Je leest:

Rainbow Europe Index 2019: rechten holebi's & transgenders gaan achteruit.Het is weer tijd voor de jaarlijkse bekendmaking van de Rainbow Europe-index. En voor het eerst sinds tien jaar, blijkt dat de rechten van holebi's en transgenders in Europa achteruit gaan.

Om de lijst op te maken kijkt men elk jaar opnieuw naar de 49 Europese landen en hoe ze scoren op het vlak van hun beleid en wetgevingen betreffende holebi's & transgenders. De lijst registreert de wettelijke normen van een land vergelijkt die met de andere landen. De lijst wordt jaarlijks opgemaakt door ILGA-Europe de organisatie die opkomt voor de belangen van Europese holebi's en transgenders.

Ons Belgenlandje doet het nog steeds erg goed in de lijst, we staan nog steeds op de tweede plaats, ook vorig jaar stonden we op 2. Op de eerste plaats, ook net als vorig jaar Malta. Verder voor het eerst wat meer informatie over enkele landen. Algemeen is er in bijna elk land een stijging in het aantal haatmisdaden tegen holebi's en transgenders.

Hier onder enkele landen besproken, gevolgd door de Rainbow-Index lijst.

Albanië
Door een stijging van holebi- en transfobie vluchten steeds meer, vooral jongeren, het land uit. Ze vragen vooral asiel aan in landen als Canada en de Verenigde Staten.
Armenië
Holebi- en transfobie komt voornamelijk vanuit de overheid. Een parlementslid zei vorig jaar nog dat het het uitsluiten of anders behandelen van holebi's en transgenders geen discriminatie is. Sinds enkele jaren is er een stijging in het aantal aanvallen op holebi's & transgenders.
Azerbeidzjan
Tijdens verkiezingscampagnes sprak voornamelijk de president erg homofobe taal. Sinds geruime tijd zijn er steeds vaker haatmisdaden tegen holebi's en transgenders, en het ontbreekt nog steeds aan wetten die holebi's en transgenders daar tegen beschermen.
België
Over ons eigen landje doet men melding van een vijf tal homofobe aanvallen, en vermeldt men het onderzoek waaruit blijkt dat een meerderheid van de Vlaamse schoolgaande holebi's en transgenders zich niet veilig voelen op school. Maar vanwege tal van gelijke rechten wetten en talrijke inspanningen blijven we toch nog op de tweede plaats staan.
Bulgarije
Ondanks de aanhoudende lobby van het maatschappelijk middenveld, worden haatmisdaden tegen holebi's en transgenders nog steeds niet erkend in het strafrecht en kunnen deze enkel vervolgd worden als algemene (onbevooroordeelde) misdaden. De overheid verbood vorig jaar om nog lessen over holebi's en transgenders te geven op scholen. Positief is dat de bevolking steeds minder tegen holebi's en transgenders is, dat werd voornamelijk duidelijk tijdens de Gay Pride vorig jaar waarbij de 3.500 deelnemers support kregen van kleine en grote bedrijven en anderen.
Cyprus
Holebi en transfobie komt voornamelijk uit religieuze hoek. Vanuit de bevolking overwegend tegen transgenders. homofobe en transfobe haatuitingen komen voornamelijk van de politie. Positief is dat de overheid vorig jaar voor het eerst de Gay Pride steunde.
Frankrijk
Het is opmerkelijk dat Frankrijk op de negende plaats staat gezien het feit dat er al enkele jaren een stijging is in het aantal haatmisdaden tegen holebi's en transgenders.
Georgië
Holebi en transfobie komt voornamelijk vanuit de politiek en politie diensten. Er is ook veel holebi- en transfobie op scholen en op de werkplaats, initiatieven om dit te voorkomen worden tegen gewerkt door de overheid.
IJsland
Zes parlementsleden kwamen vorig jaar in een schandaal terecht nadat uit geluidsopnamen bleek dat ze zeer homofobe taal hadden gesprokken tijdens politieke debatten. Tijdens een protestmars bleek dat ruim 80% van de bevolking eiste dat de politici zouden opstappen.
Italië
In november heeft Italië een wet aangenomen waarbij men geen asiel meer wil verlenen aan holebi's en transgenders. Er werden vorig jaar tal van gevallen van haatzaaien tegen holebi's opgemerkt in het straatbeeld, met onder andere een campagne tegen homo ouderschap. De overheid krijgt slechte punten omdat kinderen van homo's en lesbiennes enkel kunnen worden erkend indien ze zijn verwekt via heteroseksuele seks. Positief, vorig jaar kreeg 1 lesbische vrouw een erkenning voor haar kind, hoewel dat geboren is na kunstmatige bevruchting. Daarnaast is er ook een stijging in het aantal haatmisdaden tegen holebi's en transgenders in het land.
Kosovo
Holebi en transfobie komt voornamelijk vanuit de overheid en politie diensten.
Letland
Stijging aantal holebi- en transfobe aanvallen. En er is nog steeds geen wetgeving tegen haatmisdaden op basis van seksuele geaardheid en gender identiteit.
Lithouwen
Aanvallen voornamelijk tegen holebi en transgender organisaties, waarbij er onder andere brand werd gesticht in een centrum.
Moldavie
Holebi en transfobie komt voornamelijk uit politieke hoek @ de overheid.
Nederland
Meer holebi- en transfobie op scholen. En transgenders zijn zeven keer vaker slachtoffer van haatmisdaden.
Polen
Holebi en transfobie voornamelijk afkomstig vanuit de overheid.
Rusland
Holebi en transfobie voornamelijk afkomstig vanuit de overheid. Overheid voerde enkele jaren geleden al een zware anti holebi wet in. Sinds die tijd blijft het aantal haatmisdaden tegen holebi's en transgenders stijgen.
Turkije
Aanvallen vorig jaar voornamelijk tegen holebi en voornamelijk transgender asielzoekers. Vorig jaar oordeelde de hoogste Turkse rechtbank dat homoseksualiteit pervers noemen in de media geen haatzaaien is en valt onder vrije meningsuiting. Holebi- en transfobie op hoge scholen waarbij studenten geen toegang krijgen tot een woon-studie verblijf. De Turkse Gay Prides werden enkele jaren verboden, toen die toch door gingen werden ze telkens aangevallen door de politie.
Verenigd Koninkrijk
Stijging aantal holebi- en transfobe aanvallen, stijging vooral opgemerkt na de Brexit. Verder nog zeer veel holebi- en transfobie op scholen, positief de overheid probeert er alles aan te doen om dit aan te pakken.
Wit-Rusland
Het gebrek aan registratie en effectief onderzoek naar haatdelicten tegen holebi's en transgenders blijven een ernstig probleem. Holebi's en transgenders hebben nog zeer vaak last van holebi- en transfobie door de politie die regelmatig razzia's uitvoert en mensen zonder reden oppakt.

RAINBOW INDEX 2019
1. Malta - 2. België - 3. Luxemburg - 4. Finland - 5. Denemarken - 6. Noorwegen - 7. Portugal -
8. Verenigd Koninkrijk - 9. Frankrijk - 10. Zweden - 11. Spanje - 12. Nederland - 13. Oostenrijk -
14. Griekenland - 15. Duitsland - 16. Kroatië - 17. Ierland - 18. IJsland - 19. Hongarije - 20. Slovenië -
21. Estland - 22. Montenegro - 23. Albanië - 24. Georgië - 25. Bosnië-Herzegovina - 26. Slowakije -
27. Zwitserland - 28. Kosovo - 29. Andorra - 30. Servië - 31. Tsjechië - 32. Lithouwen - 33. Cyprus
34. Italië - 35. Oekrainë - 36. Roemenië - 37. Bulgarije - 38. Polen - 39. Letland - 40. Noord-Macedonië -
41. Moldavië - 42. Lichtenstein - 43. Wit-Rusland - 44. San Marino - 45. Monaco - 46. Rusland -
47. Armenië - 48. Turkije - 49. Azerbeidzjan

Extra info
ILGA = International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association Europe. Is een regionale afdeling van de internationale holebi en transgender+ emancipatieorganisatie ILGA. ILGA-Europe is erkend door de Europese Unie als mensenrechtenorganisatie en heeft zijn hoofdzetel in Brussel. ILGA algemeen is een koepelorganisatie waar nationale, lokale, regionale en transnationale organisaties wereldwijd lid van kunnen worden. De ILGA heeft een mannelijke en een vrouwelijke secretaris-generaal, een bestuur met vrouwen en mannen vanuit de verschillende werelddelen, en een bureau dat in Brussel is gevestigd. De ILGA kent zowel op wereldschaal als op regionale schaal conferenties waarop leden informatie met elkaar uitwisselen en coördinatie afspreken. Binnen de Verenigde Naties is de ILGA erkend als non-gouvernementele organisatie bij de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (EcoSoc).

Bron: ILGA Europe & holebi info - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 14 May, 2019 en 2669 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

20 juli 2019 - Lush @ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Pinqpon LGBTQ Gentse Feesten
20 juli 2019 - Boots Club
20 juli 2019 - Lumbago Foute Party
24 juli 2019 - Fetch @ Gentse Feesten
25 juli 2019 - Nacht v.d Regenboog
25 juli 2019 - Love Boat @ Gentse Feesten
26 juli 2019 - Captain Queer - Gentse Feesten
27 juli 2019 - Lynx
04 augustus 2019 - Rainbowbar

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Jonge migranten over holebi's in lessen seksuele opvoeding voor nieuwkomers in Belgie.

 

Homo man vluchtte weg van 'perfecte leven' om in Belgie zichzelf te kunnen zijn.

 

Als Sheila wint hebben we voor het eerst een openlijke lesbische Miss Belgie + video.

 

3 mannen die transgender tiener verkrachten in Antwerpen kennen hun straf + nuttige links

 

1 op 3 Belgische transgenders is tussen 12 en 18 jaar.

 


Buitenlands nieuws

Campagne tegen grote bedrijven met dubbele agenda betreffende holebi's & transgenders.

 

Voetbalster en vriendin verloofd.

 

Frankrijk verlaagt wachttijd bloed geef verbod voor homo bi en Msm mannen + lijst.

 

Britse Holebi's en transgenders riskeren (opnieuw) te worden uitgehuwelijkt.

 

Rusland opnieuw veroordeelt door Europees Hof voor Rechten van de Mens.

 

Beroemde homo wiskundige en oorlogsheld op Brits bankbiljet van 50 pond.

 

Stijging aantal zelfmoorden onder holebi's & transgenders in Europees land.

 


Showbizz nieuws

Netflix verbiedt hetero Pride parade zijn logo te gebruiken.

 

Lesbische miljardairs erfgename en beroemde lesbische trans gehuwd.

 

Historisch; voor het eerst Indiase homo film tijdens vluchten van land waar holebi zijn strafbaar is.

 

Beroemdheden waaronder Sean Haynes en Ellen DeGeneres steunen homo presidentskandidaat.

 

Amerikaanse organisatie boycot Toy Story 4 vanwege twee mama's en kind.