NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Vlaamse transgender die mee deed aan docureeks M/V/X uit het leven gestapt.
Paulien De Groote, 44, Eén van de transgenders uit de VRT-docureeks M/V/X, is donderdag uit het leven gestapt. Ze koos om gelukkig te worden. Maar de realiteit was veel harder dan ze dacht.

Begin dit jaar was Paulien een van de eersten die gebruik maakte van de nieuwe Belgische wet om zonder operatie officieel van gender te veranderen. Daarnaast stond ze sinds geruime tijd in haar woonplaats Bonheiden op de verkiezingslijst van Open Vld. En ook al was ze eindelijk wie ze écht was, gelukkig was ze niet. Ze werd gepest en voelde zich vaak vernederd.

Paulien werd geboren als Peter. Al vanaf de leeftijd van zes jaar wist hij dat hij geboren was in het foute lichaam en dat hij een meisje moest zijn. Voor zichzelf nam hij wat later de naam Paulien aan. Pas vorig jaar durfde Paulien het aan om zich als vrouw aan de buitenwereld te tonen. De camera's van M/V/X waren erbij toen ze het deed. Haar relatie ging eraan ten onder, en in maart zei ze op Radio1 dat ze nog steeds onder die breuk leed.

Alsof dat nog niet genoeg was, werd ze ook nog eens ontslagen bij het IT-bedrijf waar ze werkte, ook al had ze een paar weken daarvoor een 'redelijk goede evaluatie' gekregen, zoals ze het zelf omschreef. Zeventig sollicitaties later vond ze werk bij DHL. Maar, daar werd ze gepest. Sommige van haar collega's zouden haar consequent als 'mijnheer' hebben aangesproken. DHL, dat naar eigen zeggen een streng antipestbeleid voert, was volgens een woordvoerder niet op de hoogte van de pesterijen. "Anders hadden we zeker ingegrepen."

Op Twitter had Paulien De Groote een lijfspreuk bij haar profielfoto geschreven: "Wat heb je aan een leven als je maar half leeft? Hoe gelukkig ben je als je maar half gelukkig bent? Daarom heb ik gekozen om te leven en gelukkig te worden". De realiteit was veel lastiger en harder dan ze had kunnen denken.

In oktober van vorig jaar werd Paulien in een Antwerps parkje slachtoffer van verkrachting. Een paar dagen later raapte ze de moed bij elkaar om aangifte te doen bij de politie. "Totaal respectloos riep die agent dat ik te laat was," zei De Groote toen in de media, "en ik ben compleet overstuur het kantoor uitgerend." Ze gaf ook toe dat het weinig had gescheeld of ze had die dag zelfmoord gepleegd. Enkele dagen later, na het verschijnen van het artikel in de krant, ondernam ze toch een poging. Dat deelde ze zelf mee in een videoboodschap die ze in april op Twitter deelde. De dader zou achteraf nog pakjes met dode ratten in haar brievenbus hebben gestopt. "Een stuk van mij is toen vermoord en ik heb het nooit meer teruggevonden", zei ze in haar videoboodschap.

Op Twitter vertelde Paulien ook dat ze in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen respectloos was behandeld. Ze was er in april opgenomen nadat ze was gecrasht. Ze kreeg haar borstprotheses nooit terug en werd er naar eigen zeggen als mijnheer aangesproken en aangeschreven. Daarnaast lag ze de laatste dagen ook nog in de clinch met Telenet.

Om een abonnement op haar nieuwe naam te krijgen, moest ze volgens het bedrijf eerst een geslachtsoperatie hebben ondergaan, beweerde ze op Twitter, haar identiteitskaart zou niet hebben volstaan. En haar oude abonnement was ze kwijt, waardoor ze geen internet meer had en ook geen gsm-verbinding. Bij Telenet zeggen ze dat alles op een misverstand berust. Paulien zou gemeld hebben dat Peter De Groote overleden was en dat Paulien zijn halfzus was. Dat zou een hele mallemolen van procedures in gang hebben gestoken. We hebben Paulien op ons kantoor uitgenodigd om de zaak op te lossen, maar ze was zeer emotioneel, zegt een woordvoerder van het telecommunicatiebedrijf. "Wij hebben er nochtans alles aan gedaan om deze zaak zo correct mogelijk af te handelen."

Het was niet het enige kafkaaanse verhaal dat Paulien, al dan niet door eigen toedoen kon vertellen. Om haar naamsverandering bij alle officiële en commerciële instanties gedaan te krijgen, had ze een hallucinante hoop papier werk achter de rug. Die vermoeiende bureaucratie, het gepest, het zich niet aanvaardt en gerespecteerd voelen: het moet haar allemaal teveel zijn geworden. Donderdag 5 juli heeft ze bij haar thuis een einde aan haar leven gemaakt.

Paulien deed zeker moeite om aanvaard te worden en was door velen ook graag gezien. Rudi Withaegels, voorzitter van de Open Vld in Bonheiden-Rijmenam, ging vorige week nog een biertje met haar drinken. "Ik wist dat Paulien het de laatste weken heel moeilijk had, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik ben bedroefd, maar ook kwaad. Kwaad op de mensen die geen respect toonden voor Paulien. In onze groep voelde ze zich welkom. Het was een ambitieuze, geéngageerde, toffe dame die echt iets wou betekenen in onze gemeente. Ze zou in oktober een plaatsje krijgen in de eerste kolom van onze lijst."

Het verhaal van Paulien is helaas geen uitzondering. Onderzoeken in binnen- en buitenland tonen aan dat een groot aantal transgenders ooit een zelfmoordpoging onderneemt. Het cijfer varieert naargelang het onderzoek van 20 tot 60%. De redenen voor zelfdoding zijn vooral het gebrek aan sociale steun, de eenzaamheid en het isolement. Onder transgenders zit in Nederland bijvoorbeeld 62% zonder werk, tegenover 41% bij niet-transgenders. 53% heeft een laag inkomen (tegenover 30%) en 50% woont alleen (tegenover 17%).
DRIE NUTTIGE LINKS
- Wie donkere gedachten heeft en denkt aan zelfmoord, en voor al wie vragen heeft over zelfdoding kan anoniem contact opnemen met de (Belgische) Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via de website (bel, chat, mail, zelfhulp) => KLIK HIER
- Wie vragen heeft over het genderthema, wie informatie wenst en zoekt over alles wat te maken heeft met transgenders, kan beroep doen op de Belgische organisatie: 'Transgenderinfopunt'. Raadpleeg de website voor alle info KLIK HIER
- Eenvoudig overzicht alle Belgische transgender organisaties en transgender links => KLIK HIERBron: holebi info & hln.be

Dit bericht is gepost op 08 July, 2018 en 4511 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

28 februari 2020 - 5 Year Smooch
28 februari 2020 - H.I.M
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
01 maart 2020 - Flash Gay Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge
05 maart 2020 - Darklands Mayhem
06 maart 2020 - Darklands Cataclysm
06 maart 2020 - Darklands Ball Bizar
06 maart 2020 - Lesbi & friends party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Gezocht West-Vlaamse holebi & transgender+ jongeren & hun ouders.

 

Toolkit e.a voor politie- en slachtofferdiensten inzake haat tgo holebi & transgender in Belgie, samenwerking 9 landen + twee video's.

 

De droom van Kenneth: met een regenboog brandweerwagen op de Antwerp Pride rijden.

 

In Belgie worden er elke dag 4 a 5 kinderen met intersekse kenmerken, (met 40 variaties), geboren.

 

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 


Buitenlands nieuws

Homo, biseksuele mannen en niet binaire personen hebben meer kans op huidkanker.

 

Kunnen dementerenden vergeten dat ze holebi zijn?

 

Anti holebi campagne die pedoseksualiteit vergeleek met homoseksualiteit is informatief & educatief, aldus rechter.

 

Homofoben weigeren in het VK mag, en geen huwelijksdiensten weigeren in Noord Ierland.

 

Indonesië wil homoseksualiteit verbieden in het hele land.

 

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 


Showbizz & Sport

Lesbische actrice scenarioschrijfster spreekt stem in van lesbisch personage in Disney animatiefilm + trailer.

 

Canadese Olympische sporter uit de kast.

 

Voor het eerst neemt transvrouw deel aan Olympische selectie in de VS.

 

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.