Je leest:

Holebi monument terug in Polen + overzicht homomonumenten wereldwijd.Deze week is in de Poolse hoofdstad Warschau het homomonument opnieuw officieus geopend. De 26 meter brede en tot 9 meter hoge regenboog met kunstbloemen werd vorig jaar november door nationalisten in brand gestoken en deels verwoest.

In de tien jaar dat het monument er staat heeft het al vaker last gehad van vandalisme. In tegenstelling tot andere homomonumenten in de wereld is het homomonument in Polen geen herdenkings monument voor de slachtoffers van Nazi Duitsland uit de Tweede Wereldoorlog. Het homomonument van Polen werd oorspronkelijk ontwikkeld als algemeen symbool voor tolerantie binnen de Europese Unie. Maar holebi organisaties maakten van de levensgrote regenboog vele jaren later, van het monument een teken van holebi en transgender rechten en werd het een trefpunt van demonstraties voor de rechten van homoseksuelen.

Toen het monument ruim een half jaar geleden deels afbrandde besloot de gemeenteraad 30.000 euro beschikbaar te stellen voor de herbouw. Polen wordt samen met Roemenië gezien als het meest homofobe land van Europa. Alhoewel homoseksualiteit nooit wettelijk verboden is geweest in Polen kent het land nog
Nauwelijks homorechten. Ook de erkenning van homoparen is in het EU-land nog niet wettelijk geregeld.

In verschillende andere landen ter wereld bestaan er ook homomonumenten. Maar deze zijn specifiek opgericht om de slachtoffers te herdenken van Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarom aparte homomonumenten hoor ik velen al denken? De verklaring is simpel het heeft wereldwijd jarenlang geduurd eer men wilde erkennen dat er ook duizenden homo's werden vervolgd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Men wilde homo's niet erkennen als slachtoffer van het Nazi tijdperk. De West-Duitse compensatie maatregelen uit 1956 vermelden geen homo's. In 1980 erkende men ze wel maar enkel diegene die de Duitse nationaliteit droegen. Daardoor vielen velen, zoals uit de boot. In Oost-Duitsland werd paragraaf 175 in 1950 afgeschaft in West-Duitsland duurde dat tot 1969. Homo's en lesbiennes kwamen in aparte groepen terecht onder het gezag van de Nazi's. Homo's kregen een roze driehoek, lesbiennes kregen een zwarte driehoek en werden onderverdeeld bij vrouwen van lichte zeden en vrouwen die het niet eens waren met het regime dat eiste dat alle vrouwen aan de haard moesten staan. Hieronder een overzicht van de homomonumenten in andere landen opgericht er nagedachtenis van de vele homoseksuele slachtoffers uit de Nazi tijd.

Andere homomonumenten wereldwijd

Australië
In Sydney bevindt zich sinds 2001 in het Green Park in Darlinghurt een monument in de vorm van een glas- en metaalsculptuur.

Duitsland:
In Berlijn werd in 1989 een herdenkingsplaquette in de vorm van een roze driehoek aangebracht op het U-bahnstation op de Nollendorfplatz. In 2008 kwam er in het park Groer Tiergarten ook een plastisch monument bestaande uit een massief blok beton, met daarin een gat waarin een filmpje van twee kussende mannen te zien is.
In Keulen werd in 1995 langs de Rijnoever bij de Hohenzollernbrug een monument geplaatst bestaande uit granieten driehoeken.
In Frankfurt bevindt zich sinds 1994 een monument in de vorm van een klassieke engelfiguur.

Israel
Het gedenkteken is onthuld in het Gan Meir park in Tel Aviv, om de hoek van het Gay Center van het land in 2013.

Italie
In Bologna werd in 1990, op initiatief van de Italiaanse homo-organisatie ArciGay een monument opgericht in een park bij de Piazza di Porta Saragozza.

Kampen:
In diverse vroegere concentratiekampen van Nazi-Duitsland zijn plaquettes aangebracht die aan het lot van homoseksuelen herinneren, namelijk in Mauthausen (1984), in Neuengamme (1985), in Dachau (1985), in Sachsenhausen (1992), in Risiera di San Sabba (2005) en in Buchenwald (2006).

Nederland
Heeft verschillende homomonumenten. In Amsterdam werd er een onthuld in 1987. In Utrecht ligt sinds 1999 een gedenksteen voor de 22 slachtoffers van de 18 eeuwse Utrechtse sodomie processen. In Den Haag staat een homomonument vlakbij Madurodam, dat ontworpen is door Theo van Have en in 1993 onthuld werd. In Madurodam zelf bevindt zich een miniatuurversie van het Amsterdamse Homomonument. Dit werd onthuld op 24 oktober 2006 door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en toenmalig COC-voorzitter Frank van Dalen.

Spanje
In Sitges, een vaak door homo's bezochte Spaanse badplaats, staat sinds 2006 een monument in de vorm van een roze driehoek aan het strand
In Barcelona werd in 2011 een homomonument onthuld dat bestaat uit een grote marmeren driehoek in het Ciudadela Park, vlak naast het Catalaanse parlementsgebouw.

Uruguay.
In Montevideo staat sinds 2005 op de Plaza de la Diversidad Sexual een marmeren zuil met een roze driehoek.

Verenigde Staten
In Anchorage, n de Amerikaanse staat Alaska, werd in 1999 een granieten grafsteen met een roze driehoek geplaatst op de gemeentelijke begraafplaats.
In San Francisco werd in 2003 het Pink Triangle Park and Memorial ingericht, bestaande uit 15 witte granieten pylonen met elk een roze driehoekje, die samen een grote driehoek vormen.

2014 holebi info

Dit bericht is gepost op 02 May, 2014 en 2710 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

07 augustus 2020 - Antw Pride online 5 tot 9/8
07 augustus 2020 - Queer Arts Fest 3 tot 9/8
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 

Bart, Olivier en baby Warre zitten vast in de VS, en raken ook door Belgische wet niet thuis.

 


Buitenlands nieuws

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 

Een op vier holebi en transgender+ jongeren gebruikt genderneutraal voornaamwoord.

 

Anti holebi & transgender+ gemeenten krijgen geen geld meer, en pro holebi & trans support van voorzitter Europese commissie.

 

Holebi & trans+ worden regelmatig verkracht, verminkt en mishandeld, aldus rapport.

 


Showbizz & Sport

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Ellen biedt excuses aan voor ‘vijandig' werkklimaat in open brief.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.