NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Feit - vernederende procedures voor holebi asielzoekers in Belgie en elders.

De stijging van holebi asielzoekers in ons landje rengt de beoordelers van hun dossiers in een lastig parket. Hoe bewijs je homoseksualiteit? In Polen doen ze dat met een observatie in de psychiatrie. BelgiŽ stelt onbeschofte vragen. "Wanneer hebt u voor het eerst anale en/of orale seks gehad?"

Steeds meer holebi's vragen en krijgen asiel in ons land. Vorig jaar waren zij met 1.125, in 2007 waren dat er 188. Dirk Van den Bulck, hoofd van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS), wijt het stijgend aantal aanvragen aan de verslechterende toestand voor homoseksuelen in hun land van oorsprong. In Oeganda werd afgelopen week een wet gestemd die gevangenisstraffen voor holebi's verlengt van veertien jaar naar levenslang. BelgiŽ is ook bekender geworden als holebivriendelijk land. "Dat is positief omdat mensen die bescherming verdienen, die ook krijgen. De keerzijde is dat sommige mensenhandelaars 'holebipakketten' voor BelgiŽ aanbieden. Of dat de erkenning van een aantal dossiers ertoe leidt dat opeens alle mannen uit dat land zeggen dat ze homo zijn."

Ongeveer een op de vijf holebi's krijgt asiel. Om fraudeurs op te sporen, worden vragen gesteld over hoe iemand zijn seksualiteit beleeft. Heeft de aanvrager tot dat moment zijn geaardheid verborgen, dan onderzoekt de ondervrager hoe de vluchteling erachter is gekomen dat hij zich aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht. "Dat zijn intieme vragen", zegt Van den Bulck. "Maar we hebben geen andere keuze." Onderzoekers Sabine Jansen en Thomas Spijkerboer van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzochten in 2011 hoe homoseksualiteit bij asielzoekers in 25 landen wordt gepeild. In BelgiŽ kunnen asielzoekers de vraag krijgen wanneer ze voor het eerst de geslachtsdelen van iemand van dezelfde sekse hebben aangeraakt, wanneer ze hun eerste tongzoen hebben gegeven of voor het eerst orale of anale seks hebben gehad.

Jansen en Spijkerboer schrijven dat Belgische ondervragers de neiging hebben "om een homoseksuele relatie enkel relevant te vinden voor een asielaanvraag als er sprake is van (anale of orale) seks". Een verzuchting die Vluchtelingenwerk Vlaanderen vorig jaar overnam in een kritisch rapport. Van den Bulck zegt dat het Commissariaat-Generaal "net wil voorkomen om in clichťs te denken", en dat ook iemand die zijn seksualiteit (nog) niet openlijk beleeft, in aanmerking komt.

In verschillende Oost-Europese landen en in Duitsland worden holebi's niet alleen ondervraagd maar ook onderzocht door een team van dokters en psychologen. Bulgarije, Polen en RoemeniŽ sturen homo's ter observatie naar de psychiatrische kliniek. In Groot-BrittanniŽ bleek uit een interne nota van het Brits ministerie van Binnenlandse Zaken hoe ver sommige ondervragers gaan. Tijdens een ondervraging die vijf uur duurde, werd een biseksuele man onder andere gevraagd of hij persoon X anaal gepenetreerd had, en of hij toen een erectie kreeg. De man moest vertellen wat hij zo aantrekkelijk vond aan "het achterste van mannen" en of hij het opwindend vond "hoe mannen lopen". TsjechiŽ haalde in 2010 het nieuws met de 'peter-meter', een apparaat dat via sensoren op de edele delen de opwinding registreerde terwijl asielzoekers homo- en heteroporno moesten bekijken. De Tsjechische overheid reageerde dat de test "in hoogstens een tiental twijfelgevallen" was ingezet. Na een berisping van de Europese Commissie heeft het land naar eigen zeggen de peter-meter afgevoerd.


MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volledige overname van demorgen.be

Dit bericht is gepost op 01 March, 2014 en 2343 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 januari 2020 - We Need You
25 januari 2020 - Bears Night
25 januari 2020 - Sparkle
31 januari 2020 - Woman only party
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playgrounds Fetish Antw
01 februari 2020 - Playground Gent
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Gezocht Vlaamse twintiger met homo papa's.

 

Vlaams Parlement hield debat over holebi- en transfobie.

 

Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.

 

Maak kennis met Nick & Christophe, het eerste homo koppel in Blind getrouwd.

 

Vlaamse televisie reclame met lesbisch koppeltje gaat viraal + video

 

Gent komt met eerste holebi & trans filmfestival van het nieuwe decennium (29/01 - 02/02).

 


Buitenlands nieuws

Deense homo's biseksuele mannen en MSM mogen weldra ook, onder voorwaarden, bloed geven.

 

Tiental Amerikaanse staten wil anti transgender wet invoeren, eentje ook anti holebi wet.

 

Zweedse kroonprinses en prins schreven holebi & trans+ geschiedenis.

 

Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.

 

Onderzoek in 23 landen, attitudes ten opzichte van lesbiennes positiever dan tegenover homo's.

 


Showbizz & Sport

Tal van Hollywoodsterren steunen openlijk homo presidentskandidaat Pete Buttigieg.

 

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.

 

Billy Porter doorbrak genderrollen op de rode loper.

 

Nederlandse YouTube-ster komt na chantage uit de transgender kast + video.