NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Holebi monument terug in Polen + overzicht homomonumenten wereldwijd.Deze week is in de Poolse hoofdstad Warschau het homomonument opnieuw officieus geopend. De 26 meter brede en tot 9 meter hoge regenboog met kunstbloemen werd vorig jaar november door nationalisten in brand gestoken en deels verwoest.

In de tien jaar dat het monument er staat heeft het al vaker last gehad van vandalisme. In tegenstelling tot andere homomonumenten in de wereld is het homomonument in Polen geen herdenkings monument voor de slachtoffers van Nazi Duitsland uit de Tweede Wereldoorlog. Het homomonument van Polen werd oorspronkelijk ontwikkeld als algemeen symbool voor tolerantie binnen de Europese Unie. Maar holebi organisaties maakten van de levensgrote regenboog vele jaren later, van het monument een teken van holebi en transgender rechten en werd het een trefpunt van demonstraties voor de rechten van homoseksuelen.

Toen het monument ruim een half jaar geleden deels afbrandde besloot de gemeenteraad 30.000 euro beschikbaar te stellen voor de herbouw. Polen wordt samen met RoemeniŽ gezien als het meest homofobe land van Europa. Alhoewel homoseksualiteit nooit wettelijk verboden is geweest in Polen kent het land nog
Nauwelijks homorechten. Ook de erkenning van homoparen is in het EU-land nog niet wettelijk geregeld.

In verschillende andere landen ter wereld bestaan er ook homomonumenten. Maar deze zijn specifiek opgericht om de slachtoffers te herdenken van Nazi Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom aparte homomonumenten hoor ik velen al denken? De verklaring is simpel het heeft wereldwijd jarenlang geduurd eer men wilde erkennen dat er ook duizenden homo's werden vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Men wilde homo's niet erkennen als slachtoffer van het Nazi tijdperk. De West-Duitse compensatie maatregelen uit 1956 vermelden geen homo's. In 1980 erkende men ze wel maar enkel diegene die de Duitse nationaliteit droegen. Daardoor vielen velen, zoals uit de boot. In Oost-Duitsland werd paragraaf 175 in 1950 afgeschaft in West-Duitsland duurde dat tot 1969. Homo's en lesbiennes kwamen in aparte groepen terecht onder het gezag van de Nazi's. Homo's kregen een roze driehoek, lesbiennes kregen een zwarte driehoek en werden onderverdeeld bij vrouwen van lichte zeden en vrouwen die het niet eens waren met het regime dat eiste dat alle vrouwen aan de haard moesten staan. Hieronder een overzicht van de homomonumenten in andere landen opgericht er nagedachtenis van de vele homoseksuele slachtoffers uit de Nazi tijd.

Andere homomonumenten wereldwijd

AustraliŽ
In Sydney bevindt zich sinds 2001 in het Green Park in Darlinghurt een monument in de vorm van een glas- en metaalsculptuur.

Duitsland:
In Berlijn werd in 1989 een herdenkingsplaquette in de vorm van een roze driehoek aangebracht op het U-bahnstation op de Nollendorfplatz. In 2008 kwam er in het park GroŖer Tiergarten ook een plastisch monument bestaande uit een massief blok beton, met daarin een gat waarin een filmpje van twee kussende mannen te zien is.
In Keulen werd in 1995 langs de Rijnoever bij de Hohenzollernbrug een monument geplaatst bestaande uit granieten driehoeken.
In Frankfurt bevindt zich sinds 1994 een monument in de vorm van een klassieke engelfiguur.

Israel
Het gedenkteken is onthuld in het Gan Meir park in Tel Aviv, om de hoek van het Gay Center van het land in 2013.

Italie
In Bologna werd in 1990, op initiatief van de Italiaanse homo-organisatie ArciGay een monument opgericht in een park bij de Piazza di Porta Saragozza.

Kampen:
In diverse vroegere concentratiekampen van Nazi-Duitsland zijn plaquettes aangebracht die aan het lot van homoseksuelen herinneren, namelijk in Mauthausen (1984), in Neuengamme (1985), in Dachau (1985), in Sachsenhausen (1992), in Risiera di San Sabba (2005) en in Buchenwald (2006).

Nederland
Heeft verschillende homomonumenten. In Amsterdam werd er een onthuld in 1987. In Utrecht ligt sinds 1999 een gedenksteen voor de 22 slachtoffers van de 18e-eeuwse Utrechtse sodomieprocessen. In Den Haag staat een homomonument vlakbij Madurodam, dat ontworpen is door Theo van Have en in 1993 onthuld werd. In Madurodam zelf bevindt zich een miniatuurversie van het Amsterdamse Homomonument. Dit werd onthuld op 24 oktober 2006 door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en toenmalig COC-voorzitter Frank van Dalen.

Spanje
In Sitges, een vaak door homo's bezochte Spaanse badplaats, staat sinds 2006 een monument in de vorm van een roze driehoek aan het strand
In Barcelona werd in 2011 een homomonument onthuld dat bestaat uit een grote marmeren driehoek in het Ciudadela Park, vlak naast het Catalaanse parlementsgebouw.

Uruguay.
In Montevideo staat sinds 2005 op de Plaza de la Diversidad Sexual een marmeren zuil met een roze driehoek.

Verenigde Staten
In Anchorage, n de Amerikaanse staat Alaska, werd in 1999 een granieten grafsteen met een roze driehoek gelaatst op de gemeentelijke begraafplaats.
In San Francisco werd in 2003 het Pink Triangle Park and Memorial ingericht, bestaande uit 15 witte granieten pylonen met elk een roze driehoekje, die samen een grote driehoek vormen.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE HOLEBI.INFO NIEUWS:
KATHOLIEKEN GAAN PRATEN OVER HOLEBI'S
EERSTE OPENLIJKE NEDERLANDSE HOMO IMAN STRIJD VOOR ACCEPTATIE
BOEK VOORSTELLING: GOLDEN BOY
CHRISTELIJKE KERK DAAGT AMERIKAANSE STAAT VOOR DE RECHTER OMDAT HET HOMOHUWELIJK VERBODEN IS
DRIE BEKENDE HOLEBI'S GENOMINEERD VOOR TONY AWARD
DERDE BRITSE KERK DIE HOMOHUWELIJK TOESTAAT
OOK ELLEN DEGENERES BOYCOT BRUNEI OM ANTI HOLEBI WET
ELTON JOHN RICHT TWEEDE HIV ORGANISATIE OP VOOR...

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: gk.nl - extra info door holebi.info en wikipedia.

Dit bericht is gepost op 02 May, 2014 en 2580 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

25 januari 2020 - We Need You
25 januari 2020 - Bears Night
25 januari 2020 - Sparkle
31 januari 2020 - Woman only party
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playgrounds Fetish Antw
01 februari 2020 - Playground Gent
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Gezocht Vlaamse twintiger met homo papa's.

 

Vlaams Parlement hield debat over holebi- en transfobie.

 

Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.

 

Maak kennis met Nick & Christophe, het eerste homo koppel in Blind getrouwd.

 

Vlaamse televisie reclame met lesbisch koppeltje gaat viraal + video

 

Gent komt met eerste holebi & trans filmfestival van het nieuwe decennium (29/01 - 02/02).

 


Buitenlands nieuws

Deense homo's biseksuele mannen en MSM mogen weldra ook, onder voorwaarden, bloed geven.

 

Tiental Amerikaanse staten wil anti transgender wet invoeren, eentje ook anti holebi wet.

 

Zweedse kroonprinses en prins schreven holebi & trans+ geschiedenis.

 

Moslimleider riskeert levenslange celstraf wegens per ongeluk trouwen met een man.

 

Onderzoek in 23 landen, attitudes ten opzichte van lesbiennes positiever dan tegenover homo's.

 


Showbizz & Sport

Tal van Hollywoodsterren steunen openlijk homo presidentskandidaat Pete Buttigieg.

 

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.

 

Billy Porter doorbrak genderrollen op de rode loper.

 

Nederlandse YouTube-ster komt na chantage uit de transgender kast + video.