NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Na zelfmoord 20-jarige homo komt holebi & trans organisatie boven gronds.Op 25 januari kon je op de holebi.info facebook pagina lezen over een 20-jarige homo uit Azerbeidzjan die zich zelf van het leven benam met een regenboogvlag (symbool van holebi's en transgenders wereldwijd). In een afscheidsbriefje schreef Isa Shakhmarli: 'Deze wereld is niet kleurrijk genoeg voor mijn kleuren, vaarwel.' Isa was voorzitter van de Azerbeidzjan Free holebi en trans organisatie. Sinds zijn dood is de holebi gemeenschap in zijn land, die nog erg klein is, en eerder ondergronds werkte, wakker geschud en liet het hoofd van de organisatie weten dat men weldra bovengronds zal gaan.

De dood van de 20-jarige Isa uit Azerbeidzjan, die zelf homo rechtenactivist was, heeft er voor gezorgd de holebi en trans gemeenschap in zijn land zich niet langer gaat schuil houden. In een afscheidsbriefje schreef de jonge homo 'Deze wereld is niet kleurrijk genoeg voor mijn kleuren, vaarwel.' Eerder vertelde hij dat er nog veel homofobie is in zijn land en dat hij geen werk kon vinden omwille van zijn seksuele geaardheid, en dat 90% van de holebi's in Azerbeidzjan verplicht en uit angst in de kast blijven. Isa zei destijds ook nog dat het niet aanvaarden van holebi's er voor zorgde dat er veel zelfmoorden zijn onder holebi's en transgenders, hij was toen nog strijdlustig en hoopte dat de maatschappij ooit zou veranderen.

Tot voor kort was er amper sprake van een holebi rechten organisatie in Azerbeidzjan. Maar de doos van Isa heeft daar nu verandering in gebracht. Vijf dagen na zijn dood lieten een twintig tal activisten weten dat ze handtekeningen gaan verzamelen voor een wet ter bescherming van seksuele minderheden. Ook gaan ze in toekomst voor het eerst in het openbaar campagne voeren en starten ze weldra een hotline voor psychologische hulp. Daarnaast riepen ze 22 januari op tot Dag van Trots in de holebi en trans gemeenschap van het land, ter nagedachtenis van Isa die op deze dag zichzelf van het leven benam. De holebi activisten beginnen bewust met de campagne vlak voor het land in mei voorzitter wordt van de Raad van Europa. De rapporteur van holebi en trans rechten in de Raad, Robert Bedron, sprak eerder zijn zorgen uit over de zelfmoord van de jonge homo. Holebi zijn is sinds 2000 niet meer strafbaar in Azerbeidzjan , en gelijke berechting van iedereen staat in de grondwet, maar de bevolking van het land, die grotendeels uit moslims bestaat, is niet erg gediend met het openbaar vertoon van holebi relaties. Er bestaan ook geen holebi ontmoetingsplaatsen of cafes in het land. Wanneer de activisten in het openbaar zullen gaan strijden voor gelijke rechten zal dit zeker uitlopen tot harde confronaties met tegenstanders, zoals eerder gebeurde in buurland Georgië

Een parlementair, die niet bij naam genoemd wil worden, gelooft niet dat nieuwe wetgeving praktisch effect zou hebben. "De wet kan de attitude van mensen niet veranderen. Daar is beter onderwijs voor nodig." Volgens hem is de wetgeving al in lijn met de standaarden van de Raad van Europa, zegt hij. "Een nieuwe wet is niet nodig." Ook de holebi en trans gemeenschap richt haar pijlen meer op de maatschappij, maar dat neemt niet weg dat de regering ook kritiek krijgt. Zo is nog geen enkele homorechtenorganisatie officieel geregistreerd. En de politie neemt klachten over discriminatie niet altijd serieus, zegt Gulnara Azimzade van Vrij LGBT. Naar de politie gaan als je wordt lastiggevallen is vaak zinloos, zegt ze, "omdat de houding van de politie vaak vernederend is". Het nieuws over de zelfmoord leidde overwegend tot sympathieke reacties, hoewel de stemming online een stuk agressiever was, vooral van de kant van mensen die hun moslimgeloof benadrukten. De begrafenis vond plaats in een conservatieve buitenwijk van Bakoe, waar sommige mensen stenen gooiden naar de aanwezigen en hun auto's uit protest tegen het begraven van een homo op hun begraafplaats. De begrafenis kon pas plaatsvinden nadat een lokale mullah (islamitische geestelijke) had verklaard dat iemands verleden geen invloed mag hebben op zijn begrafenis.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 08 February, 2014 en 2019 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 april 2020 - CORONAVIRUS
21 mei 2020 - Trans Party
30 mei 2020 - 6 YRS H.I.M
31 mei 2020 - CafeDeLove Revival
06 juni 2020 - Dance With Pride
14 juni 2020 - RuPaul Werq The World
27 juni 2020 - Travestie Show
27 juni 2020 - Girls for Girls
11 juli 2020 - Unicorn Festival
08 augustus 2020 - H.I.M Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Kans bestaat dat Mr Gay Belgium datum wordt verplaatst + voorstelling 12 finalisten met foto's.

 

Coronavirus Belgie: Sensoa raad hetero's holebi's en transgenders alle vormen van seks af, en opgelet voor acute soa's.

 

Regenboogzebrapad al eerder aangelegd wegens minder drukte door coronavirus in West-Vlaamse stad.

 

Belgian Pride verplaatst naar nieuwe datum vanwege coronavirus.

 

Gezocht Vlaamse 18+ mannen die seks hebben met mannen en PrEP gebruiken.

 

Vrouw van Sam Bettens was onderwerp transgender even beu + video.

 


Buitenlands nieuws

Holebi’s in het Midden-Oosten willen vrij zijn, niet westers

 

Trump en regering zegt officieel: 'Transgender meisjes zijn geen echte meisjes, transgender jongens geen echte jongens.'

 

Egypte wil geen holebi's & transgenders erkennen en mensenrechtenactivisten vrezen voor gevolgen coronavirus.

 

Tegenstrijdige doch overwegend positieve cijfers over gelijkheid holebi's & transgenders in Turkije.

 

Nederland overweegt nog voor de zomer verbod op conversie therapie.

 

49e plaats waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen weldra een feit.

 


Showbizz & Sport

Library of Congress neemt holebi & trans anthem, ook populair onder hetero's, op in verzameling + video.

 

Rapster komt uit de kast en stelt daarbij meteen haar vriendin voor.

 

Voormalig NBA speler die in 2014 geschiedenis schreef en vriend besmet met coronavirus.

 

Orange Is the New Black actrice heeft veel te danken aan transgender actrice.

 

Ierse atletieker uit de homo kast wil voorbeeld zijn voor holebi & trans+ sporters in de kast.