NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Belgian Pride trok meer dan 100.000 deelnemers, maar werd beetje overschaduwd door opstootje + 3 video's.De 24ste editie van de Belgian Pride parade trok zaterdag door de Brusselse straten. Hoewel de holebi waarden en normen steeds meer aanvaard lijken in de samenleving, en er al heel wat gelijke rechten wetten zijn, rijst regelmatig de vraag of de Pride nog wel nodig is. Volgens deelnemers is het nog steeds een vorm van protest omdat er nog steeds werk aan de winkel is.

De Pride optocht trok meer dan 100.000 deelnemers. Daarbij, ook zoals elk jaar afgevaardigden van alle politieke partijen inclusief met praalwagen. Uit eerder onderzoek bleek dat de laatste jaren er op elke Europese Pride steeds meer hetero deelnemers zijn, in veel gevallen gaat het zelfs om de helft van de deelnemers. Hoewel dit getuigd van meer aanvaarding is niet iedereen daar blij mee, maar daarbij is men voornamelijk tegen een steeds grotere groep politieke deelnemers.

Door die steeds groter wordende groep politieke deelnemers, bestaande uit politici van alle partijen, verliep de Belgian Pride voor het eerst niet probleemloos. Leden van de actiegroep 'Reclaim the Pride' protesteerden op de Pride optocht tegen de politieke en commerciële recuperatie van de Pride, omdat het op een bepaald moment volgens de politie dreigde uit de hand te lopen werden de actievoerders uit de optocht gehaald.

Volgens Belga verliep het politieoptreden zeer hardhandig en kwam het tot stevig trek- en duwwerk langst beide kanten. Op een bepaald moment moesten de politieke praalwagens het ontgelden. Van de Ecolo praalwagen kwam er kort steun, maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA praalwagen moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en andere voorwerpen. Ook toen de PS praalwagen langst kwam liepen de gemoederen op. De politie greep in met traangas om de actievoerders weg te drijven.

Activisten van Reclaim The Pride vinden dat de oorspronkelijke revolutionaire boodschap verwaterd is en hadden een alternatieve optocht aangekondigd. Volgens de actievoerders gebruiken politici het evenement om hun ideologieën naar voor te brengen, terwijl ze weinig ondernemen voor de holebi en transgender+ gemeenschap. “De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval”, aldus Reclaim The Pride.

Na het incident lag de optocht heel kort stil en nadat de actievoerders één voor één waren weg gebracht kon de optocht zonder verdere incidenten doorgaan. Na de optocht kon iedereen nog terecht in de Pride Village en de Rainbow Village waar meer dan zestig organisaties aanwezig waren om de bezoekers te informeren en te entertainen. Later kon iedereen zich nog uitleven op de tal van Pride en afterpride party's in de hoofdstad.

Is een Pride nog nodig?
Steeds vaker krijgt de organisatie of mensen binnen de holebi-, trans-, queer- en plusgemeenschap de vraag of de Pride nog wel zin heeft. De normen en waarden van de gemeenschap lijken namelijk vooral in vergelijking met vroeger veel meer aanvaard. Toch heeft de Belgian Pride nog meer dan zin, benadrukt de organisatie. "Hoewel alles op een positieve manier gebeurt, is dit nog steeds een vorm van protest", zegt Jitske Van De Veire, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero.

Van op de Pride optocht gaf Van De Veire een kort interview: "Het is nog steeds belangrijk dat we de Pride voeren om bepaalde onderwerpen aan te kaarten die binnen de holebigemeenschap niet worden aangekaart. Dat willen we met de Pride op een positieve manier brengen", verduidelijkt Van De Veire. "Er zijn nog steeds heel wat pijnpunten, al lijkt dat soms niet zo. Ik zie bijvoorbeeld nooit jongens hand in hand op straat lopen, omdat ze bang zijn dat ze worden aangesproken, of erger."

Eerder werd door anderen ook aangehaald dat uit Vlaams onderzoek vorig jaar bleek dat de helft van de holebi en transgender jongeren zich niet veilig voelt op school. Daarnaast zijn er ook nog steeds te weinig holebi's en transgenders die het nut in zien van het doen van aangifte nadat ze slachtoffer werden van geweld. Omdat men in de media regelmatig leest dat er toch niets gebeurd met die aangifte, of dat daders zelden worden gestraft, of dat homofobe pesterijen door buren worden afgedaan als een 'gewone' burenruzie waardoor er verder niets wordt gedaan. Voornamelijk deze zaken maken deel uit van de strijd is nog niet gestreden.
LEES OOK
EERSTE GENTSE QUEER PRIDE WAS TEGEN PRIDE PARADE & MAATSCHAPPELIJKE NORMEN DIE ONDERDRUKKEN

Bron: holebi info - hln.be

Dit bericht is gepost op 19 May, 2019 en 3764 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 


Buitenlands nieuws

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 

Wat homo's en lesbiennes echt vinden van schaamhaar en seks.

 

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.