Je leest:

Vlaamse transgender die mee deed aan docureeks M/V/X uit het leven gestapt.
Paulien De Groote, 44, één van de transgenders uit de VRT-docureeks ‘M/V/X’, is donderdag uit het leven gestapt. Ze koos om gelukkig te worden. Maar de realiteit was veel harder dan ze dacht.

Begin dit jaar was Paulien één van de eersten die gebruik maakte van de nieuwe Belgische wet om zonder operatie officieel van gender te veranderen. Daarnaast stond ze sinds geruime tijd in haar woonplaats Bonheiden op de verkiezingslijst van Open Vld. En ook al was ze eindelijk wie ze écht was, gelukkig was ze niet. Ze werd gepest en voelde zich vaak vernederd.

Paulien werd geboren als Peter. Al vanaf de leeftijd van zes jaar wist hij dat hij geboren was in het foute lichaam en dat hij een meisje moest zijn. Voor zichzelf nam hij wat later de naam Paulien aan. Pas vorig jaar durfde Paulien het aan om zich als vrouw aan de buitenwereld te tonen. De camera’s van ‘M/V/X’ waren erbij toen ze het deed. Haar relatie ging eraan ten onder, en in maart zei ze op Radio1 dat ze nog steeds onder die breuk leed.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd ze ook nog eens ontslagen bij het IT-bedrijf waar ze werkte, ook al had ze een paar weken daarvoor een 'redelijk goede evaluatie' gekregen, zoals ze het zelf omschreef. Zeventig sollicitaties later vond ze werk bij DHL. Maar, daar werd ze gepest. Sommige van haar collega's zouden haar consequent als 'mijnheer' hebben aangesproken. DHL, dat naar eigen zeggen een streng antipestbeleid voert, was volgens een woordvoerder niet op de hoogte van de pesterijen. "Anders hadden we zeker ingegrepen."

Op Twitter had Paulien De Groote een lijfspreuk bij haar profielfoto geschreven: "Wat heb je aan een leven als je maar half leeft? Hoe gelukkig ben je als je maar half gelukkig bent? Daarom heb ik gekozen om te leven en gelukkig te worden". De realiteit was veel lastiger en harder dan ze had kunnen denken.

In oktober van vorig jaar werd Paulien in een Antwerps parkje slachtoffer van verkrachting. Een paar dagen later raapte ze de moed bij elkaar om aangifte te doen bij de politie. "Totaal respectloos riep die agent dat ik te laat was," zei De Groote toen in de media, "en ik ben compleet overstuur het kantoor uitgerend." Ze gaf ook toe dat het weinig had gescheeld of ze had die dag zelfmoord gepleegd. Enkele dagen later, na het verschijnen van het artikel in de krant, ondernam ze toch een poging. Dat deelde ze zelf mee in een videoboodschap die ze in april op Twitter deelde. De dader zou achteraf nog pakjes met dode ratten in haar brievenbus hebben gestopt. "Een stuk van mij is toen vermoord en ik heb het nooit meer teruggevonden", zei ze in haar videoboodschap.

Op Twitter vertelde Paulien ook dat ze in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen respectloos was behandeld. Ze was er in april opgenomen nadat ze was gecrasht. Ze kreeg haar borstprotheses nooit terug en werd er naar eigen zeggen als mijnheer aangesproken en aangeschreven. Daarnaast lag ze de laatste dagen ook nog in de clinch met Telenet.

Om een abonnement op haar nieuwe naam te krijgen, moest ze volgens het bedrijf eerst een geslachtsoperatie hebben ondergaan, beweerde ze op Twitter, haar identiteitskaart zou niet hebben volstaan. En haar oude abonnement was ze kwijt, waardoor ze geen internet meer had en ook geen gsm-verbinding. Bij Telenet zeggen ze dat alles op een misverstand berust. Paulien zou gemeld hebben dat Peter De Groote overleden was en dat Paulien zijn halfzus was. Dat zou een hele mallemolen van procedures in gang hebben gestoken. “We hebben Paulien op ons kantoor uitgenodigd om de zaak op te lossen, maar ze was zeer emotioneel”, zegt een woordvoerder van het telecommunicatiebedrijf. "Wij hebben er nochtans alles aan gedaan om deze zaak zo correct mogelijk af te handelen."

Het was niet het enige kafkaïaanse verhaal dat Paulien, al dan niet door eigen toedoen kon vertellen. Om haar naamsverandering bij alle officiële en commerciële instanties gedaan te krijgen, had ze een hallucinante hoop papier werk achter de rug. Die vermoeiende bureaucratie, het gepest, het zich niet aanvaardt en gerespecteerd voelen: het moet haar allemaal te veel zijn geworden. Donderdag 5 juli heeft ze bij haar thuis een einde aan haar leven gemaakt.

Paulien deed zeker moeite om aanvaard te worden en was door velen ook graag gezien. Rudi Withaegels, voorzitter van de Open Vld in Bonheiden-Rijmenam, ging vorige week nog een biertje met haar drinken. "Ik wist dat Paulien het de laatste weken heel moeilijk had, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik ben bedroefd, maar ook kwaad. Kwaad op de mensen die geen respect toonden voor Paulien. In onze groep voelde ze zich welkom. Het was een ambitieuze, geëngageerde, toffe dame die echt iets wou betekenen in onze gemeente. Ze zou in oktober een plaatsje krijgen in de eerste kolom van onze lijst."

Het verhaal van Paulien is helaas geen uitzondering. Onderzoeken in binnen- en buitenland tonen aan dat een groot aantal transgenders ooit een zelfmoordpoging onderneemt. Het cijfer varieert naargelang het onderzoek van 20 tot 60%. De redenen voor zelfdoding zijn vooral het gebrek aan sociale steun, de eenzaamheid en het isolement. Onder transgenders zit in Nederland bijvoorbeeld 62% zonder werk, tegenover 41% bij niet-transgenders. 53% heeft een laag inkomen (tegenover 30%) en 50% woont alleen (tegenover 17%).
DRIE NUTTIGE LINKS
- Wie donkere gedachten heeft en denkt aan zelfmoord, en voor al wie vragen heeft over zelfdoding kan anoniem contact opnemen met de (Belgische) Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via de website (bel, chat, mail, zelfhulp) => KLIK HIER
- Wie vragen heeft over het genderthema, wie informatie wenst en zoekt over alles wat te maken heeft met transgenders, kan beroep doen op de Belgische organisatie: 'Transgenderinfopunt'. Raadpleeg de website voor alle info KLIK HIER
- Eenvoudig overzicht alle Belgische transgender organisaties en transgender links => KLIK HIER
LEES OOK
18-JARIGE VLAAMSE TRANSGENDER JONGEN STAPTE UIT HET LEVEN + 2 VIDEO'S
IK DACHT 34 JAAR DAT IK GEK WAS - HET VERHAAL VAN EEN NEDERLANDSE TRANSGENDER MAN
HERSENSCAN ZEGT OF JE TRANSGENDER BENT OF NIET
ARIANE UIT DOCU REEKS M/V/X AAN HET WOORD
VIJF BELG TRANSGENDERS UIT REEKS M/V/X KORT AAN HET WOORD
STEEDS MEER BELG TRANSGENDERS VOOR AANPASSING NAAR GEMEENTE- OF STADHUIS
BELG TRANSGENDERS NAAM & GESLACHTS REGISTRATIE NU ZONDER VOORWAARDEN
TRANSGENDERS DIE NIEUWE NAAM MOGEN GEBRUIKEN ZIJN GELUKKIGER

Bron: holebi info & hln.be

Dit bericht is gepost op 08 July, 2018 en 3286 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

20 juli 2019 - Lush @ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Pinqpon LGBTQ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Boots Club
20 juli 2019 - Lumbago Foute Party
24 juli 2019 - Fetch @ Gentse Feesten
25 juli 2019 - Nacht v.d Regenboog
25 juli 2019 - Love Boat @ Gentse Feesten
26 juli 2019 - Captain Queer - Gentse Feesten
27 juli 2019 - Lynx
04 augustus 2019 - Rainbowbar

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Homo man vluchtte weg van 'perfecte leven' om in Belgie zichzelf te kunnen zijn.

 

Als Sheila wint hebben we voor het eerst een openlijke lesbische Miss Belgie + video.

 

3 mannen die transgender tiener verkrachten in Antwerpen kennen hun straf + nuttige links

 

1 op 3 Belgische transgenders is tussen 12 en 18 jaar.

 

Nieuwe brug over Brusselse kanaal krijgt naam van lesbische activiste.

 


Buitenlands nieuws

Campagne tegen grote bedrijven met dubbele agenda betreffende holebi's & transgenders.

 

Voetbalster en vriendin verloofd.

 

Frankrijk verlaagt wachttijd bloed geef verbod voor homo bi en Msm mannen + lijst.

 

Britse Holebi's en transgenders riskeren (opnieuw) te worden uitgehuwelijkt.

 

Rusland opnieuw veroordeelt door Europees Hof voor Rechten van de Mens.

 

Beroemde homo wiskundige en oorlogsheld op Brits bankbiljet van 50 pond.

 

Stijging aantal zelfmoorden onder holebi's & transgenders in Europees land.

 


Showbizz nieuws

Lesbische miljardairs erfgename en beroemde lesbische trans gehuwd.

 

Historisch; voor het eerst Indiase homo film tijdens vluchten van land waar holebi zijn strafbaar is.

 

Beroemdheden waaronder Sean Haynes en Ellen DeGeneres steunen homo presidentskandidaat.

 

Amerikaanse organisatie boycot Toy Story 4 vanwege twee mama's en kind.

 

Zanger Will Young samen met Amazon naar Britse scholen.