Over biseksuelen - nog steeds niet helemaal geaccepteerd door homo's & lesbiennes.
Binnen de holebi en transgender gemeenschap is de aanvaarding van biseksuelen nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken, zo ook uit een recent Nederlands onderzoek door het AmsterdamPinkPanel (APP), waaruit blijkt dat ruim 40 procent van de gemeenschap geen biseksuele man of vrouw als partner wil.

Verder blijkt ook dat bijna een derde van de mensen die zichzelf biseksueel noemt niet uit de kast is op het werk. En 30 procent van de Nederlandse biseksuelen is niet uit de kast, in vergelijk bij homo's en lesbiennes is slechts 2 procent niet uit de kast. Omwille van deze feiten staat in Nederland de jaarlijkse Coming Out dag van 10 oktober in het teken van biseksualiteit, waarbij men meer aandacht vraagt voor hun aanvaarding.

Uit onderzoeken blijkt ook dat homo's, lesbiennes en trangenders nog steeds veel vooroordelen hebben over biseksuelen, waarbij ruim 40 procent geen relatie wil met iemand die biseksueel is. Ook in de directe omgeving worden biseksuelen, in tegenstelling tot homo's en lesbiennes, niet altijd aanvaard. Ruim 65 procent gaf aan wel eens negatief te zijn bejegend omwille van zijn of haar biseksuele geaardheid waarbij het overgrote deel van de negatieve uitlatingen afkomstig is van heteroseksuele mannen. Ondanks dit alles schatten biseksuelen zelf de mate van sociale aanvaarding toch positief in, meer dan drie kwart van hen zegt tevreden te zijn tot zeer tevreden. Maar anderzijds geeft 70 procent dan ook weer aan dat het goed zou zijn als er meer aandacht zou komen voor de biseksuele geaardheid.

Het feit dat ruim een derde van de biseksuelen in Nederland in de kast blijft op het werk heeft volgens onderzoekers vermoedelijk te maken met een gebrek aan aanvaarding en vooroordelen. Biseksuelen krijgen vaak opmerkingen als: 'Je bent zeker homo of lesbisch maar durft het niet te zeggen', of 'Je kan niet kiezen zeker?', en zelfs opmerkingen als 'Je bent oversekst of je wil alleen maar van twee walletjes eten'. Biseksuelen moeten vaak uitleggen dat ze echt biseksueel zijn en dat ze dus vallen op mensen en niet op gender, en dat ze dus niet homo, lesbisch of hetero zijn. Volgens het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau is ruim een op de tien Nederlanders biseksueel, dus ongeveer 1,7 miljoen mensen. Daarnaast is er ook het probleem dat er voor biseksuelen weinig tot geen rolmodellen zijn, daar waar homo's en lesbiennes, en zelfs trangenders die wel volop hebben. En het blijft voor biseksuelen jammer genoeg een feit dat ze minder snel aanvaard worden dan homo's, lesbiennes en transgenders.

Wat veel mensen niet weten is dat er veel verschillende biseksuelen bestaan. Net zoals ook niet elke hetero, homo, lesbienne of transgender hetzelfde is. De meeste biseksuelen zijn mensen die vallen op een persoon en niet op een gender (man of vrouw), en zijn ze trouw aan een partner en monogaam. Maar er zijn er ook anderen, en vandaar komen de vooroordelen. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om tegelijkertijd twee partners te hebben, zowel iemand van het andere als iemand van hetzelfde geslacht al dan niet met toestemming van hun partner(s). En tot slot heb je ook nog een groep mensen die zich tijdelijk biseksueel noemen omdat men meent dat de omgeving en in het bijzonder de ouders er minder moeite mee zullen hebben dan wanneer ze zeggen homo of lesbisch te zijn, of omdat ze nog twijfelen over hun homo of lesbische geaardheid. Deze laatste twee groepen die zichzelf ook biseksueel noemen versterken de vooroordelen over biseksuelen. Ook de vele mensen uit de showbizz wereld, in het bijzonder vrouwen, die eens een keertje iemand van hetzelfde geslacht kussen, meestal op het podium of voor de camera dragen bij tot de vooroordelen over biseksuelen.

Extra info: op de nationale coming out dag (11 oktober) roept men mensen op om uit de kast te komen als homo, lesbisch, biseksueel, transgender en hetero's die holebi en transgender vriendelijk zijn. De eerste coming out dag ging door in 1988 in de Verenigde Staten en in Nederland viert men de dag sinds 2009. Men koos destijds voor 11 oktober omdat de eerste Nationale Mars van Washington voor holebi rechten doorging in 1987.


holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 10 October, 2014 en 3002 keer gelezen.