Belgie goede plaats voor holebi's & transgenders, maar...De juridische en maatschappelijke positie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in België behoort tot de beste van Europa. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de UGent in opdracht van de Nederlandse overheid. Opvallend: de wetgeving en het beleid in ons land zijn progressiever dan de attitudes van de bevolking.

Hoe goed is het leven als homoseksueel, lesbienne, biseksueel of transgender (LGBT) in de verschillende Europese landen? Over die vraag hebben het consortium klinische psychologie (PSYNC) en de CuDOS onderzoeksgroep van de vakgroep sociologie van de UGent zich de afgelopen maanden gebogen in opdracht van de Nederlandse overheid. Het resultaat is een index waarbij de onderzoeksteams 24 landen een score geven. Hoe hoger die score, hoe beter de juridische en maatschappelijke positie van holebi's en transgenders.

Op het vlak van homo's en lesbiennes staat op 1 Zweden met 86%, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 85%, en Nederland met 84%. België eindigt vierde met een score van 82 procent. Op het vlak van transgenders doet ons landje het nog beter met een derde plaats.
Opgelet In de pas uitgebrachte Rainbow Index (2016) van ILGA-Europe, waarop dit onderzoek is gebaseerd, staat België dit jaar, net als vorig jaar op de tweede plaats. Meer info ILGA-Europe => Klik hier
Een kanttekening:: uit het onderzoek van de UGent blijkt dat de attitudes van de Belgische bevolking over homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders minder progressief is dan de wetgeving en het beleid. Mogelijk speelt een Noord-Zuid verschil hier een rol. Vlaanderen kent een sterke belangenvereniging wat nauw aansluit bij progressieve Nederlandse traditie. In het Franstalig landsgedeelte is de organisatiestructuur zwakker en is de socio-economische situatie ook slechter, zeker in de steden. Dit heeft mogelijk een impact op de attitudes. OPGELET: Dit is niet het volledige artikel zoals verschenen op de website van deredactie.be. Wie het hele artikel wil lezen => Klik hier
LEES OOK
RAINBOW INDEX 2016 - BESTE EU LANDEN VOOR HOLEBI & TRANS + VOLLEDIGE LIJST

Bron: deredactie.be

Dit bericht is gepost op 10 May, 2016 en 3128 keer gelezen.