Je leest:

Holebi organisatie uit kleine Antwerpse gemeente schonk regenboogbank aan rusthuis.Vorige week (eind mei), schonk de holebi vereniging 'Regenboog Niel' een regenboogbank aan het woonzorgcentrum Maria Boodschap. De vereniging wilde daarmee aantonen dat holebi's (homo lesbisch biseksueel) en transgenders zich ook in een rusthuis of woonzorgcentrum thuis moeten kunnen voelen.

Bij de verhuis naar een rustoord kruipen nog teveel holebi's opnieuw in de kast. Dat doen ze uit angst om te worden afgewezen door de andere bewoners. Om dit te voorkomen zijn er steeds vaker gesprekken en verschillende initiatieven, zoals dat van 'Regenboog Niel'.

Omdat het woonzorgcentrum Maria Boodschap, net als vele anderen, ook een regenboogvlag liet wapperen op de internationale dag tegen holebi & transfobie (17 mei), schonk de holebi organisatie op het einde van de maand een regenboogbank. Deze bank, geschilderd in de kleuren van de regenboog (symbool van holebi's en transgenders wereldwijd) werd plechtig overhandigd door de holebi vereniging, die daarmee extra aandacht wil vragen voor holebi en transgender senioren die in een rusthuis, woonzorgcentrum of serviceflat wonen.

"Bij een verhuis naar een woonzorgcentrum of een serviceflat kruipen veel holebi senioren opnieuw in de kast, uit angst voor negatieve reacties van andere bewoners”, zegt Kristof Lauwers, secretaris van Regenboog Niel. “Maar een homo of lesbisch koppel dat na jaren gelukkig thuis te hebben gewoond een flatje of een kamer deelt, wij vinden dat dit moet kunnen. Een foto van de overleden homo of lesbische partner op de kast in de rusthuiskamer, wij vinden dat dit moet kunnen. Oma’s en opa’s die zonder angst of schaamte vertellen over hun kind of kleinkind dat holebi of transgender is, wij vinden dat dit moet kunnen. Met deze ‘regenboogbank’ willen we dan ook het signaal geven dat mensen van een andere geaardheid hier welkom zijn.”

Het woonzorgcentrum is zelf reeds vertrouwd met mensen die holebi of transgender zijn. Nele Van Broekhoven, directrice van Maria Boodschap, is dan ook tevreden met de zitbank en het signaal dat Regenboog Niel daarmee geeft. “Ik hoop dat het in de huidige maatschappij geen probleem meer is dat mensen zichzelf zijn. Maar we weten dat holebi’s en transgenders voor de generatie die nu bij ons woont, nog een ander gegeven zijn. Al kunnen veel bewoners wel met trots praten over hun kinderen of kleinkinderen die homo of transgender zijn. We geven de ‘regenboogbank’ de eerste paar weken een zichtbare plaats vooraan bij de parking. Hopelijk springt ze op die manier in het oog en kunnen we de materie nog meer bespreekbaar maken.”

Dat er in Niel veel gebeurt voor holebi's en transgenders blijkt uit het feit dat de gemeente recent een trofee kreeg van meest holebi vriendelijke gemeente. In 2018 keurde de gemeente het regenboogcharter goed. Daarnaast deelde men in dat zelfde jaar gratis regenboogvlaggen uit en regenboogstickers voor handelaren naar aanleiding van de internationale dag tegen holebi en transfobie in 2018. Verder zette de gemeente zich vorig jaar ook in op informatie en vorming, waarbij er in drie Nielse scholen educatieve vormingen rond holebi's werden aangeboden gaande van kleuterklas tot secundair onderwijs.

LEES OOK
GEMEENTE RAADSLID UIT WEST VLAAMS STADJE WIL MEER AANDACHT VOOR HOLEBI & TRANSGENDER
GEMEENTE RAADSLID UIT KLEIN ANTWERPSE GEMEENTE WIL ACTIE TEGEN HOLEBI & TRANSFOBIE
BELGISCHE CAMPAGNE ROND HOLEBI & TRANSGENDER SENIOREN
AANDACHT VOOR BELGISCHE HOLEBI & TRANS SENIOREN IS NOODZAKELIJK - - 2018
GENTS RUSTHUIS NODIGDE EXPERT HOLEBI EN TRANS SENIOREN UIT - - 2018
- Al het binnenlands nieuws van dit jaar (2019) => KLIK HIERBron: holebi info én hln.be

Dit bericht is gepost op 08 June, 2019 en 2884 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

21 juni 2019 - 50 Plus LGTB Party
21 juni 2019 - This is us Sing Out Live
21 juni 2019 - Boots Club
21 juni 2019 - 5 Years HIM
28 juni 2019 - Fever Friday
29 juni 2019 - Boots Club
29 juni 2019 - Sinful Saturday
29 juni 2019 - Le Zoo
29 juni 2019 - Think! Party
05 juli 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Nieuwe homobar waar iedereen welkom is in Kortrijk.

 

VRT-journalist en vriend verloofd.

 

Het Vlaams Belang en holebi's, verleden en heden smelten samen.

 

Antwerps fotograaf zet holebi's transgenders en anderen voor de lens.

 

Nieuw boek: Het Transgender Boek (Leven als transgender in Vlaanderen & Nederland).

 


Buitenlands nieuws

Stijging aantal haatmisdaden tegen holebi's & transgenders in Schotland.

 

31 openlijke lesbi & bi voetbalsters + 1 coach op FIFA Wereldkampioenschap vrouwen voetbal.

 

Steve en Rob adopteren zes kinderen tegelijkertijd.

 

Ambassades wereldwijd gaan met Regenboogvlag in tegen Trump's verbod.

 

Mooie reactie van kunstenaar op homfobe graffiti in Roemenie.

 

47ste plaats ter wereld waar homo's & lesbiennes kunnen trouwen is een feit.

 


Showbizz nieuws

Voor het eerst lesbisch koppeltje in Tekenfilmserie My Little Pony.

 

Anti holebi & transgender wet verworpen met hulp van zanger Ricky Martin.

 

Eerste televisie interview met Sam Bettens na coming out, ook hier integraal te bekijken.

 

Britse transgender journaliste & activiste nieuwe gezicht van Pantene.