NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Uitschelden met homo of flikker is geen homfobie aldus rechter in zaak Nederlands homo koppeltje.Twee jaar geleden kon je in de media en bij holebi info lezen over een zaak waarbij een homo koppel in Nederland brutaal in elkaar werd geslagen en uitgescholden voor vieze homo's door een groep jongeren. De rechter in beroep oordeelde deze week dat een homofobisch motief niet bewezen is.

Nederland stond twee jaar geleden in rep en roer, politici demonstreerden door hand in hand over het Binnenhof te lopen, en er waren demonstraties alom, ook internationaal kreeg de zaak heel wat aandacht, nadat een homo koppel in het Nederlandse Arnhem op de Nelson Mandelabrug met een betonschaar in elkaar werd geslagen en uitgescholden voor vuile homo's, en alleen maar omdat ze hand in hand liepen.

"En nu, twee jaar later... Eigenlijk is er voor homo's niets veranderd zegt het koppel. "Twee maanden geleden heeft mijn vriend Ronnie nog een laatste operatie moeten ondergaan. Er is wat littekensweefsel weggehaald”, vertelt Jasper Vernes-Sewratan één van de slachtoffers. Het was het laatste medische gevolg van wat hen twee jaar eerder, op 2 april 2017, op de Nelson Mandelaburg is overkomen. De twee liepen hand in hand, na het uitgaan, naar huis, op de brug werden ze door een groep jongens in elkaar geslagen, waarbij Ronnie onder meer een aantal tanden verloor. Jasper kwam er met wat kneuzingen, bloeduitstortingen en schaafwonden redelijk goed van af.

Deze week werd twee jaar na de feiten, een van de daders in hoger beroep een veel lagere straf op gelegd dan eerder door de rechtbank was gedaan: een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. En ondanks het feit dat de slachtoffers werden uitgescholden voor vuile homo en flikkers, achtte de rechter homohaat niet bewezen.

De zaak leverde twee jaar geleden een golf aan publiciteit op en vooral verontwaardiging. Er kwamen protesten tegen homohaat: demonstraties, acteurs, politici en sporters die hand in hand over straat gingen. Maar er kwam ook kritiek: Ronnie en Jasper zouden alles te dik hebben aangezet, zelf de zaak uitgelokt hebben, waarbij de kritiek nu versterkt wordt door de uitspraak van de rechter in beroep.

Advocaat Sidney Smeets begrijpt het niet. "Wat rechters zeggen is dat uitschelden met woorden als flikker en homo normaal is, dat het dagelijks taalgebruik is, en dat wanneer je iemand uitscheldt met homo je geen homofoob bent. Maar wanneer bijvoorbeeld een man met een keppeltje in de buik wordt getrapt en uitgescholden wordt voor vieze jood, dan bestaat er geen twijfel dat het antisemitisch is, maar als je hetzelfde doet bij een homo koppel en hem uitscheld voor vieze flikker of homo, is dat plots niet erg omdat iedereen dat als scheldwoorden of straattaal gebruikt. Ik kan dat niet begrijpen."

Volgens de Nederlandse holebi & transgender federatie het COC werden er in het afgelopen jaar al 1.500 meldingen en aangiftes van homohaat gedaan. "Daarbij kwam het maar zeven of acht keer tot een veroordeling, dat is toch niet uit te leggen, ik denk dat er iets moet veranderen," aldus Philip Tijsma van het COC.

Deze maand sprak de Nederlandse Tweede Kamer over het onderwerp en oordeelde dat de tijd nog niet rijp is voor gespecialiseerde discriminatierechercheurs. Wel was de kamer van mening dat de aanpak van discriminatie een verplicht onderwerp moet worden op de politieschool, en dat de strafmaat zwaarder moet worden.

Jasper en Ronnie zijn teleurgesteld, en zijn van mening dat er in de afgelopen twee jaar niets is veranderd. Het enige positieve aan hun verhaal is het feit dat de twee als koppel dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Maar hand in hand over straat lopen, iets wat ze al weinig deden, zullen ze nooit meer doen. Ondertussen geeft het koppel regelmatig voorlichting op scholen over zinloos en homofobisch geweld.

BELGIE - ook bij ons werken wetten amper of niet
De uitspraak van de rechter waarbij men stelt dat iemand uitschelden met woorden als homo of flikker geen homofobie is, lijkt enorm op eerder gedane uitspraken in ons Belgenlandje. Ook bij ons moet men homofobie als motief kunnen bewijzen wanneer men slachtoffer werd van homofobisch geweld. In een zaak, die enkele jaren aansleepte, waarbij een homo koppel uit het Antwerpse geregeld werd uitgescholden voor homo, janet en meer door hun allochtone buren, oordeelde de rechter dat het niet ging om homohaat maar louter om een buren ruzie. En dat terwijl er in de afgelopen jaren ook klappen vielen waarbij men homofobe woorden gebruikte. De dader werd wel schuldig bevonden aan belaging én aan slagen en verwondingen, echter niet aan homohaat, maar kreeg bovendien opschorting van uitspraak. Jammer genoeg zijn er in ons eigen landje nog tal van gelijkaardige zaken waaruit blijkt dat de wetten ter bescherming van holebi's tegen geweld niet werkt. Net als de wet die in 2014 werd ingevoerd om geweld tegen holebi's zwaarder te bestraffen, deze wet werkt (ook) niet omdat men homofobie moet kunnen bewijzen en in de huidige gerechtelijke praktijk blijkt dat overwegend onmogelijk. En dan vraagt men zich af waarom holebi's amper of geen aangifte doen van homofobisch geweld....


Bron: gelderlander.nl én holebi info

Dit bericht is gepost op 11 June, 2019 en 2801 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 

Blind Getrouwd: al 10% holebi's schreef zich in, schrijf jezelf ook in, vooral lesbiennes.

 

Homo koppel uit West-Vlaanderen slachtoffer van homofobisch vandalisme door regenboogvlag.

 


Buitenlands nieuws

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 

Hongarije voert ondanks protest toch anti transgender wet in.

 


Showbizz & Sport

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.