteit niet in overeenstemming is met het biologisch geslacht dat bij de geboorte is vastgesteld, kan dit een enorme psychische spanning veroorzaken. Veel transseksuele personen lossen deze spanning op door (gedeeltelijk) te leven in de gewenste genderrol en hun lichaam al dan niet via medische ingrepen (hormonen, operaties) aan te passen aan hun genderidentiteit.Een transseksuele persoon is dus iemand die zichzelf psychisch, sociaal en seksueel beleeft als behorende tot de andere sekse dan bij de geboorte vastgesteld.
Transseksualiteit heeft niets met seksualiteit te maken maar alles met het conflict tussen het biologisch geslacht en de genderidentiteit. Transseksualiteit wordt vaak omschreven als een diagnose en zou vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. De meest recente cijfers volgens het genderteam duiden op een voorkomen van 1:12,900 voor transvrouwen en 1:33,800 voor transmannen.

Travestie
Travestie is een bekend fenomeen, maar wordt dikwijls verward met drag queens. Drag queens zijn mannen die (bekende) vrouwen nadoen, meestal met veel glitter en glamour. Het drag queen fenomeen komt eerder voor in homomilieu's (parades, discotheken). Een travestiet is iemand die de behoefte heeft tot het dragen van kleren van het andere geslacht (Vennix, 1999b), dit wordt ook wel 'crossdressing' genoemd. Travestie gebeurt in tegenstelling met drag eerder verdoken in de huiskamer. Travestie dient om de innerlijk beleefde (sub)identiteit via kleding, taal, gedrag, houding … naar buiten te brengen. Mannen die aan travestie doen voelen zich dus hoofdzakelijk wel man, maar nemen soms graag een vrouwelijk personage aan. Dit is meestal van tijdelijke aard. Het aantal mannelijke travesties vanaf twintig jaar wordt in Nederland op 1 tot 5% van de bevolking geraamd. Deze mannen zijn meestal heteroseksueel gericht, en velen hebben een relatie en/of kinderen. Travestie kan zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomen. Maar aangezien in onze cultuur mannelijke kleding of een mannelijke stijl voor vrouwen wordt geaccepteerd, blijft vrouwelijke travestie redelijk onzichtbaar.

Kunstmatige indeling
Deze indeling in travestie, transgenderisme en transseksualiteit is kunstmatig en de categorieën kennen geen duidelijke scheidingslijnen. De concepten travestie, transseksualiteit en transgenderisme worden dan ook vaak verward omdat er tussen de groepen veel overeenkomsten zijn. Niet altijd is duidelijk tot welke groep iemand behoort. Daarom spreekt men gemakkelijker over transgender personen als overkoepelende term. Er bestaan nog hardnekkige mythes over het samengaan van transgender en homoseksualiteit. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de seksuele voorkeur (hetero of holebi) en de genderidentiteit (gevoel van man en/of vrouw zijn). Transgender personen kunnen zowel hetero, homo, lesbische, bi ... zijn.

MEER NIEUWS: KLIK HIER
Bron: volledige overname van hijiseenzij.kro.nl/ info verschil trans personen via genderindeblender.be

Dit bericht is gepost op 02 January, 2014 en 5584 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.