Je leest:

Belgische top tennisster over gepest worden, coming out en holebi's in het tennis.Alison Van Uytvanck zegt de dingen graag zoals ze zijn. Ja, ze is lesbisch. Ja, ze is vroeger gepest. En nee, helemaal helen doen de kwetsuren die je daardoor oploopt nooit. “Ik werk nog elke dag aan die littekens." Zo begint een interview uit de krant de Morgen met de sportster. Hieronder een klein deel uit het grote interview:

Dat pestgedrag dateert van uit haar kindertijd, op het VTV (Vlaamse Tennis Vereniging) in Wilrijk. Ze werd voornamelijk gepest omdat ze rood haar heeft. "Ik was 11 en werd elke dag uitgescholden, het vervolg is dat ze je uitsluiten en dat je er altijd alleen voor staat. Ik zat op internaat, ik kon er niet weg. Het gepest ging door, op school, training, overal." Na twee jaar werd ze zelfs aan de deur gezet en deed ze het middelbaar verder in een gewone school in Merchtem. "Ik was niet goed genoeg voor het VTV. De letterlijke woorden van een trainer: ‘We hopen dat ze toch nog ooit een racketje zal vastnemen’. Ik zou anders ook wel vertrokken zijn omdat ik doodongelukkig was. Maar hun verhaal, dat ik zelf opgestapt ben, dat klopt dus niet.”

Het cliché wil dat mensen zeggen dat je sterker wordt wanneer je gepest wordt. Voor Alison geldt dat alvast niet. "Ik zou veel zelfverzekerder geweest zijn. Dat pesten heeft mijn zelfvertrouwen en mijn zelfbeeld aangetast. Ik weet rationeel wel wat ik kan ondertussen, maar er is een verschil tussen het weten en het ook voelen. Ik geloof het niet. En dat merk je aan mijn tennis. Natuurlijk heb ik er ook uit geleerd, maar het is een fabeltje dat je daar sterker uit komt."

Holebi's in de tennis wereld. In het vrouwen tennis is de lijst van openlijke lesbische speelsters lang, gaande van Martina Navratilova tot Amélie Mauresmo. Maar mannen... die zijn een zeldzaamheid, die blijven tot nu toe angstvallig in de kast. "Op homo zijn rust nog steeds een groter taboe. Lesbisch zijn ligt maatschappelijk blijkbaar minder moeilijk. Maar ik vind het bijzonder jammer voor die mannen. Dat moet toch vreselijk zijn, om zo’n belangrijk aspect van je leven te verbergen. Het is zo’n bevrijding om dat te kunnen delen. Ik zou het enorm aanmoedigen, mochten ook mannelijke atleten uit de kast komen.

Amelie was meteen van in het begin open over haar geaardheid, waarover je in maart 2018 bij holebi info kon lezen toen ze uit de kast kwam mét haar vriendin bij Sporza. Vandaag de dag zegt ze in het interview met de krant de Morgen zich niet te schamen om te zeggen dat ze haar vriendin Greet graag ziet. De twee leerde elkaar kennen op de tennisschool van Wilrijk. "Toen ik daar weer ging trainen speelde ze daar ook. We warein in het begin gewoon goede vrienden, maar we groeiden langzaam naar elkaar toe, en intussen zijn we bijna drie jaar samen."

De coming out van Alison. "Het moeilijkste was om het thuis te vertellen. We hebben onze relatie eerst drie maanden ­verzwegen. Ik heb het dan eerst aan mijn mama verteld, zij heeft het aan mijn papa gezegd. Mijn mama heeft het er moeilijker mee gehad dan mijn papa, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Maar aan mij heeft ze dat nooit laten blijken. Pas achteraf wist ik dat ze het er een maand moeilijk mee had. Ze was gewoon geschrokken, omdat ze het niet had zien aankomen. Nu vindt ze het volledig prima. Mijn ouders zien Greet graag en ze zien ons graag als koppel. Ze kan het zich nu niet meer anders voorstellen, zegt mijn moeder.

Ook Greets vader had het er in het begin lastiger mee, maar dat is intussen ook de goede kant aan het uitgaan. “Eens onze families het wisten, zijn we er gewoon mee naar buiten gekomen. Het kon ons ook niet schelen wat de reacties zouden zijn. Onze families, de mensen die je graag ziet: dat deed ertoe."

Naar eigen zeggen was er van ontdekken 'ik ben lesbisch' géén sprake bij Alison. "Ik wist niet dat ik lesbisch was, tot ik gewoon verliefd werd op Greet, ik was toen al 20. Ik stond er nooit bij stil of ik nu hetero of lesbisch zou zijn, ik was daar niet mee bezig, niet met jongens en niet met meisjes. Mijn jeugd stond in het teken van tennis en overal waar ik ging, was mijn vader bij mij, dan ga je niet ineens experimenteren hé. Maar toen ik ontdekte dat ik meer voelde voor Greet dan gewoon vriendschap, was dat eigenlijk wel een schok. je eerste idee is toch, dat mag niet, dat kan niet. Ik ben zelf ook even door een proces moeten gaan. Maar ze maakte me gelukkig."

En voor ze het wist werd ze een rolmodel. "Na mijn coming out was dat wel heftig. Interviews, events, iedereen wilde dat ik mijn verhaal kwam doen. De nood aan mensen die zonder complexen uitdragen dat we niet meer in de 15de eeuw leven en dat het niet uitmaakt of je nu op mannen of vrouwen valt, is duidelijk nog steeds groot." Wie het hele interview wil lezen => KLIK HIER
LEES OOK
LESBISCHE KUS VAN TENNISSTER (alison Van Uytvanck) BLIJKT ANNO 2018 NOG GROOT NIEUWS
BELGISCHE PROF TENNISSTER (Alison V. Uytvanck) KWAM BIJ SPORZA UIT DE KAST MET VRIENDIN - 2018

Bron: Ann Van den Broek @ demorgen.be

- Holebi info op Twitter (sinds Januari 2018) => Klik hier

Dit bericht is gepost op 12 January, 2019 en 3312 keer gelezen.


Bestel uw HelloFresh box via bovenstaande foto (klik & bestel) en krijg 25 € korting op je eerste box!


Holebi Gids

Uitgaan

25 januari 2019 - Boots Club
26 januari 2019 - Sparkle
26 januari 2019 - Boots Club 2Parties
26 januari 2019 - Gay Only
27 januari 2019 - Boots Afternoon
01 februari 2019 - Boots Club
02 februari 2019 - Female Fever
02 februari 2019 - Boots Club 3Parties
02 februari 2019 - E.V.E Woman Only
02 februari 2019 - Cafeina

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Antwerpse dansformatie Trinxx blies Nederlanders van hun sokken + video.

 

N-VA Schepen klaagt gebruik van het woord 'homo' als scheldwoord aan na Facebook grap.

 

Koen Crucke en Johny Voners als homo travestie koppel in musical.

 

Man uit Blankenberge slaat deurwaarder en politieman in elkaar, deels met homofobisch motief.

 

Belgische politici en Amnesty veroordelen nieuwe vervolgingen van holebi's in Tjetsjenie.

 


Buitenlands nieuws

Amerikaans voetballer kwam zopas uit de holebi kast.

 

9 daders van homofobe aanval met zuur gooien in Londen veroordeeld.

 

Kinderboekjes met holebi en transgender thema zijn belangrijk op school. + link lijst Nederlandstalige boekjes

 

Wat het laatste taboe blijft binnen de holebi gemeenschap wereldwijd.

 

Google onder vuur wegens aanbieden anti holebi & transgender app.

 

Eerste Duitse transgender parlementaria uit de kast.

 


Showbizz nieuws

Eerste glimp van transgender superheldin uit Tv-serie Supergirl.

 

Zanger Sam Smith kreeg een Drag Queen naam van Elton John.

 

Film met lesbisch thema van Nederlandse filmregisseur uitgesteld tot volgend jaar.

 

24-jarige Puerto Ricaanse rapper overleden + video.