Europees parlement onderneemt actie tegen homofobe wetten in Nigeria en Oeganda.

Het Europees parlement roept op tot het nemen van sancties tegen Nigeria en Oeganda omwille van hun recent aangenomen anti holebi wetten. Het parlement nam daarvoor een resolutie aan die de homofobe wetten in beide landen sterk veroordeeld.

De resolutie roept de Europese Commissie en zijn leden en lidstaten om meteen actie te ondernemen op het vlak van politieke samenwerking, hulp en asiel, door het gebruik van de Cotonou overeenkomst dat politieke relaties organiseert tussen de Europese Unie en 79 Afrikaanse landen, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan. Omdat het na 15 jaar duidelijk is dat de overeenkomst faalt inzake mensenrechten. Men is nu van mening dat het tijd is om over te gaan naar stap twee, en daarbij te overwegen om zowel Nigeria als Oeganda uit te sluiten van politieke discussies met de EU.

In Oeganda was homoseksualiteit al strafbaar, maar recent ging er een wet van kracht die homoseksualiteit strafbaar stelt met een levenslange gevangenisstraf, daarnaast riskeren ook hetero's een celstraf wanneer ze bijvoorbeeld opkomen voor holebi's, maar even goed wanneer ze nalaten iemand aan te geven waarvan ze weten dat hij of zij holebi is. In Nigeria was homoseksualiteit ook al strafbaar, met vijf jaar, maar sinds ook dit jaar een nieuwe anti holebi wet van kracht ging hangt er nu 14 jaar boven het hoofd van elke holebi. Ook in Nigeria kunnen hetero's gestraft worden indien ze opkomen voor holebi's.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO OVER OEGANDA EN NIGERIA LEZEN:
ANTI HOLEBI WET IN NIGERIA IS EEN FEIT
OEGANDESE HOLEBI'S SMEKEN LANDEN OM NIET OVER TE GAAN TOT BOYCOT OMWILLE VAN HOMOFOBE WET
OEGANDESE KRANT ORGANISEERDE HEKSENJACHT OP HOMO'S
NEDERLAND & BELGIE VERSOEPELEN ASIEL BELEID VOOR OEGANDESE HOLEBI'S
OOK BRITTEN TEGEN ANTI HOLEBI WET OEGANDA
OPEN VLD POLITICUS STELT VRAGEN OVER OEGANDA
VS EN OBAMA VEROORDELEN ANTI HOLEBI WET OEGANDA
VICE MINISTER DE CROO WIL DAT BELGIE VOORTOUW NEEMT INZAKE HOMOFOBIE IN OEGANDA
SP.A KAMERLID WIL DAT ONS LAND RELATIE MET OEGANDA HERBEKIJKT
OPEN VLD MINISTERS WILLEN DAT ONS LAND HOMOFOBIE OEGANDA AFWIJST
OEGANDESE PRESIDENT TEKENDE ANTI HOLEBI WET LIVE OP TV + VIDEO


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2014

Dit bericht is gepost op 14 March, 2014 en 2258 keer gelezen.