Je leest:

Uitschelden met homo of flikker is geen homfobie aldus rechter in zaak Nederlands homo koppeltje.Twee jaar geleden kon je in de media en bij holebi info lezen over een zaak waarbij een homo koppel in Nederland brutaal in elkaar werd geslagen en uitgescholden voor vieze homo's door een groep jongeren. De rechter in beroep oordeelde deze week dat een homofobisch motief niet bewezen is.

Nederland stond twee jaar geleden in rep en roer, politici demonstreerden door hand in hand over het Binnenhof te lopen, en er waren demonstraties alom, ook internationaal kreeg de zaak heel wat aandacht, nadat een homo koppel in het Nederlandse Arnhem op de Nelson Mandelabrug met een betonschaar in elkaar werd geslagen en uitgescholden voor vuile homo's, en alleen maar omdat ze hand in hand liepen.

"En nu, twee jaar later... Eigenlijk is er voor homo's niets veranderd zegt het koppel. "Twee maanden geleden heeft mijn vriend Ronnie nog een laatste operatie moeten ondergaan. Er is wat littekensweefsel weggehaald”, vertelt Jasper Vernes-Sewratan één van de slachtoffers. Het was het laatste medische gevolg van wat hen twee jaar eerder, op 2 april 2017, op de Nelson Mandelaburg is overkomen. De twee liepen hand in hand, na het uitgaan, naar huis, op de brug werden ze door een groep jongens in elkaar geslagen, waarbij Ronnie onder meer een aantal tanden verloor. Jasper kwam er met wat kneuzingen, bloeduitstortingen en schaafwonden redelijk goed van af.

Deze week werd twee jaar na de feiten, een van de daders in hoger beroep een veel lagere straf op gelegd dan eerder door de rechtbank was gedaan: een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. En ondanks het feit dat de slachtoffers werden uitgescholden voor vuile homo en flikkers, achtte de rechter homohaat niet bewezen.

De zaak leverde twee jaar geleden een golf aan publiciteit op en vooral verontwaardiging. Er kwamen protesten tegen homohaat: demonstraties, acteurs, politici en sporters die hand in hand over straat gingen. Maar er kwam ook kritiek: Ronnie en Jasper zouden alles te dik hebben aangezet, zelf de zaak uitgelokt hebben, waarbij de kritiek nu versterkt wordt door de uitspraak van de rechter in beroep.

Advocaat Sidney Smeets begrijpt het niet. "Wat rechters zeggen is dat uitschelden met woorden als flikker en homo normaal is, dat het dagelijks taalgebruik is, en dat wanneer je iemand uitscheldt met homo je geen homofoob bent. Maar wanneer bijvoorbeeld een man met een keppeltje in de buik wordt getrapt en uitgescholden wordt voor vieze jood, dan bestaat er geen twijfel dat het antisemitisch is, maar als je hetzelfde doet bij een homo koppel en hem uitscheld voor vieze flikker of homo, is dat plots niet erg omdat iedereen dat als scheldwoorden of straattaal gebruikt. Ik kan dat niet begrijpen."

Volgens de Nederlandse holebi & transgender federatie het COC werden er in het afgelopen jaar al 1.500 meldingen en aangiftes van homohaat gedaan. "Daarbij kwam het maar zeven of acht keer tot een veroordeling, dat is toch niet uit te leggen, ik denk dat er iets moet veranderen," aldus Philip Tijsma van het COC.

Deze maand sprak de Nederlandse Tweede Kamer over het onderwerp en oordeelde dat de tijd nog niet rijp is voor gespecialiseerde discriminatierechercheurs. Wel was de kamer van mening dat de aanpak van discriminatie een verplicht onderwerp moet worden op de politieschool, en dat de strafmaat zwaarder moet worden.

Jasper en Ronnie zijn teleurgesteld, en zijn van mening dat er in de afgelopen twee jaar niets is veranderd. Het enige positieve aan hun verhaal is het feit dat de twee als koppel dichter naar elkaar toe zijn gegroeid. Maar hand in hand over straat lopen, iets wat ze al weinig deden, zullen ze nooit meer doen. Ondertussen geeft het koppel regelmatig voorlichting op scholen over zinloos en homofobisch geweld.

BELGIE - ook bij ons werken wetten amper of niet
De uitspraak van de rechter waarbij men stelt dat iemand uitschelden met woorden als homo of flikker geen homofobie is, lijkt enorm op eerder gedane uitspraken in ons Belgenlandje. Ook bij ons moet men homofobie als motief kunnen bewijzen wanneer men slachtoffer werd van homofobisch geweld. In een zaak, die enkele jaren aansleepte, waarbij een homo koppel uit het Antwerpse geregeld werd uitgescholden voor homo, janet en meer door hun allochtone buren, oordeelde de rechter dat het niet ging om homohaat maar louter om een buren ruzie. En dat terwijl er in de afgelopen jaren ook klappen vielen waarbij men homofobe woorden gebruikte. De dader werd wel schuldig bevonden aan belaging én aan slagen en verwondingen, echter niet aan homohaat, maar kreeg bovendien opschorting van uitspraak. Jammer genoeg zijn er in ons eigen landje nog tal van gelijkaardige zaken waaruit blijkt dat de wetten ter bescherming van holebi's tegen geweld niet werkt. Net als de wet die in 2014 werd ingevoerd om geweld tegen holebi's zwaarder te bestraffen, deze wet werkt (ook) niet omdat men homofobie moet kunnen bewijzen en in de huidige gerechtelijke praktijk blijkt dat overwegend onmogelijk. En dan vraagt men zich af waarom holebi's amper of geen aangifte doen van homofobisch geweld....


Bron: gelderlander.nl én holebi info

Dit bericht is gepost op 11 June, 2019 en 2322 keer gelezen.
Holebi Gids

Uitgaan

21 juni 2019 - 50 Plus LGTB Party
21 juni 2019 - This is us Sing Out Live
21 juni 2019 - Boots Club
21 juni 2019 - 5 Years HIM
28 juni 2019 - Fever Friday
29 juni 2019 - Boots Club
29 juni 2019 - Sinful Saturday
29 juni 2019 - Le Zoo
29 juni 2019 - Think! Party
05 juli 2019 - Boots Club

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen

Binnenlands nieuws

Nieuwe homobar waar iedereen welkom is in Kortrijk.

 

VRT-journalist en vriend verloofd.

 

Het Vlaams Belang en holebi's, verleden en heden smelten samen.

 

Antwerps fotograaf zet holebi's transgenders en anderen voor de lens.

 

Nieuw boek: Het Transgender Boek (Leven als transgender in Vlaanderen & Nederland).

 


Buitenlands nieuws

Stijging aantal haatmisdaden tegen holebi's & transgenders in Schotland.

 

31 openlijke lesbi & bi voetbalsters + 1 coach op FIFA Wereldkampioenschap vrouwen voetbal.

 

Steve en Rob adopteren zes kinderen tegelijkertijd.

 

Ambassades wereldwijd gaan met Regenboogvlag in tegen Trump's verbod.

 

Mooie reactie van kunstenaar op homfobe graffiti in Roemenie.

 

47ste plaats ter wereld waar homo's & lesbiennes kunnen trouwen is een feit.

 


Showbizz nieuws

Voor het eerst lesbisch koppeltje in Tekenfilmserie My Little Pony.

 

Anti holebi & transgender wet verworpen met hulp van zanger Ricky Martin.

 

Eerste televisie interview met Sam Bettens na coming out, ook hier integraal te bekijken.

 

Britse transgender journaliste & activiste nieuwe gezicht van Pantene.