Je leest:

Het is onduidelijk wanneer Belg homo's bi mannen en msm bloed mogen geven.Eerder kon je bij holebi info lezen dat onze regering het levenslange verbod op bloeddonatie door homo's, biseksuele mannen en MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen) opgeheven heeft, mét daarbij wel als voorwaarde dat men 12 maanden géén seks heeft. Maar wanneer men bloed mag geven staat nog niet vast.

De Belgische regering moet eerst het Koninklijk Besluit (KB) nog goedkeuren en laten publiceren in het Belgisch Staatsblad. Maar de tekst wordt eerst nog onderzocht door de Privacycommissie en de Raad van State. Zij moet als bestuurscollege advies uitbrengen over wetsontwerpen. Hierbij gaat de Raad de kwaliteit van de ontwerpteksten na en controleert of de teksten niet strijdig zijn met de Belgische grondwet of andere hogere rechtsregels.

Het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) weet niet wanneer de Privacycommissie en de Raad van State hun adviezen zullen publiceren. "Het is de bedoeling om de toelatingsvoorwaarden periodiek te evalueren en desgewenst te herzien", klinkt het op het kabinet van de minister. "De eerste evaluatie zou plaatsvinden een jaar na de inwerkingtreding van de wet."

Net als veel andere landen koos ons landje voor een sperperiode van twaalf maand géén seks voor homo's biseksuele mannen en MSM. Veel mannen, maar evenzeer anderen, vinden deze periode onrealistisch lang. Onze Belgische holebi & transgender federatie en koepel van organisaties çavaria heeft géén probleem met de sperperiode en noemt het een mooi begin. Onze Waalse holebi & transgender federatie en koepel van organisaties Arc-en-Ciel Wallonie, trekt naar het Grondwettelijk Hof om de wet, die volgens hen discriminerend is aan te vechten.

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia zegt in zijn rapport Bloeddonatie door mannen die seks hebben met mannen: "De aanvaarding van bloeddonaties van mannen die ten minste twaalf maanden geen seksuele contacten met mannen hebben gehad, zou een zeer gering effect hebben op het aantal bijkomende donaties. In landen met een in verhouding laag niet-nalevingspercentage van de geschiktheidscriteria bleef het risico voor de ontvangers vrijwel onopspoorbaar. Unia wijst er ook dat er bij de Hoge Raad voor Gezondheid geen animo is om het criterium 'MSM' weg te laten. Ook in monogame mannenrelaties is de prevaltie van hiv en hepatitis te hoog.

Unia zegt ook te begrijpen dat de nieuwe wet voor veel mannen nog steeds zal aanvoelen als discriminatie, en zegt verder: "De overgang van permanente uitsluiting naar een uitsluiting van twaalf maanden zal voor veel kandidaat- donoren in de praktijk geen enkel verschil maken. Een statistische benadering staat vaak haaks op de beleving van individuen, die bewust en oprecht bloed willen doneren maar hiervan uitgesloten worden. Vanuit de bloedinstanties moet men daar op gepaste manier mee omgaan, om stigmatisering en discriminatie te vermijden. In een ideaal scenario zou de uitsluiting van bloeddonoren enkel gebeuren op basis van individueel seksueel risicogedrag. Maar dit kan enkel als de veiligheid van het donatiebloed gegarandeerd blijft."

Unia begrijpt dat de minister zeer voorzichtig is en de veiligheid van het bloed absoluut wil garanderen. "Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad is een uitstelperiode van zes maanden een minimale veiligheidsmarge. Op basis van gericht bijkomend onderzoek is de kans groot dat een overgang naar een uitsluitings periode van zes maanden mogelijk is bij de eerste evaluatie van de nieuwe regels die voorzien is in 2020." Unia wil graag dat de overheid de minst uitsluitende aanpak hanteert, en dat men rekening houdt met actueel wetenschappelijke onderzoeken over epidemiologische gegevens, opsporingstechnieken, de werking van predonatielijsten en andere medische evoluties zoals het gebruik van Pre-Exposure Prophylaxis (PrEP) behandeling en het evenredigheidsprincipe.
LEES OOK
BELGIE BLOED GEVEN HOMO'S BI MANNEN EN MSM 12 MAAND WACHTTIJD - HETERO'S VIER MAAND
25ste LAND WAAR HOMO'S BI MAN EN MSM BLOED MOGEN GEVEN + LIJST


Bron: zizo

Dit bericht is gepost op 14 December, 2017 en 1379 keer gelezen.

Think! - zaterdag 23 december - Vooruit Gent
Klik hier om naar de website van Think! te gaan


Holebi Gids

Uitgaan

19 januari 2018 - Leather & Kink
20 januari 2018 - BoysClub
20 januari 2018 - Sinful Saturday
20 januari 2018 - Funky Antwerp
21 januari 2018 - Cruisers Club Adonis
27 januari 2018 - Sparkle
27 januari 2018 - Sinful Saturday
27 januari 2018 - Club Adonis
27 januari 2018 - Obscura
02 februari 2018 - La Demence Snow

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Dokter Bea show bij genomineerden Belgische Holebi & Trans awards + video.

 

Belgische Holebi & trans organisaties naar Grondwettelijk Hof betreffende transgenderwet.

 

Marieke Vervoort in het ziekenhuis, veel steun van familie vrienden en anderen.

 


Buitenlands nieuws

Nederland blijft holebi asielzoekers uitzetten wegens niet homo of lesbisch genoeg.

 

Prof sportster uit de transgender kast.

 

Ook van enkel lesbische seks kan je een SOA (maar ook HIV) krijgen.

 

Tweede top sporter uit de kast dit jaar.

 


Showbizz nieuws

Ricky Martin en vriend in stilte gehuwd, later mega feest.

 

Regisseur Ryan Murphy werd met riem geslagen omdat hij homo is.

 

Romanschrijfster neemt met prachtige woorden afscheid van haar vrouw.

 

Zanger Will Young roept hulp in van Londense burgemeester na homofobie.

 


Andere nieuws

Geur partner krachtig middel tegen stress.

 

80% burgers noemt homoseksualiteit verwerpelijk, met dank aan de overheid.

 

Zoekwoorden Lesbische porno en anale seks meest populair tijdens bevraging homohuwelijk.

 

Oudste Katholieke Amerikaanse universiteit omhelst holebi's & transgenders.

 

Europese lidstaten mogen homohuwelijk weigeren, maar moeten echtgenoten wel erkennen.