8 prof voetballers kwamen sinds jaren 60 uit de kast maar...Professioneel voetballer zijn en openlijk homo zijn is nog steeds niet vanzelfsprekend. Maar heel langzaam lijkt het tij te keren en lijkt het erop dat men steeds meer open staat voor openlijke homo voetballers, al telt men wereldwijd nog steeds maar 2 nog actief spelende openlijke homo prof voetballers. Het tij lijkt langzaam te keren wanneer men een vergelijking maakt met de voorgangers van de twee nog actief spelende openlijke homo prof voetballers.

Momenteel zijn de twee enige openlijke prof voetballers wereldwijd de Amerikaan Robbie Rogers en de Zweedse in de UK geboren Anton Hysén. Maar voor deze twee heren waren er nog vijf prof voetballers die eerder uit de kast kwamen. Bij vier van hen betekende hun coming out het einde van hun carrière. Met de recente coming out van de Duitse oud-prof voetballer Thomas Hitzlsperger komt het totaal op 8 openlijke homo prof voetballers, waarbij zoals gezegd er maar 2 nog actief zijn in het prof voetbal.

Wie zijn die acht - en vooral wie zijn die vijf die als eerste uit de kast kwamen? Wat velen vast niet weten is dat er bij die vijf ook een Belg zit.

Justin Fashanu

Britst prof voetballer - 1961 - 1998) - een tragisch einde door zijn coming out:
Fashanu kwam in 1990 uit de kast als homo, hiermee was hij de eerste prof voetballer in de Britse geschiedenis die uit de holebi kast kwam. Veel van zijn collega's wezen hem daarvoor af, ook zijn broer sprak zijn afkeer uit. Als gevolg van de controverse die zijn coming out veroorzaakte verliet hij Nottingham Forest en speelde hij een tijdje bij een aantal Engelse league clubs. Maar als gevolg van veel homofobie van zowel supporters als spelers verliet hij in 1994 het profvoetbal. In 1995 speelde hij nog een korte periode bij het Amerikaanse Ruckus. Hierna zette hij definitief een einde achter zijn carrière als voetballer. Hij werd trainer van Mary Mania Club, eveneens in de V.S. In 1998 deed een zeventienjarige jongen aangifte bij de politie, hij beweerde dat de voetballer hem seksueel had misbruikt, enkele maanden later werd Fashanu hierover ondervraagd maar niet gearresteerd, maar verklaarde wel dat hij door de jongen werd gechanteerd en keerde terug naar Engeland. Toen het nieuws hierover bekend werd, schreef de pers dat in Amerika een arrestatiebevel tegen de voetballer was uitgevaardigd wat niet waar was. Op 2 mei 1998 pleegde de voetballer zelfmoord door ophanging, hij liet een briefje achter waarin hij ontkende de jongen te hebben misbruikt. In september, vier maanden na de dood van de voetballer, werd bekend dat de Amerikaanse politie het onderzoek betreffende de aangifte van de jongeman had gestaakt wegens gebrek aan bewijs, en er was nooit sprake geweest van een arrestatiebevel. Vermoedelijk zijn de jarenlange homofobie en dan uiteindelijk de valse beschuldigingen over seksueel misbruik de voetballer te veel geworden waarna hij zelfmoord pleegde.

Marcus Urban

Voormalig Duits prof voetballer. Zijn carrière eindigde na blessures eind jaren negentig waarna hij uit de holebi kast kwam als homo. Hij vertelde toen dat hij zich daar erg goed bij voelde en vooral ook opgelucht omdat hij niet langer moest leven met een geheim. Hij was een van de grote talenten in de jaren 80 en 90.

Thomas Berling

Voormalig Noors prof voetballer. In het jaar 2000 verdween hij plots lange tijd en niemand wist waar hij was. Later bleek dat hij net zijn coming out had gedaan en dat hij het voetbal vaarwel had gezegd als zoals hij het zelf noemde wijdverspreide homofobie. Spelende in de tweede hoogste Noorse league wordt zijn verhaal vaak gebruikt als reden waarom voetballers niet uit de kast komen.

David Testo

Voormalig Amerikaans voetballer. Toen hij in 2001 uit de kast kwam als homo betekende dit meteen het einde van zijn carrière. Een maand voor zijn coming out liep zijn contract bij Montreal Impact af, na zijn outing kreeg hij geen enkele aanbieding meer. Testo wilde nog graag verder blijven voetballen maar het was meteen duidelijk dat geen enkele ploeg een openlijke homo voetballer wilde waardoor hij al op 32-jarige leeftijd op 'pensioen' moest.

Jonathan De Falco

Voormalig Belgisch prof voetballer. Hij had een zeer korte voetbal carrière wegens oog problemen en omwille van zijn coming out. Zoekende naar een andere job werd hij go-go danser en eindigde hij in de homo porno business. Zijn dubbel leven zorgde voor zijn coming out in 2011 en maakte ook daardoor meteen een einde aan zijn carrière als voetballer.

Anton Hysén

Zweeds nog actief prof voetballer geboren in de UK. Kwam in 2011 uit de kast en kon blijven spelen. Hij is de jongste zoon uit een prof voetbal familie, zijn vader is de legendarische voetballer Glenn Heysén. Ook zijn twee broers Tobias en Alexander voetballen.

Robbie Rogers

Amerikaans prof voetballer - nog actief. Kwam in februari 2013 uit de holebi kast als homo. Toen liet hij weten dat hij stopte met voetbal, maar in mei 2013 kwam hij terug op zijn beslissing en ging hij weer voetballen. Hij krijgt nog steeds contracten sinds zijn coming out. Een groot contrast met de nummer 1 hier besproken.

Thomas Hitzlsperger

Voormalig Duits prof voetballer kwam op 8 januari 2014 uit de holebi kast als homo. Hij beëindigde zijn carrière in september 2013. Hij wil graag het debat over homoseksualiteit in de voetbalwereld verder zetten.

holebi info eigen berichtgeving 2014

Dit bericht is gepost op 09 January, 2014 en 5494 keer gelezen.