Belgisch lesbisch meemoederschap nu helemaal wettelijk rond.Vandaag keurde het federaal parlement met duidelijke meerderheid het wetsvoorstel rond meemoederschap goed. In maart van dit jaar werd de wet al goedgekeurd door de Senaatscommissie Justitie. De goedkeuring van het wetsvoorstel rond meemoederschap is er gekomen dankzij de inzet van Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Annemie Turtelboom (Open Vld), Sonja Becq (CD&V), Els Van Hoof (CD&V) en Guy Swennen (sp.a) en kreeg uiteindelijk de steun van alle partijen behalve van het Vlaams Belang.

Het Roze Huis - cavaria Antwerpen, de Antwerpse koepel van holebi- en transgender organisaties, is verheugd dat lesbische en biseksuele ouders nu dezelfde regeling genieten als heterokoppels. "We hebben hier samen met de Vlaamse koepel cavaria lange tijd onze schouders onder gezet en het thema onder de aandacht gehouden. Het doet plezier vast te stellen dat onze inzet nog voor de verkiezingen zijn vruchten afwerpt", zegt Marcia Poelman, woordvoerder van Het Roze Huis. "We zijn blij voor de vele koppels die nu eindelijk zekerheid hebben rond hun ouderschap vanaf de eerste dag."

Wanneer een gehuwd lesbisch koppel een kindje krijgt zullen beide moeders automatisch juridisch ouder worden van hun kind. Bij niet-gehuwde koppels kan de niet biologische moeder of meemoeder haar kind simpelweg erkennen bij de burgerlijke stand. Dezelfde regels gelden nu voor lesbische koppels als voor heterokoppels, verklaart Jeroen Borghs, woordvoerder van cavaria. Een periode van juridische onzekerheid voor zowel moeders als kind is hiermee eindelijk weggewerkt, we zijn dan ook enorm opgelucht. Voorheen moesten meemoeders een adoptieprocedure doorlopen om juridisch ouder te worden van hun eigen kind.

De wet voorziet ook een overgangsmaatregel voor kinderen die geboren zijn voor de aanpassing van de wetgeving. Kinderen die nog geen twee juridische ouders hebben, en nog niet door hun meemoeder geadopteerd zijn, kunnen gewoon via de burgerlijke stand erkend worden, legt Borghs uit. Let wel, ook gehuwde meemoeders moeten in dit geval via de burgerlijke stand gaan. De wet treedt pas 6 maanden na publicatie in het Belgisch Staatsblad in werking. Ook koppels die nog in blijde verwachting zijn, zullen dus misschien van deze overgangsmaatregel gebruik moeten maken.

Extra info
Op 24 mei organiseren cavaria en deMens.nu een infoavond over de nieuwe wetgeving in MOONbeat in Mechelen. Je kan er terecht met al je vragen. Inschrijven kan via de website van cavaria: www.cavaria.be/info-meemoeders


Bron: email aan holebi.info van cavaria 2014

Dit bericht is gepost op 23 April, 2014 en 4248 keer gelezen.