Kerk moet holebi's volledig aanvaarden, - - aldus Antwerpse bisschop.
In september kon je bij holebi info lezen dat de Antwerpse bisschop Johan Bonny, in een open brief het Vaticaan opriep zijn deuren te openen voor holebi's en gescheiden hetero koppels. Maar vandaag gaat Bonny nog verder en pleit hij voor de volledige omarming van holebi's in de kerk.

De Antwerpse bisschop Johan Bonny pleit voor een kerkelijke erkenning van holebi relaties. (homo en lesbische relaties) Het dogma dat de katholieke kerk alleen man-vrouwrelaties kan aanvaarden, stelt hij in vraag. "Er is een diversiteit aan relaties waarvan de kerk de kwaliteit kan erkennen," zegt hij in een interview met de krant de Morgen.

Met deze uitspraken is de Antwerpse bisschop een van de eerste kerkelijke leiders die het absolute monopolie van het man-vrouwhuwelijk openbreekt. "We moeten binnen de kerk zoeken naar een formele erkenning van de rationaliteit die ook bij veel holebikoppels aanwezig is. Zoals er ook in de samenleving een diversiteit aan legale kaders bestaat voor partners, moet er in de kerk een diversiteit aan erkenningsvormen komen." Bonny, de mogelijke opvolger van aartsbisschop André Léonard, die men eerder homofoob kan noemen, en die volgend jaar op pensioen gaat, is van mening dat homo en lesbische koppels een kerkelijke zegen moeten kunnen krijgen. Hij stelt verder dat een holebirelatie evengoed aan de criteria van een kerkelijk huwelijk kan voldoen. "De inhoudelijke waarden zijn voor mij belangrijker dan de institutionele vraag. De christelijke ethiek gaat uit van duurzame relaties waarin exclusiviteit, trouw en zorg voor elkaar centraal staan."


Bron: hln.be 2014

Dit bericht is gepost op 27 December, 2014 en 2791 keer gelezen.