Je leest:

HoLeBi de Bi wordt vaak vergeten, 3 Vlaamse biseksuelen aan het woord.Wanneer men spreekt over HoLeBi dan heeft men het over Homo's Lesbiennes én Biseksuelen. Maar helaas, worden die laatste maar al te vaak vergeten. Waarbij het al vaak voorkomt dat men denkt dat holebi zijn staat voor homo en lesbisch (alsof er zoiets bestaan als een homo en een Lebi), en anderzijds men gewoon doet alsof biseksualiteit niet bestaat, het zou maar een fase zijn, of het zijn mensen die van twee walletjes eten... zijn veel gehoorde vooroordelen.

De 19-jarige Lotte De Graeve, Loic Van Weyenberg en Zsa-Zsa De Decker, zijn naast even oud en alle drie studerende in Gent, alle drie biseksueel. Iets wat ze niet van de daken schreeuwen, maar voor een keer wel in de krant de Standaard e.a.

Lotte, Loic en Zsa-Zsa willen met hun verhaal en ervaringen naar buiten komen zodat andere jongeren die voelen ook biseksueel te zijn weten dat ze niet alleen zijn. En dat het géén fase is, en ook niet dat het iets is om zich voor te schamen. Biseksualiteit bestaat, en is net zoals hetero homo of lesbisch zijn een seksuele geaardheid. Lotte, Zsa-Zsa en Loic aan het woord: een overname uit de krant de Standaard.

Loic: Ah, je moet nog kiezen: dat hoor ik echt heel vaak. Zelfs mijn ouders, die heel open-minded zijn, merkten dat op toen ik zei dat ik bi was. Voor mij is het altijd vanzelfsprekend geweest dat ik op meisjes en jongens val. Dat wist ik al op mijn twaalfde. Ik ging ervan uit dat het normaal was. aldus Loic in de krant de Standaard.

Lotte: Rond mijn dertiende begon ik te vrezen dat ik lesbisch was, want ik werd altijd verliefd op meisjes. Maar dat voelde zo radicaal. Toen ik het in het zesde middelbaar eindelijk tegen mijn ouders ging vertellen, voelde het alsof er iets niet helemaal klopte. Wat later kwam ik ergens de term biseksueel tegen, in een periode dat ik me ook af en toe aangetrokken voelde tot een jongen. Ik kende de term wel, maar ik had er nooit aan gedacht om hem op mezelf toe te passen. Maar het klopt: het is niet omdat ik tot nog toe vooral op meisjes verliefd was, dat ik de jongens hoef uit te sluiten. aldus Lotte in de krant de Standaard.

Zsa-Zsa: Ik was twaalf toen ik voor het eerst een crush op een meisje had. Ik was al verliefd geweest op een jongen. Omdat ik veel tijd online spendeerde, en daar veel vrienden uit de gay scéne had, wist ik wel dat je bi kon zijn. Ik maak er een punt van om dat zo te benoemen, ja. De bi in holebi wordt veel te vaak vergeten. Als ik merk dat mensen me als lesbisch of hetero zien, corrigeer ik dat. Ik had eerst een relatie met een jongen, en nu met een meisje. Als ik me nu als lesbienne laat bestempelen, is het alsof die eerdere relatie een vergissing was, en gaan mensen raar kijken als ik later nog eens verliefd zou worden op een jongen. aldus Zsa-Zsa in de krant de Standaard.

Lotte: Dat merk je vooral als een homo met meisjes flirt. Dan worden mensen vaak boos, omdat hij misbruik zou maken van zijn positie, want homo's liggen goed bij vrouwen. Dus eens je jezelf homo noemt, mag je niet meer van gedacht veranderen.

Zsa-Zsa: Biseksualiteit is een volwaardige oriëntatie. Meer mensen zouden dat moeten weten, zodat we van de rare reacties en vooroordelen af zijn. Ik beschouw het niet als het belangrijkste stuk van mijn identiteit dat ik in politiek en fotografie geïnteresseerd ben, vind ik veel wezenlijker. Maar ik wil niet dat het constant in vraag wordt gesteld.

Lotte: Het is niet zo gek dat mensen het niet kennen natuurlijk. Ofwel zien mensen je met een jongen, ofwel zien mensen je met een meisje. Dus zien ze een hetero of een lesbienne. Maar zelfs als je als meisje je leven lang alleen maar vrouwen hebt als geliefde, kan je geaardheid nog altijd bi zijn.

Loic: Veel van dat onbegrip is goed te verstaan, als je bedenkt dat mensen graag in absolute categorieën denken. Je bent man of vrouw, en je valt op mannen of vrouwen. Als je gender niet beschouwt als een criterium om al dan niet op iemand te vallen, maak je het mensen dus lastig.

Zsa-Zsa: Het zijn niet alleen hetero's die betwijfelen dat biseksualiteit bestaat. Ook in de homo lesbische community kom je veel onbegrip tegen. Ze denken dat je curieus bent en eens wilt komen kijken. Van een meisje dat zegt dat ze bi is, denken lesbiennes dat ze uiteindelijk toch voor een jongen zal gaan.

Loic: Als meisje is het zeker in de heterowereld wel meer aanvaard, denk ik. Ik zie het bij mijn vrienden. Ik heb altijd opmerkingen over hun uiterlijk gemaakt, maar sinds ze weten dat ik bi ben, reageren ze wat ongemakkelijk als ik hun zeg dat ze een lekker kontje hebben.

Zsa-Zsa: Terwijl vrouwen net gevleid zijn als je als meisje interesse in ze toont. En jongens vinden biseksuele meisjes helemaal interessant. Als ze horen dat ik bi ben, vragen ze vaak verlekkerd of ik al meisjes gehad heb. Met dank aan de porno-industrie, die twee vrouwen als een geweldig opwindende combinatie voorstelt.

Loic: Dan gaat het vooral over seks. Daar had ik in het middelbaar ook wel eens last van. Als er gasten in me geïnteresseerd waren, wilden ze vooral seks dat is zo met puberjongens. Maar ik wou meer. Of ik nu met een jongen of een meisje ben, ik wil meer dan zuiver seks. Het helpt natuurlijk niet dat je nooit ergens hoort dat biseksuelen bestaan. In het middelbaar werd zelfs amper over homoseksualiteit gesproken.

Zsa-Zsa: Op mijn school wel, maar zo'n beetje als kanttekening. Het is zonde dat de meeste mensen zich pas als open-minded profileren als ze naar de unief gaan. Terwijl het als vijftienjarige echt wel eenzaam kan zijn als je probeert te begrijpen wat je voelt. Dan kan het deugd doen om te weten dat er nog mensen zoals jij zijn.

Loic: Bij mij werkte het lichtjes omgekeerd; toen ik hoorde dat het er een label voor mijn geaardheid was, besefte ik pas dat ik een uitzondering was.

Lotte: Voor mij hoeft het label ook niet, zo'n woord dekt toch zelden echt de lading. Er zijn nu al zestig termen op het spectrum, zoals panseksueel, maar daardoor gaan we elkaar toch niet beter begrijpen? Een label heeft pas betekenis als je het in een zin plaatst, als je het hele verhaal van iemand kent. Ik ben openlijk bi, tegen mijn ouders en vrienden, maar ik kan me toch moeilijk voorstellen als: hei, ik ben Lotte, blank, vrouw en bi? Ik gebruik het label niet om mezelf te definiëren.

Zsa-Zsa: Ik zeg het ook altijd pas na een paar conversaties.

Loic: Ik begin erover als het ter sprake komt. Tenzij ik wil flirten met een gast, dan is het soms handig om het direct te melden.

Zsa-Zsa: Ik roep het dus niet voor heel Gent of op sociale media, maar nu wou ik het wel eens doen voor de krant (de Standaard). Omdat we er gewoon normaal over moeten doen. Er zijn weinig biseksuele rolmodellen in België, en op tv zie je haast nooit een biseksueel personage. Op school hoor je van de leerkrachten verhalen over hun man of vrouw, maar gay koppels bestaan blijkbaar niet in het onderwijs. En er worden nog altijd zoveel denigrerende mopjes over holebi's gemaakt. We doen wel alsof we een open samenleving zijn, maar dat is nog lang niet waar. En dan komen wij alle drie nog uit geprivilegieerde milieus.

Loic: Mijn ouders hebben veel vrienden die homo of lesbisch zijn. Ze zeiden altijd dat ze het geen issue zouden vinden als ik met een gast naar huis kwam, maar dat was wel met die typische vette knipoog. Maar er is wel iets aan het veranderen. Mijn jongere broer heeft op school elk jaar wel iets gehoord over holebi's en transgenders. Twee van mijn drie broers hebben zich intussen ook geout als bi trouwens. Mijn moeder begint te vrezen dat ze geen kleinkinderen zal hebben.

Lotte: Dat is toch niet nodig! (lacht) Met drie biseksuele zonen kan het pas echt alle kanten uit met het grootouderschap.

BI IS NIET HETZELFDE ALS HALF HOMO OF HALF LESBISCH
Van de jongste lichting eerstejaarsstudenten aan Harvard noemt 7,9 procent zichzelf biseksueel, in Yale is het 8,6 procent. Dat is ruim drie keer zoveel als tien jaar geleden (in 2007 was het 2,5 procent). De indruk dat meer en meer jongeren zich complexloos bi noemen, leeft bij zowel Vlaamse als Nederlandse holebiverenigingen.
Biseksuelen zijn altijd zo'n beetje de ondergeschoven kinderen van de holebiscene geweest. Het zijn de luxepaarden die onder de radar kunnen blijven. We zijn maar half gay, dus we hebben maar half zoveel minderheidsstress: dat was altijd een beetje het idee, zegt Robyn Ochs, die in de VS al decennia voor de aanvaarding van biseksuelen werkt. Nochtans blijkt uit onderzoek dat de onzichtbaarheid van biseksuelen vooral nadelen heeft: ze voelen zich nergens thuis en hebben een groter risico op depressie, verslaving, zelfmoordgedachten en partnergeweld dan homo's en lesbiennes.
Ochs is hoopvol gestemd. We zitten op een kantelpunt, zegt ze. Dat er de jongste jaren meer en meer flexibel over gender gedacht wordt, creëert ook ruimte voor een non-binaire kijk op seksuele oriëntatie. En meer en meer mensen komen openlijk uit voor hun biseksualiteit.
LEES OOK
VOORAL HOMO'S & LESBIENNES MOETEN BISEKSUELEN OMARMEN - OMDAT HET MOEILIJKER IS + VIDEO
100% HETERO BESTAAT NIET - EN MEESTAL HETERO IN OPMARS

Bron: destandaard.be @ Eva Berghmans en holebi info

Dit bericht is gepost op 18 May, 2018 en 2353 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 

Belgian PrideFestival (12 tot 29 september), met aangepast (online) programma.

 


Buitenlands nieuws

23 september Bisexuality Visibility Day: met welke vooroordelen hebben biseksuelen te maken.

 

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 

Holebi's en transgenders riskeren meer dan doodstraf in Iran.

 

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 

Grootste Amerikaanse politieke voorvechtster holebi transgender en vrouwen rechten overleden.

 

Eindelijk een land dat opkomt voor transgenders in plaats van te komen met anti wet.

 

Barbados gaat tweede stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 

Europese Unie reageerde eindelijk op situatie van holebi's en transgenders in Polen + video.

 


Showbizz & Sport

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.

 

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.

 

Brokeback Mountain schrijvers komen met waargebeurde film over homo tiener die na pesterijen zelfmoord pleegde.