Sam Smith komt uit de kast als genderqueer.Al in 2017 kon je bij holebi info lezen dat de Britse zanger en singer-songwriter Sam Smith, 26, liet weten dat hij zich zowel man als vrouw voelt. Naar aanleiding daarvan kwam hij zopas (opnieuw) uit de kast als genderqueer of non-binary.

Smith is naar eigen zeggen een genderqueer homo of non-binaire homo. De zanger onthulde zijn "nieuwe" identiteit in de Instagram-talkshow I Weigh Interviews, in een gesprek met actrice Jameela Jamil. Smith bekende daarbij ook dat hij zich al meermaals afvroeg of hij niet een geslachtsverandering moest ondergaan. "Maar toen ging ik me verdiepen in wat non-binary en genderidentiteit betekenen, dacht ik meteen, oh, fuck, dat ben ik. Ik zweef ergens in het midden, geen man geen vrouw, alles is mogelijk."

In het interview bekende de zanger ook dat er "altijd een oorlog gaande is" tussen zijn lijf en zijn hoofd. Toen hij twaalf was, kreeg hij liposuctie op zijn borst, omdat hij daar extreem veel oestrogeen aanmaakte en een vrouwelijke boezem kreeg. Eerder bekende Smith dat hij jarenlang onzeker was over zijn lichaam, en vorig jaar bekende hij voor het eerst dat hij al sinds zijn jeugd regelmatig vrouwenkleding draagt.

Wat is genderqueer en non-binair
Genderqueer is een overkoepelende term voor genderidentiteiten die niet exclusief mannelijk of vrouwelijk zijn. Een dergelijke identiteit staat los van iemands seksuele voorkeur, wat betekent dat genderqueer mensen alle mogelijke seksuele oriëntaties kunnen hebben.
Genderqueer mag niet verward worden met queer, waar alle genders onder vallen die niet transgender zijn en seksuele identiteiten die niet heteroseksueel zijn.
Mensen die genderqueer zijn kunnen zich tegelijkertijd man en vrouw voelen, of ze voelen zich de ene keer man en de andere keer vrouw, wat men ook wel genderfluïde noemt. Maar het kan ook zijn dat een persoon zich geen man en geen vrouw voelt, deze mensen noemt men ook wel agender of derde gender personen. Ze vallen eveneens onder de parapluterm genderqueer.
Bekende genderqueers: Ruby Rose, Miley Cyrus, Eddie Izzard, Angel Haze.
Een non-binair persoon:
is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Genderidentiteit en genderexpressie zijn echter niet per definitie met mekaar verbonden. Je kan iemands genderidentiteit met andere woorden niet aflezen van hun genderexpressie.
Non-binair is een paraplubegrip. Er zijn verschillende termen voor genderidentiteiten die zich buiten het binair gendermodel stellen: genderqueer, gender non-conform, agender, bigender, genderfluïde... Deze genderidentiteiten hebben met mekaar gemeen dat ze zich buiten de binaire gendernorm bevinden, maar ze verschillen onderling van mekaar.
Onze Nederlandse en Vlaamse taal kent enkel de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvorm. De laatste tijd trachten activisten in het Nederlandse en Vlaamse taalgebied de termen voor non-binaire personen ingang te doen vinden. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar krijgen respectievelijk gezelschap van die, hen en hun.
LEES OOK
ZANGER SAM SMITH KREEG DRAG QUEEN NAAM VAN ELTON JOHN - 2019
SAM SMITH TOONT ZICH VOOR HET EERST IN VROUWEN KLEREN, MAAR BLIJFT GEWOON MAN - 2018
SAM SMITH ZEGT ZICH ZOWEL MAN ALS VROUW TE VOELEN - 2017

Bron: holebi info en wikipedia en transgenderinfopunt

Dit bericht is gepost op 17 March, 2019 en 4822 keer gelezen.Reageer op dit bericht: