Holebi evenementen moeten systematisch worden opgenomen in dreigingsanalyse, aldus Open Vld.Vlaams Parlementslid en Senator Ann Brusseel van Open Vld (foto) wil dat de holebi-evenementen worden opgenomen in de dreigingsanalyses en de handhaving vanwege de politiediensten in overleg met het OCAD. Ook is structureel overleg tussen de veiligheidsdiensten en de holebi-verenigingen nodig, zowel ter voorbereiding van grootschalige gebeurtenissen zoals de Pride, maar ook om het toenemend homofoob geweld in kaart te kunnen brengen, wat vaak wijst op sluimerend extremisme.

Brusseel houdt dit pleidooi naar aanleiding van een gelijkaardige vraag vanwege de Nederlandse holebi en transgender federatie het COC, die de politie gaat vragen om homo-evenementen mee te nemen in de dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De oproep volgt na de terroristische aanslag in een holebi-discotheek in het Amerikaanse Orlando waarbij vijftig doden zijn gevallen en zeker 53 gewonden. De aanslag in Orlando is een gerichte aanslag jegens homo's, lesbiennes, biseksuelen en trangenders. De terreurdreiging kan elkeen treffen maar we mogen onze ogen niet sluiten over het feit dat extremisten specifieke bevolkingsgroepen in het bijzonder willen treffen. Het getuigt dan ook van gezond verstand om volop in te zetten op preventie door hiermee rekening te houden bij de specifieke dreigingsanalyses en het opstellen van veiligheidsplannen in een wijk of een regio. Ik denk bijvoorbeeld aan extra camerabewaking of de bijkomende inzet van politie wanneer er sprake is van een toename van homofoob geweld, aldus Ann Brusseel

De holebi-verenigingen kunnen dan een eventuele toename van homofobe feiten rechtstreeks aankaarten bij de veiligheidsdiensten. Het is hoog tijd om een daadwerkelijke nultolerantie in te voeren voor fysieke als verbale feiten van homofobie. Ook moeten er drempelverlagende maatregelen komen, zodat slachtoffers van homofoob geweld ook daadwerkelijk klacht indienen bij de politie. Ik denk aan het invoeren van een melding via het internet besluit Brusseel, die hieromtrent alvast de Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken zal bevragen.
LEES OOK
LEIDERS 8 RELIGIES VEROORDELEN SCHIETPARTIJ IN ORLANDO
30 TWEETS VAN BEROEMDE HETERO'S HOLEBI'S & TRANSGENDERS NA SCHIETPARTIJ ORLANDO
ORLANDO 2 + STEUN + REACTIES + 1,1 MILJOEN EN HOMOS MOGEN GEEN BLOED GEVEN + 2 VIDEO'S
49 DODEN NA SCHIETPARTIJ IN AMERIKAANSE HOMOCLUB + VIDEO


Bron: email aan holebi info van Ann Brusseel (Open Vld)

Dit bericht is gepost op 13 June, 2016 en 2573 keer gelezen.