1 december WereldAidsDag - Algemeen - Belgie (Tv tip, politiek, mode) en kinderen & vrouwen.Inhoud van deze pagina:
- algemene info
- Belgie - politiek & aids organisatie viert jubileum
- Unicef (vrouwen & kinderen)
- Links naar eerdere nieuws berichten over Aids/hiv
- Links naar info rond seksualiteit, veilig vrijen en Aids/hiv.


ALGEMENE INFO

Vandaag is het Wereld Aids Dag, die elk jaar op 1 december valt. Op deze dag staan we stil bij de gevolgen van aids en roept men op tot meer solidariteit. De boodschap van Wereld Aids Dag is er een van openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv. Enkel zo kunnen we de kloof tussen beide groepen, die door angst en stigma ontstaat, overbruggen.

Wereld Aids Dag ging voor het eerst door in 1978 en werd bedacht door James W. Bunn en Thomas Netter, beide werkzaam als voorlichter bij de Wereldgezondheidsorganisatie in Genéve, Zwitserland, en wordt sinds dat jaar ondersteund door de UNAIDS, een aidsorganisatie binnen de Verenigde Naties.

Ondanks het feit dat er al heel wat vooruitgang is geboekt in de strijd tegen Aids is er nog steeds geen geneesmiddel en bestaat er enkel aids remmende medicatie, die enkel werken als je ze juist inneemt. Maar wereldwijd hebben nog steeds erg veel mensen geen toegang tot deze medicatie omdat ze in een land wonen waar armoede heerst of in een land wonen waar mensen met hiv gestigmatiseerd worden, of omdat mensen in landen wonen waar homoseksualiteit strafbaar is waardoor ook deze groep mensen geen kans maakt op een beter leven door het gebruik van aids remmers.

Ook bestaan er nog steeds veel vooroordelen en weten nog steeds niet alle mensen hoe je besmet kan raken. Op de website van het AidsFonds Nederland staat te lezen dat onveilige seks de voornaamste reden is van alle hiv-infecties, en dat hiv het meest overgedragen wordt via heteroseksueel contact, waardoor het onder andere in Afrika een grote epidemie is geworden. 71% van de mensen met hiv leeft in Afrika. Maar ook in Europese landen is de strijd tegen Hiv nog lang niet gestreden. En hoewel men vaak enkel homo's en mannen die seks hebben met mannen waarschuwt zijn er toch ook steeds meer hetero's die besmet raken. Ook zijn er heel veel mensen, zowel hetero als homo die niet op de hoogte zijn van het feit dat ze besmet zijn met het Hiv virus.

Wereldwijd leven er maar liefst 35 miljoen mensen met hiv. Elke 15 seconden raakt er iemand geïnfecteerd met hiv, dat zijn ruim 5.750 hiv-infecties per dag. Aids is doodsoorzaak nummer een onder jonge vrouwen wereldwijd. Sinds het begin van de epidemie zijn 78 miljoen mensen geïnfecteerd en bijna 39 miljoen mensen gestorven aan aids. Dit is maar een greep uit de vele schokkende gegevens over hiv en aids. Aids is meer dan een ziekte. Het is ook een economische ramp, omdat het vooral jonge mensen in de bloei van hun leven raakt. Mensen die de economie van een land draaiende moeten houden en daarnaast vaak de zorg voor hun kinderen en ouders hebben. Velen van hen sterven aan aids omdat ze nooit of te laat zijn getest op hiv. Eenmaal positief getest op hiv is er geen garantie dat je ook daadwerkelijk toegang tot hiv-remmers hebt. Op dit moment krijgt 37% van alle mensen met hiv behandeling wat erg weinig is.

Toch is er ook wat goed nieuws. De keiharde strijd van de vele organisaties en onderzoeken wereldwijd hebben stilaan wat succes. Het aantal mensen dat behandeld wordt met aids remmers is gestegen, de prijs van een behandeling is een beetje goedkoper geworden, er is een daling van hiv infecties onder kinderen met ruim 58 procent, en ook in ons eigen landje België zien we een lichte daling van het aantal besmettingen.

BELGIE

TV TIP
Naar aanleiding van Wereldaidsdag (1.12) programmeert Canvas op donderdag 4 december 'The Bloody Truth', een nieuwe, door Canvas gecoproduceerde documentaire over de oorsprong van het HIV-virus en zijn uitbraak tot pandemische proporties. De film toont hoe een team van wereldvermaarde wetenschappers, onder wie de Vlaming Dirk Teuwen, het HIV-virus, anders dan tot nu toe werd aangenomen, kon traceren tot in het oerwoud van Kameroen in 1908. Ze ontdekten ook een directe LINK met de koloniale geschiedenis van Centraal Afrika. Hun bevindingen werpen een nieuw licht op de verspreiding van dodelijke virussen, zoals nu ook Ebola. Op donderdag 4 december om 23.05 u.

POLITIEK
Vrijdag stond onze Belgische overheid stil bij Hiv en vroegen onze parlementairen een krachtig internationaal aidsbeleid. Naar aanleiding van Wereld Aids Dag (1 december) organiseerden de Parlementairen voor de Millenniumdoelstellingen een sensibiliseringsactie over de problematiek van hiv in het federaal parlement. Met dit initiatief vroegen de parlementairen internationale solidariteit bij de aanpak van aids.

De parlementairen nodigden Efrain Soria Alba, vertegenwoordiger van de Ecuadoriaanse holebi-gemeenschap, en Nadia Ndayikeza, een jonge Burundese vrouw met hiv uit in het parlement. Zij spelden vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een rood lintje op, het symbool van solidariteit met mensen met hiv. De twee aids- en mensenrechtenactivisten kwamen in het parlement getuigen over de impact van hiv op kwetsbare groepen zoals mannen die seks hebben mannen en mensen met hiv. De vicepremier hield een sterk pleidooi voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, een van de prioriteiten van zijn beleid.

Wereldwijd leven 35 miljoen mensen met hiv. Elke dag worden meer dan 6.000 mensen met het virus geïnfecteerd. Hiv is de tweede grootste doodsoorzaak in lage inkomenslanden en de grootste doodsoorzaak voor vrouwen van 15 tot 49 jaar. Mensen met hiv hebben af te rekenen met stigma, discriminatie en een gebrekkige toegang tot gezondheidszorg. Slechts 37% van de mensen met hiv wereldwijd krijgt de levensnoodzakelijke hiv-medicatie. Wereldwijd hebben homomannen en andere mannen die seks hebben met mannen (MSM) 19 keer meer kans om met hiv te worden geïnfecteerd in vergelijking met de algemene bevolking. Op verschillende plaatsen neemt het aantal infecties bij MSM toe. Structurele factoren, zoals discriminatie en het strafbaar stellen van homoseksualiteit, hebben een negatieve invloed op de toegang tot hiv-diensten voor MSM.

BELGISCHE AIDS ORGANISATIE DIE OVER DE GRENZEN GAAT VIER JUBILEUM
Een van de organisaties die zich al tien jaar inzet voor meer preventie en tegen de stigmatisering van aidspatiénten, is de Belgische ngo Designers against AIDS, in 2004 opgericht door de voormalige modejournaliste Ninette Murk. Ninette Murk heeft van dichtbij meegemaakt hoe aids een leven kan verwoesten, toen haar goede vriend en stilist Peter Verhelst in 1994 aan de ziekte bezweek. In haar strijd tegen een ziekte die ook vandaag nog zoveel slachtoffers maakt, vond Murk in de modewereld - die ze als modejournaliste door en door kent een bondgenoot om aids te bestrijden.

Het begon in 2001 met het initiatief Designers Do Denim, waarbij ontwerpers jeansbroeken gingen customizen die daarna werden geveild en waarvan de opbrengst werd gebruikt in de strijd tegen aids. Die actie was zo een succes dat het voor Murk een aanleiding was om te stoppen als journalist en zich te focussen op social activism. Uiteindelijk hield ze in 2004 Designers against AIDS (DAA) boven de doopvont, een organisatie die ook tien jaar later aids wereldwijd onder de aandacht brengt door samen te werken met bekende figuren uit de popcultuur; volgens Murk de perfecte manier om een breed en jong publiek te bereiken. Dat DAA echter zo een succes zou worden (de organisatie wordt gesteund door grote bedrijven, wereldsterren en bekende ontwerpers, denk maar aan de jarenlange samenwerking met kledingketen H&M, Fashion against AIDS, die dertien miljoen euro opleverde), had Murk destijds niet durven dromen.

Een van de hoogtepunten in die tien jaar tijd is de opening van het eerste educatief centrum in Antwerpen in 2010, waar zowel Belgische als internationale jongeren uit de creatieve sector leren hoe zij hun talenten ook kunnen inzetten om de wereld een beetje mooier te maken, aldus Murk. Het centrum krijgt vanaf 1 januari trouwens een nieuwe naam, Youth For a Better World Center, omdat die vlag de lading beter dekt dan International HIV/AIDS Awareness Education Center, en ook een beetje makkelijker uit te spreken is. Daarnaast zijn er ook concrete plannen voor twee bijkomende centra, een in Los Angeles en een in Indonesië. In Azië hebben we een nieuw meerjarenproject dat Asia against AIDS-Back To Zero heet en waarvoor we onze DAA-methodiek naar Indonesië, China en India gaan brengen op de meest populaire sociale media daar, gebruikmakend van locale en internationale popcultuur en geleid door een jonge vrouw of man die in een van deze drie landen geboren is en er ook woont.

UNICEF - KINDEREN EN VROUWEN
Zo een 1,1 miljoen kinderen onder de 15 jaar zijn sinds 2005 ontsnapt aan een infectie met hiv/aids. Het aantal nieuwe gevallen is zelfs met 50 procent afgenomen tussen 2005 en 2013. Het Unicef-onderzoek Statistical Update on Children, Adolescents and aids is de meest recente analyse van de wereldwijde gegevens over de impact van hiv/aids op kinderen en adolescenten vanaf de geboorte tot de leeftijd van 19 jaar. Deze vooruitgang is het gevolg van het feit dat miljoenen zwangere vrouwen met hiv een betere toegang kregen tot levenslange preventieve zorg om de overdracht van moeder op kind te voorkomen.

De sterkste daling van het aantal nieuwe hiv-infecties tussen 2009 en 2013 vond plaats in acht Afrikaanse landen: Malawi (67 procent), Ethiopië (57 procent), Zimbabwe (57 procent), Botswana (57 procent), Namibië (57 procent), Mozambique (57 procent), Zuid-Afrika (52 procent) en Ghana (50 procent).

Maar de mondiale doelstelling om de nieuwe Hivinfecties bij kinderen met 90 procent terug te dringen tussen 2009 en 2015 is nog steeds buiten bereik, aldus Unicef. Slechts 67 procent van de zwangere vrouwen met hiv in alle laag- en middeninkomenslanden ontvingen de meest effectieve antiretrovirale geneesmiddelen in 2013. Aids sterfte-trends bij jongeren zijn ook zorgwekkend. Terwijl tussen 2005 en 2013 alle andere leeftijdsgroepen een daling van bijna 40 procent in aids-gerelateerde sterfgevallen hebben ervaren, vormen adolescenten (10-19 jaar), de enige leeftijdsgroep waarin die sterfgevallen niet afnemen.

holebi info 2014

Dit bericht is gepost op 01 December, 2014 en 2721 keer gelezen.