Homocafe waar beroemde Stonewall rellen plaatsvonden erkent als nationaal erfgoed.Vorig jaar kon je bij holebi info lezen dat men in de V.S verschillende holebi & transgender plaatsen zou gaan erkennen als nationaal erfgoed. En nu is het zover. De iconische homo bar de Stonewall Inn wordt een beschermd monument en nationaal erfgoed.

De bar de Stonewall Inn is de plaats waar destijds de beroemde & beruchte stonewall rellen uitbraken. Het startschot van de holebi & transgender rechtenbeweging wereldwijd. In de afgelopen jaren dreigde de bar meermaals te worden gesloten. Dit zal nu niet meer gebeuren want eens de bar erkend is als nationaal erfgoed kan ze voor altijd blijven bestaan.

De Stonewall Inn is het oudste holebi café van de V.S, gelegen in Christopher Street tussen West 4th St. en Waverly Place in Greenwich Village, New York City. In en rond het gebouw begonnen op 28 juni 1969 de bekende Stonewall-rellen, die het symbool werden van de aanvang van de gay liberation beweging in de Verenigde Staten.

De Stonewall Riots begonnen op 28 juni 1969 en ontstonden toen holebi's, transgenders en travestieten het beu waren dat de politie hen dagelijks lastig viel en regelmatig gewelddadige razzia's hield in de Stonewall Inn en in andere holebi & trans gelegenheden. Vele nachten lang ging de politie op pad en selecteerden ze vrouwelijk uitziende mannen en transseksuelen en sloegen ze in elkaar. In de nacht van 28 juni besloten voornamelijk transseksuelen en travestieten terug te slaan, letterlijk, waarbij ze de politie aanvielen en er veel gewonden vielen vooral onder de politie mensen. In de tweede nacht gingen er ook homo's en lesbiennes mee doen die het ook niet langer pikte dat de politie hen steeds weer lastig viel. De rellen duurde ruim zes dagen.

De rellen waren nadien de start van de eerste holebi & transgender organisaties die gingen strijden voor gelijke rechten. En exact een jaar na de rellen ging op 28 juni 1970 de allereerste Gay Pride parade door in de V.S. Deze trok meteen 10.000 deelnemers en liep van Greenwich Village naar Central Park. Enkele jaren later ontstonden er ook in andere landen holebi & transgender rechten organisaties en werden er eveneens Gay Pride's georganiseerd. In Nederland was de eerste Gay Pride (Roze Zaterdag genoemd) er in 1977 en in ons Landje (België) ging de eerste optocht door in 1996 . In 2013 noemde President Barack Obama Stonewall in zijn inaugurale toespraak als een van de belangrijke momenten in de strijd voor gelijke rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

holebi info eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info 2015

Dit bericht is gepost op 23 June, 2015 en 3087 keer gelezen.