NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Amnesty International klaagt Europees transgender beleid aan.

Europese staten schenden de mensenrechten van transgender personen die hun geslacht officieel willen laten aanpassen. Dat zegt Amnesty in een nieuw rapport. Wanneer transgenders hun geslacht officieel willen veranderen, worden ze vaak gedwongen tot psychiatrische onderzoeken en medische behandelingen zoals hormonenkuren, verregaande operaties en sterilisatie.

Sommige transgenders willen uiteraard toegang hebben tot medische behandelingen, maar dat is lang niet voor elke transgender het geval. Het is niet aan de staat om die keuze op te dringen aan transgenders door de officiële erkenning van hun geslacht te koppelen aan verplichte operaties, hormonenbehandeling en sterilisatie, zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen.

Het feit dat transgenders deze behandelingen verplicht moeten ondergaan om het geslacht dat hen bij de geboorte werd toegekend te laten aanpassen, is onaanvaardbaar. In termen van internationaal recht kan je spreken van een wrede, onmenselijke of onterende behandeling.

Amnesty's rapport The state decides who I am: lack of legal recognition for transgender people in Europe focust op zeven Europese landen, waaronder België, waar de procedures om een officiële geslachtswijziging te verkrijgen niet conform zijn met de mensenrechten.

In Ierland bestaat er zelfs geen enkele wetgeving op dit gebied, al bestaan er wel plannen in die richting. Naar schatting telt de Europese Unie zo'n anderhalf miljoen transgenders. In veel lidstaten worden strikte voorwaarden opgelegd aan een geslachtswijziging. Transgenders kunnen hun genderidenteit slechts officieel laten erkennen als een psychiater vaststelt dat ze aan een mentale afwijking lijden en als ze akkoord gaan met medische ingrepen zoals hormonenkuren, chirurgie en sterilisatie. Ze moeten soms ook bewijzen alleenstaand te zijn.

De hele procedure duurt bovendien vaak jaren. Transgenders moeten de mogelijkheid hebben een officiële erkenning van hun geslacht te verkrijgen via snelle, toegankelijke en transparante procedures. Daarbij moet hun recht op privacy worden gerespecteerd en mogen ze niet onderworpen worden aan allerlei voorwaarden die in strijd zijn met mensenrechten, stelt Eva Berghmans.

Deze mensen moeten een verschrikkelijke keuze maken - ofwel ondergaan ze zware en lange procedures om hun geslacht officieel te laten veranderen, ofwel moeten ze voor de rest van hun leven verder met officiële documenten waarop een geslacht staat dat niet overeenstemt met hun uiterlijk en persoonlijke genderidentiteit.

In Ierland bestaat op dit moment nog geen wetgeving over geslachtswijziging. Victoria, een transgender vrouw uit Dublin, vertelde aan Amnesty: Voor mij is het belangrijk dat mijn genderidentiteit officieel erkend wordt, omdat het voor eens en voor altijd een einde zou maken aan de dagelijkse gevechten die ik moet aangaan om te krijgen waar ik recht op heb, zoals sociale zekerheid. Ik wil dat mensen erkennen wie ik ben. Het is belachelijk dat de staat dat weigert te doen.

De officiële erkenning van hun geslacht is van cruciaal belang voor transgenders en de bescherming van hun mensenrechten.

Telkens wanneer transgenders officiële documenten moeten voorleggen, waarop een naam of geslacht staat aangeduid dat niet overeenstemt met hun identiteit, kunnen ze worden geconfronteerd met discriminatie.
In België kan de procedure voor transgenders die hun geslacht officieel willen laten aanpassen, oplopen tot 3 jaar of langer. De wet eist een psychiatrische diagnose, hormonenbehandelingen, genitale chirurgische ingrepen en sterilisatie. Amnesty International had hierover recent contact met Minister van Justitie Turtelboom. De Minister engageerde zich om nog deze legislatuur werk te maken van het opstellen van een wettekst, waardoor de schendingen van mensenrechten zouden weggewerkt worden. Amnesty verheugt zich hierover en zal het wetgevende werk van nabij opvolgen.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 04 February, 2014 en 2651 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Kans bestaat dat Mr Gay Belgium datum wordt verplaatst + voorstelling 12 finalisten met foto's.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 

Gezocht Vlaamse 18+ mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken.

 

Vrouw van Sam Bettens was onderwerp transgender even beu + video.

 


Buitenlands nieuws

Holebi & transgender senioren krijgen zeer nodige hulp in tijden van coronacrisis.

 

Nieuwe poging om holebi zijn uit strafwet te halen mislukt.

 

Holebi’s in het Midden-Oosten willen vrij zijn, niet westers

 

Trump en regering zegt officieel: 'Transgender meisjes zijn geen echte meisjes, transgender jongens geen echte jongens.'

 

Egypte wil geen holebi's & transgenders erkennen en mensenrechtenactivisten vrezen voor gevolgen coronavirus.

 

Tegenstrijdige doch overwegend positieve cijfers over gelijkheid holebi's & transgenders in Turkije.

 


Showbizz & Sport

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.

 

Ierse atletieker uit de homo kast wil voorbeeld zijn voor holebi & trans+ sporters in de kast.