5 jaar later - vrienden herdenken dood Belg presentator Felice met expo.In oktober 2009 kon je bij holebi info lezen dat onze Belgische presentator Dré Steemans, beter bekend als Felice op 55-jarige leeftijd in zijn slaap overleed ten gevolge van een hartaanval. Enkele dagen lang was de Vlaamse showbizz wereld in rouw. Nu vijf jaar laten organiseren zijn vrienden uit Lanaken een expo met foto's van en over de entertainer, waarbij de beelden worden verkocht ten voordele van het Jan Degraen Fonds voor leukemiepatiënten, ter nagedachtenis van een goede vriend van Dré.

De volgende tekst werd integraal overgenomen van het bericht uit de krant het Laatste Nieuws.

Dré Steemans werd in 1954 dan wel geboren in Lubbeek, toch groeide hij op tot een echte Limburger. Vooral aan de Maaskant liet hij een grote indruk na: de radio- en tv-maker woonde er en was er ook jarenlang actief binnen Chiro Maasmechelen. Dat er vijf jaar na zijn plotse overlijden een retrospectieve met werken van en over hem in Lanaken georganiseerd werd, hoeft dan ook niet te verbazen. Drijvende krachten achter de organisatie zijn Piet Paulissen, Patrick Degraen, Gilbert Pex, Jo Steutelings en Patrick Snijders. "Ik leerde Dré kennen begin jaren 80, zegt Paulissen. "Ik was actief binnen de KSA, hij bij de Chiro. Later gaf ik hem een van zijn eerste baantjes, in mijn koffiehuis in Lanaken. Hij woonde ook enkele maanden bij mijn ouders in een Volkswagen-busje, nadat het contract van het appartement dat hij in Maasmechelen wilde huren, werd opgezegd omdat hij homo was."

Paulissen kreeg na de dood van Steemans diens goedgevulde foto-archief in handen. "Dré volgde een fotografie-opleiding, al beëindigde hij die nooit. Toch hield dat hem niet tegen om twee fototentoonstellingen op te zetten. Eentje met mannelijk naakt uit 1982, een andere met voorwerpen die hem symboliseerden naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag in 2004."

Met de tentoonstelling hebben zijn vrienden een dubbel doel. "Op alle werken kan tot 14 november een bod worden uitgebracht", zegt Patrick Snijders. "Zo willen we Drés fotografische nalatenschap een goede bestemming geven. De opbrengst gaat naar het Jan Degraen Fonds. Jan was een goede vriend van Dré en werd door hem begeleid toen hij ongeneeslijk ziek was. Na Jans overlijden richtten zijn ouders dit fonds op om de levenskwaliteit van kankerpatiënten in de ziekenhuizen van Hasselt en Leuven te verbeteren. Mensen krijgen hier dus niet alleen de kans een stukje van Dré mee naar huis te nemen, ze steunen er ook een goed doel mee."

De opening van de tentoonstelling werd alvast bijgewoond door tal van vrienden van Steemans, waaronder ook bekende namen als Noél Slangen en Steve Stevaert. "Zijn eerste fototentoonstelling organiseerde hij in 1982 boven mijn toenmalige café Het Magazijn. Het was toen nog niet meteen de tijd om een expo met blote penissen op te zetten. Ik zei hem nog 'Dré, hier komt miserie van'. We hebben ze snel moeten sluiten. Met hem had je altijd wel iets aan de hand", lachte Stevaert tijdens een speech. Wie zelf een blik wil werpen of bieden op de foto's, is welkom in Kunstgalerij De Havelaar in de Stationsstraat 105, Lanaken.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI INFO LEZEN:
FELICE STELDE ZELF ZIJN INTIEME BEGRAFENIS SAMEN (2009)
VLAANDEREN ROUWT FELICE OVERLEDEN (2009)
HOLEBI'S ROUWEN OM DOOD FELICE (2009)
COLLEGA'S NEMEN AFSCHEID VAN FELICE - HET BOEK EN ZIJN GROTE LIEFDE (2009)

Bron: hln.be 2014

Dit bericht is gepost op 21 October, 2014 en 3584 keer gelezen.