Je leest:

Vlaamse transgender die mee deed aan docureeks M/V/X uit het leven gestapt.
Paulien De Groote, 44, Eén van de transgenders uit de VRT-docureeks M/V/X, is donderdag uit het leven gestapt. Ze koos om gelukkig te worden. Maar de realiteit was veel harder dan ze dacht.

Begin dit jaar was Paulien een van de eersten die gebruik maakte van de nieuwe Belgische wet om zonder operatie officieel van gender te veranderen. Daarnaast stond ze sinds geruime tijd in haar woonplaats Bonheiden op de verkiezingslijst van Open Vld. En ook al was ze eindelijk wie ze écht was, gelukkig was ze niet. Ze werd gepest en voelde zich vaak vernederd.

Paulien werd geboren als Peter. Al vanaf de leeftijd van zes jaar wist hij dat hij geboren was in het foute lichaam en dat hij een meisje moest zijn. Voor zichzelf nam hij wat later de naam Paulien aan. Pas vorig jaar durfde Paulien het aan om zich als vrouw aan de buitenwereld te tonen. De camera's van M/V/X waren erbij toen ze het deed. Haar relatie ging eraan ten onder, en in maart zei ze op Radio1 dat ze nog steeds onder die breuk leed.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd ze ook nog eens ontslagen bij het IT-bedrijf waar ze werkte, ook al had ze een paar weken daarvoor een 'redelijk goede evaluatie' gekregen, zoals ze het zelf omschreef. Zeventig sollicitaties later vond ze werk bij DHL. Maar, daar werd ze gepest. Sommige van haar collega's zouden haar consequent als 'mijnheer' hebben aangesproken. DHL, dat naar eigen zeggen een streng antipestbeleid voert, was volgens een woordvoerder niet op de hoogte van de pesterijen. "Anders hadden we zeker ingegrepen."

Op Twitter had Paulien De Groote een lijfspreuk bij haar profielfoto geschreven: "Wat heb je aan een leven als je maar half leeft? Hoe gelukkig ben je als je maar half gelukkig bent? Daarom heb ik gekozen om te leven en gelukkig te worden". De realiteit was veel lastiger en harder dan ze had kunnen denken.

In oktober van vorig jaar werd Paulien in een Antwerps parkje slachtoffer van verkrachting. Een paar dagen later raapte ze de moed bij elkaar om aangifte te doen bij de politie. "Totaal respectloos riep die agent dat ik te laat was," zei De Groote toen in de media, "en ik ben compleet overstuur het kantoor uitgerend." Ze gaf ook toe dat het weinig had gescheeld of ze had die dag zelfmoord gepleegd. Enkele dagen later, na het verschijnen van het artikel in de krant, ondernam ze toch een poging. Dat deelde ze zelf mee in een videoboodschap die ze in april op Twitter deelde. De dader zou achteraf nog pakjes met dode ratten in haar brievenbus hebben gestopt. "Een stuk van mij is toen vermoord en ik heb het nooit meer teruggevonden", zei ze in haar videoboodschap.

Op Twitter vertelde Paulien ook dat ze in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen respectloos was behandeld. Ze was er in april opgenomen nadat ze was gecrasht. Ze kreeg haar borstprotheses nooit terug en werd er naar eigen zeggen als mijnheer aangesproken en aangeschreven. Daarnaast lag ze de laatste dagen ook nog in de clinch met Telenet.

Om een abonnement op haar nieuwe naam te krijgen, moest ze volgens het bedrijf eerst een geslachtsoperatie hebben ondergaan, beweerde ze op Twitter, haar identiteitskaart zou niet hebben volstaan. En haar oude abonnement was ze kwijt, waardoor ze geen internet meer had en ook geen gsm-verbinding. Bij Telenet zeggen ze dat alles op een misverstand berust. Paulien zou gemeld hebben dat Peter De Groote overleden was en dat Paulien zijn halfzus was. Dat zou een hele mallemolen van procedures in gang hebben gestoken. We hebben Paulien op ons kantoor uitgenodigd om de zaak op te lossen, maar ze was zeer emotioneel, zegt een woordvoerder van het telecommunicatiebedrijf. "Wij hebben er nochtans alles aan gedaan om deze zaak zo correct mogelijk af te handelen."

Het was niet het enige kafkaaanse verhaal dat Paulien, al dan niet door eigen toedoen kon vertellen. Om haar naamsverandering bij alle officiële en commerciële instanties gedaan te krijgen, had ze een hallucinante hoop papier werk achter de rug. Die vermoeiende bureaucratie, het gepest, het zich niet aanvaardt en gerespecteerd voelen: het moet haar allemaal teveel zijn geworden. Donderdag 5 juli heeft ze bij haar thuis een einde aan haar leven gemaakt.

Paulien deed zeker moeite om aanvaard te worden en was door velen ook graag gezien. Rudi Withaegels, voorzitter van de Open Vld in Bonheiden-Rijmenam, ging vorige week nog een biertje met haar drinken. "Ik wist dat Paulien het de laatste weken heel moeilijk had, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik ben bedroefd, maar ook kwaad. Kwaad op de mensen die geen respect toonden voor Paulien. In onze groep voelde ze zich welkom. Het was een ambitieuze, geéngageerde, toffe dame die echt iets wou betekenen in onze gemeente. Ze zou in oktober een plaatsje krijgen in de eerste kolom van onze lijst."

Het verhaal van Paulien is helaas geen uitzondering. Onderzoeken in binnen- en buitenland tonen aan dat een groot aantal transgenders ooit een zelfmoordpoging onderneemt. Het cijfer varieert naargelang het onderzoek van 20 tot 60%. De redenen voor zelfdoding zijn vooral het gebrek aan sociale steun, de eenzaamheid en het isolement. Onder transgenders zit in Nederland bijvoorbeeld 62% zonder werk, tegenover 41% bij niet-transgenders. 53% heeft een laag inkomen (tegenover 30%) en 50% woont alleen (tegenover 17%).
DRIE NUTTIGE LINKS
- Wie donkere gedachten heeft en denkt aan zelfmoord, en voor al wie vragen heeft over zelfdoding kan anoniem contact opnemen met de (Belgische) Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via de website (bel, chat, mail, zelfhulp) => KLIK HIER
- Wie vragen heeft over het genderthema, wie informatie wenst en zoekt over alles wat te maken heeft met transgenders, kan beroep doen op de Belgische organisatie: 'Transgenderinfopunt'. Raadpleeg de website voor alle info KLIK HIER
- Eenvoudig overzicht alle Belgische transgender organisaties en transgender links => KLIK HIERBron: holebi info & hln.be

Dit bericht is gepost op 08 July, 2018 en 4222 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.