Je leest:

Vlaamse transgender vrouw, ondanks nieuwe wet, verstrikt in administratieve mallemolen.Bianca, 46, uit de Vlaams Brabantse gemeente Zichem, werd geboren als man, en doet ondertussen al twee jaar haar best om administratief een vrouw te worden. Een procedure die sinds de nieuwe Belgische transgender wet makkelijker moet gaan, en die bovendien kan zonder geslachtsveranderende operatie.

Maar er blijven problemen opduiken. Onder andere met haar rijksregisternummer, waarbij ze zelfs een fout melding krijgt van de overheid. "Ben ik nog wel een burger? Ik voel me als een vluchteling zonder statuut."

Bianca kwam in 2003 uit de transgender kast, en maakte toen een moeilijke periode door waarin ze haar relatie en werk verloor. Intussen is ze bezig met haar overgang van man naar vrouw. “Ik volgde drie jaar een hormonenkuur. In november onderging ik een borsttransplantatie. Over anderhalf jaar ga ik voor een geslachtsoperatie.”

Haar voornaam en geslacht administratief aanpassen had heel wat voeten in de aarde. “Bij de FOD Justitie moest ik een heel dossier met motivatiebrief indienen. Pas na een jaar kreeg ik een nieuwe identiteitskaart, maar die weigerde dienst als ze moest ingelezen worden bij interimkantoren. Iedere keer opnieuw moest ik voor de consulenten mijn privéleven uit de doeken doen. Op den duur wordt het vernederend en het knaagt aan je zelfvertrouwen. Mijn zoektocht naar een nieuwe job loopt nog steeds erg moeizaam.”

Begin dit jaar werd de procedure vergemakkelijkt door minister Koen Geens (CD&V). Bianca kon de aanvraag indienen bij haar gemeente Scherpenheuvel-Zichem en kreeg in mei vlot een nieuwe identiteitskaart, waarop haar voornaam en geslacht zijn aangepast. “Dankzij de versoepeling van de transgenderwet ben ik op papier al vrouw en kan ik nu verder werken aan mijn fysieke verandering.” Maar daarmee is de rompslomp nog niet van de baan. Sinds kort krijgt Bianca brieven die haar erg verontrusten.

“De Vlaamse Zorgkas schrijft dat ik mijn bijdrage nog niet heb betaald. Volgens de personenbelastingen heb ik mijn aangifte niet gedaan. De mutualiteit meldt kortweg dat mijn dossier niet in orde is en ik niet meer in aanmerking kom voor terugbetaling van mijn ziektekosten. Een administratieve dwaling hangt me boven het hoofd. Waarschijnlijk kan ik nog meer zulke aanmaningen verwachten, van de autobelasting en de onroerende voorheffing bijvoorbeeld. Mijn grootste vrees is dat hier straks een deurwaarder voor de deur staat.” Bianca is teruggevallen op het OCMW, dat haar probleem verder opvolgt.

De brieven komen van instanties die het rijksregisternummer gebruiken als identificatie. Van Bianca circuleren twee verschillende nummers. Bij de verwerking ervan komen die nummers allicht met elkaar in conflict. “Je wordt niet erkend als burger. Ik voel me als een vluchteling zonder statuut. In praatgroepen hoorde ik dat verschillende transgenders hiermee te maken kregen en zelfs uit het leven zijn gestapt.”

“Het probleem van Bianca is ons bekend. In haar geval is het wel extreem”, zegt Aiden De Prins van transgendervereniging Keer-Punt. “Heel wat transgenders hebben een jarenlange strijd met zichzelf achter de rug en dan stuiten ze op een bureaucratische muur. Ze moeten zich nog eens verantwoorden voor de overheid. Minister Geens heeft de wet versoepeld, maar blijkbaar zijn de bevoegde diensten hier nog niet op ingespeeld. We kunnen Bianca enkel aanraden alle betrokken instanties telefonisch in te lichten. Het kan nog jaren duren voor haar dossiers helemaal in orde zijn.”

De FOD Financiën meldt de redactie van de krant het Laatste Nieuws, dat dwalingen met het rijksregisternummer wel vaker voorkomen en in de databank manueel worden aangepast. “Wie zulk probleem ondervindt laat ons best iets weten, dan lossen we het zo snel mogelijk op. Het oude en nieuwe nummer blijven wel aan elkaar gekoppeld.”
EXTRA INFO
- Wie vragen heeft over het genderthema, wie informatie wenst en zoekt over alles wat te maken heeft met transgenders, kan beroep doen op de Belgische organisatie: 'Transgenderinfopunt'. Raadpleeg de website voor alle info KLIK HIER
+
- Eenvoudig overzicht alle Belgische transgender organisaties + transgender links => KLIK HIER

LEES OOK
ALLES OVER DE NIEUWE (sinds 2017) BELGISCHE TRANSGENDER WET

Bron: hln.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 12 December, 2018 en 4307 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

19 juli 2019 - Hairy Flamingo
20 juli 2019 - Pinqpon LGBTQ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Boots Club
20 juli 2019 - Lumbago Foute Party
25 juli 2019 - Nacht v.d Regenboog
26 juli 2019 - Captain Queer - Gentse Feesten
04 augustus 2019 - Rainbowbar
08 augustus 2019 - Midsummer Party
08 augustus 2019 - Hessenhuis Pride
09 augustus 2019 - Twinxx Pride

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Als Sheila wint hebben we voor het eerst een openlijke lesbische Miss Belgie + video.

 

3 mannen die transgender tiener verkrachten in Antwerpen kennen hun straf + nuttige links

 

1 op 3 Belgische transgenders is tussen 12 en 18 jaar.

 

Nieuwe brug over Brusselse kanaal krijgt naam van lesbische activiste.

 

Vlaams sp.a gemeenteraadslid kreeg te maken met homofobie in Hongarije.

 


Buitenlands nieuws

Beroemde homo wiskundige en oorlogsheld op Brits bankbiljet van 50 pond.

 

Stijging aantal zelfmoorden onder holebi's & transgenders in Europees land.

 

Holebi's en transgenders eerder last van dementie dan hetero's en niet transgenders.

 

Verenigde Naties verlengt bescherming holebi & transgender+ personen wereldwijd + unicum.

 

Link tussen holebi- en transfobie gevonden.

 

Nederland zette asiel zoekende transvrouw die zichzelf van het leven wilde beroven zonder iets op straat.

 


Showbizz nieuws

Lesbische miljardairs erfgename en beroemde lesbische trans gehuwd.

 

Historisch; voor het eerst Indiase homo film tijdens vluchten van land waar holebi zijn strafbaar is.

 

Beroemdheden waaronder Sean Haynes en Ellen DeGeneres steunen homo presidentskandidaat.

 

Amerikaanse organisatie boycot Toy Story 4 vanwege twee mama's en kind.

 

Zanger Will Young samen met Amazon naar Britse scholen.