Wetenschappers gaan penissen kweken in lab - ook goed voor transgender mannen.

Binnenkort gaat men waarschijnlijk in laboratoria gekweekte penissen testen op mensen. Dit is goed nieuws voor: mannen die een ongeluk hadden, geopereerd werden na peniskanker en zelfs transgender mannen.

Wetenschappers van het Wake Forest Institute for Regenerative Medicine in Winston-Salem, in de Amerikaanse staat North Carolina, hopen binnen vijf jaar de eerste mannen een nieuw lid aan te kunnen meten. Testen bij konijnen waren in 2008 al succesvol. Momenteel kunnen mannen die een ongeluk hadden aan hun penis, of geopereerd werden na peniskanker, en transgender mannen enkel geholpen worden met een penis gemaakt met huid en spieren uit dij of voorarm, waarbij de seksuele functionaliteit kan worden hersteld met een prothese.

De nieuwe methode zou veel beter zijn. De wetenschappers willen een penis ontwikkelen met de eigen cellen van de patiënt. Die zouden in een laboratorium gekweekt worden gedurende vier tot zes weken. Een volledig van cellen ontdane donorpenis dient dan als structuur. Omdat gebruikgemaakt wordt van eigen cellen van de patiënt, is de technologie niet geschikt om een vrouw tot man om te bouwen. Hoewel professor Anthony Atala al een half dozijn menselijke penissen heeft ontwikkeld en er grote vooruitgang is geboekt, is er nog een hele weg af te leggen voor de eerste volledige penis bij een man getransplanteerd kan worden. Momenteel wordt bekeken hoe veilig en effectief de techniek is.

"Het is een rigoureus testschema", zegt Atala. Om een eerste menselijke test te kunnen doen, is ook nog toestemming nodig van de Amerikaanse autoriteiten. De onderzoekers willen er geen datum op kleven, maar verwachten de techniek binnen de vijf jaar voor het eerst op een man te kunnen toepassen. "Uiteindelijk mikken we op de gehele lengte, maar onze eerste doelstelling zal een gedeeltelijke vervanging van het orgaan zijn", zegt Atala. Voor professor Atala is het kweken van organen in een lab geen onbekend terrein. In 2011 gaf hij een TED-talk over 3D-geprinte nieren. Eerder dit jaar zei de onderzoeker dat het hem en zijn team gelukt was gekweekte vagina's te implanteren bij vier patiënten.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 08 October, 2014 en 2679 keer gelezen.