Sir Ian McKellen (Lord of the Rings, X-Men) kreeg grote Britse award.De Britse Sir Ian McKellen, 75, bij het grote publiek bekend van zijn rol als tovenaar Gandalf in de trilogie├źn The Lord of the Rings, heeft zopas de Freedom of the City of London gekregen, een Award voor zijn inzet voor de holebi & transgender gemeenschap wereldwijd.

McKellen stapt al sinds mensenheugenis regelmatig mee op in Gay Pride parades en zet zich via tal van projecten in voor de rechten van holebi's en transgenders, iets wat hij al vele jaren doet. Lord Mayor Fiona Woolf die McKellen eerder nomineerde voor de Award noemt hem een uitzonderlijke acteur van internationale faam, en zei verder: "Hij is ook een onvermoeibare voorvechter van gelijkheid, waarvoor ik de grootste bewondering heb, het is dus volkomen terecht dat we hem eren om zijn prestaties." Sir Ian McKellen zei: "Ik ben nog afkomstig uit een tijd waarbij Pride's niet zo vanzelfsprekend waren en het nog moeilijk was om ze te houden. Maar het is prachtig dat de geschiedenis zo is vooruit gegaan. Maar we moeten ook onthouden dat er nog heel veel plaatsen in de wereld zijn waar het voor holebi's en transgenders nog steeds erg moeilijk is, waar men wordt vervolgd om wie men is, waar men in de cel kan belanden omdat men zichzelf wil zijn".

Extra info:
Ian McKellen kwam in 1988 uit de homo kast, een tijd waarin de UK nog een wet had die de "promotie" van homoseksualiteit verbood, bekend als Section 28, en gelijk aan de wet die nu in Rusland sinds meer dan 1 jaar van kracht is. Al van in het begin zet hij zich in voor gelijke rechten voor holebi's en transgenders en steunt hij ook Aids campagnes en fondsen. In 1979 werd hij Commander of the Order of the British Empire en in 1991 werd hij tot ridder geslagen door Queen Elizabeth voor diensten aan de podiumkunsten, en werd Companion of Honour voor diensten drama en van gelijkheid, in de 2008 New Year Honours.

Verder won hij ook al 6 Laurence Olivier Awards - 1 Tony Award - 1 Golden Globe Award - 1 Screen Actors Guild Award - 1 BIF Award - 2 Saturn Awards - 4 Drama Desk Awards en 2 Critic Choice Awards. Hij speelt zowel in films als in het theater en schreef ook al muziek en audioboeken.
In 2006 werd hij getroffen door prostaatkanker wat hij overwon. Zijn bekendste rollen van de laatste jaren zijn in de X-Men films, de Lord of the Ring films en zijn verschillende vertolkingen in Shakespeare stukken. Van de jaren 60 tot 90 had hij enkele vaste relaties maar sinds de laatste vele jaren is hij bewust vrijgezel.


holebi info eigen berichtgeving. 2014

Dit bericht is gepost op 31 October, 2014 en 3085 keer gelezen.