NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft Tunesië een openlijke homo als presidentskandidaat. Een unicum in de Arabische wereld. De 48-jarige Mounir Baatour, advocaat en voorzitter van de liberale partij wil president worden nadat recent huidig president Beji Caid Essebi onverwacht kwam te overlijden.

10.000 handtekeningen had hij nodig om zijn kandidatuur te kunnen voorleggen. Hij verzamelde er 20.000 en voldeed daarmee aan de voorwaarden om presidentskandidaat te zijn. Zelf was hij naar eigen zeggen verbaasd over het aantal handtekeningen dat hij kreeg. "Dit is echt een voorbeeld van de welwillendheid van het Tunesische volk en zeker van de jongere generatie, om een nieuwe politieke wind te zien waaien in het land en om de democratie te blijven voeden."

Naast advocaat en voorzitter van de liberale partij is hij ook mensenrechtenactivist, en dit in de hoedanigheid dat hij zich inzet voor 'Shams', (Arabisch voor de zon), een organisatie die opkomt voor de rechten van holebi's. Hij was trouwens ook de stichter van de organisatie in 2015. Zowel Baatour als de organisatie ijveren er voor om homoseksualiteit uit de strafwet te halen. De Tunesische autoriteiten hebben de voorbije jaren geprobeerd om de organisatie af te schaffen. Recent nog in februari van dit jaar. De Tunesische overheid doet dat naar eigen zeggen omdat homoseksualiteit in strijd is met de islam.

Holebi's blijven het moeilijk hebben in het land. Seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht kan nog altijd leiden tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Vorig jaar alleen al werden volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 100 mensen opgepakt op verdenking van 'homoseksualiteit'.

Baatour pleit openlijk voor de afschaffing van artikel 230 van de Tunesische strafwet, die homoseksualiteit strafbaar maakt. De kandidatuur van Baatour is opvallend omdat het de eerste keer is dat een openlijke hom man het ambt van staatshoofd nastreeft. En dat in een regio waar homoseksualiteit nog altijd, ook voor de publieke opinie moeilijk verteerbaar is.

Een Arabische barometer van dit jaar afgenomen bij 25.000 mensen doorheen de Arabische wereld toont aan dat in Algerije bijvoorbeeld 26% van de bevolking homoseksualiteit aanvaard vindt. Daarmee scoort Algerije van alle Arabische landen het best. In Tunesië vindt 7% van de bevolking homoseksualiteit aanvaardbaar.

Toch zijn niet alle holebi's blij met zijn kandidatuur, net zoals enkele conservatieve groeperingen. Momenteel circuleert een petitie van 18 holebi-organisaties in Tunesië die zicht uitspreken tegen de kandidatuur van de 48-jarige advocaat. Vooral het feit dat Baatour de economische relaties met Israël zou willen normaliseren stuit velen tegen de borst. Bovendien claimen de organisaties dat Baatour minderjarigen seksueel heeft misbruikt. De aantijgingen zijn niet bewezen, maar Baatour heeft in 2013 wel 3 maanden in de cel gezeten op verdenking van homoseks met een 17-jarige, dus bijna meerderjarige, student. Feiten die hij altijd ontkend heeft.

Op 31 augustus maakt de kiescommissie de finale kandidaten bekend voor de verkiezingen op 15 september. Alleen als de overheid beslist tussen te komen, kan de kandidatuur van Baatour verhinderd worden. Anders kan er op 15 september voor het eerst in de Arabische wereld gestemd worden op een openlijk homoseksuele man voor het ambt van president.
LEES OOK
UNIEK: EERSTE ARABISCHE EN JOODSE GAY PRIDE TER WERELD GING DOOR IN ISRAEL - 2018


Bron: vrt.be

Dit bericht is gepost op 15 August, 2019 en 1854 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

28 februari 2020 - 5 Year Smooch
28 februari 2020 - H.I.M
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
01 maart 2020 - Flash Gay Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge
05 maart 2020 - Darklands Mayhem
06 maart 2020 - Darklands Cataclysm
06 maart 2020 - Darklands Ball Bizar
06 maart 2020 - Lesbi & friends party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Gezocht West-Vlaamse holebi & transgender+ jongeren & hun ouders.

 

Toolkit e.a voor politie- en slachtofferdiensten inzake haat tgo holebi & transgender in Belgie, samenwerking 9 landen + twee video's.

 

De droom van Kenneth: met een regenboog brandweerwagen op de Antwerp Pride rijden.

 

In Belgie worden er elke dag 4 a 5 kinderen met intersekse kenmerken, (met 40 variaties), geboren.

 

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 

Derde Oost-Vlaamse plaats protesteert tegen holebi & trans+ vrije zones in Polen.

 


Buitenlands nieuws

Homo, biseksuele mannen en niet binaire personen hebben meer kans op huidkanker.

 

Kunnen dementerenden vergeten dat ze holebi zijn?

 

Anti holebi campagne die pedoseksualiteit vergeleek met homoseksualiteit is informatief & educatief, aldus rechter.

 

Homofoben weigeren in het VK mag, en geen huwelijksdiensten weigeren in Noord Ierland.

 

Indonesië wil homoseksualiteit verbieden in het hele land.

 

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 


Showbizz & Sport

Lesbische actrice scenarioschrijfster spreekt stem in van lesbisch personage in Disney animatiefilm + trailer.

 

Canadese Olympische sporter uit de kast.

 

Voor het eerst neemt transvrouw deel aan Olympische selectie in de VS.

 

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.