Je leest:

Het is onduidelijk wanneer Belg homo's bi mannen en msm bloed mogen geven.Eerder kon je bij holebi info lezen dat onze regering het levenslange verbod op bloeddonatie door homo's, biseksuele mannen en MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) opgeheven heeft, mét daarbij wel als voorwaarde dat men 12 maanden géén seks heeft. Maar wanneer men bloed mag geven staat nog niet vast.

De Belgische regering moet eerst het Koninklijk Besluit (KB) nog goedkeuren en laten publiceren in het Belgisch Staatsblad. Maar de tekst wordt eerst nog onderzocht door de Privacycommissie en de Raad van State. Zij moet als bestuurscollege advies uitbrengen over wetsontwerpen. Hierbij gaat de Raad de kwaliteit van de ontwerpteksten na en controleert of de teksten niet strijdig zijn met de Belgische grondwet of andere hogere rechtsregels.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) weet niet wanneer de Privacycommissie en de Raad van State hun adviezen zullen publiceren. "Het is de bedoeling om de toelatingsvoorwaarden periodiek te evalueren en desgewenst te herzien", klinkt het op het kabinet van de minister. "De eerste evaluatie zou plaatsvinden een jaar na de inwerkingtreding van de wet."

Net als veel andere landen koos ons landje voor een sperperiode van twaalf maand géén seks voor homo's biseksuele mannen en MSM. Veel mannen, maar evenzeer anderen, vinden deze periode onrealistisch lang. Onze Belgische holebi & transgender federatie en koepel van organisaties çavaria heeft géén probleem met de sperperiode en noemt het een mooi begin. Onze Waalse holebi & transgender federatie en koepel van organisaties Arc-en-Ciel Wallonie, trekt naar het Grondwettelijk Hof om de wet, die volgens hen discriminerend is aan te vechten.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zegt in zijn rapport Bloeddonatie door mannen die seks hebben met mannen: "De aanvaarding van bloeddonaties van mannen die ten minste twaalf maanden geen seksuele contacten met mannen hebben gehad, zou een zeer gering effect hebben op het aantal bijkomende donaties. In landen met een in verhouding laag niet-nalevingspercentage van de geschiktheidscriteria bleef het risico voor de ontvangers vrijwel onopspoorbaar. Unia wijst er ook dat er bij de Hoge Raad voor Gezondheid geen animo is om het criterium 'MSM' weg te laten. Ook in monogame mannenrelaties is de prevaltie van hiv en hepatitis te hoog.

Unia zegt ook te begrijpen dat de nieuwe wet voor veel mannen nog steeds zal aanvoelen als discriminatie, en zegt verder: "De overgang van permanente uitsluiting naar een uitsluiting van twaalf maanden zal voor veel kandidaat- donoren in de praktijk geen enkel verschil maken. Een statistische benadering staat vaak haaks op de beleving van individuen, die bewust en oprecht bloed willen doneren maar hiervan uitgesloten worden. Vanuit de bloedinstanties moet men daar op gepaste manier mee omgaan, om stigmatisering en discriminatie te vermijden. In een ideaal scenario zou de uitsluiting van bloeddonoren enkel gebeuren op basis van individueel seksueel risicogedrag. Maar dit kan enkel als de veiligheid van het donatiebloed gegarandeerd blijft."

Unia begrijpt dat de minister zeer voorzichtig is en de veiligheid van het bloed absoluut wil garanderen. "Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad is een uitstelperiode van zes maanden een minimale veiligheidsmarge. Op basis van gericht bijkomend onderzoek is de kans groot dat een overgang naar een uitsluitings periode van zes maanden mogelijk is bij de eerste evaluatie van de nieuwe regels die voorzien is in 2020." Unia wil graag dat de overheid de minst uitsluitende aanpak hanteert, en dat men rekening houdt met actueel wetenschappelijke onderzoeken over epidemiologische gegevens, opsporingstechnieken, de werking van predonatielijsten en andere medische evoluties zoals het gebruik van Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) behandeling en het evenredigheidsprincipe.
LEES OOK
BELGIE BLOED GEVEN HOMO'S BI MANNEN EN MSM 12 MAAND WACHTTIJD - HETERO'S VIER MAAND
25ste LAND WAAR HOMO'S BI MAN EN MSM BLOED MOGEN GEVEN + LIJST


Bron: zizo

Dit bericht is gepost op 14 December, 2017 en 1576 keer gelezen.

Think! - zaterdag 30 juni - Vooruit Gent
Klik hier om naar de website van Think! te gaan


Holebi Gids

Uitgaan

22 juni 2018 - Boots Club
23 juni 2018 - M&D- Woman Only
23 juni 2018 - Gateway13
23 juni 2018 - Boots Club
23 juni 2018 - H.I.M 4th Anniversary
24 juni 2018 - Boots Club Afternoon
24 juni 2018 - Holebi Party
29 juni 2018 - Boots Club
30 juni 2018 - M&D- Woman Only
30 juni 2018 - Merhaba Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Glenn uit 1ste Big Brother hangt vrouwenkleding aan de haak.

 

Kersverse Mister Gay Belgium sprak met Vlaams zanger Will Ferdy.

 

Brussels homo koppel verliest zoontje nadat biologische moeder het land uit vlucht.

 

CD&V: Laat homo & lesbische koppels samen kamer delen in woon- en zorgcentra.

 

In de reeks Antwerpen kleurt regenboog, vandaag de T van transgender.

 


Buitenlands nieuws

Franse homo & lesbische koppels krijgen bewust probleem kinderen.

 

Eerste homohuwelijk binnen het Britse Koningshuis op komst.

 

Victorie voor alle Europese homo en lesbische koppels.

 

Polen heeft nu onbreekbaar Regenboogmonument + geschiedenis holebi & transgender (on)vriendelijkheid.

 


Showbizz nieuws

19-jarige Hunger Games actrice uit de lesbische kast.

 

Ellen DeGeneres keert na 15 jaar terug naar haar roots.

 

Paul de Leeuw enkel nog te zien op voor Belgen niet te ontvangen Nederlandse zender.

 


Andere nieuws

Wereldgezondheidsorganisatie schrapt na homoseksualiteit nu ook transgender zijn van lijst mentale ziekten.

 

Derde pro holebi actie tijdens Wereldkampioenschap voetbal.

 

Homo & Lebische koppels met kinderen zijn geen gezin, aldus Paus.

 

Elke keer dat Rusland scoort op het wereldkampioenschap voetbal, gaat er geld naar holebi's & transgenders.