Je leest:

Uniek in de Arabische wereld: presidentskandidaat is openlijk homo.Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft Tunesië een openlijke homo als presidentskandidaat. Een unicum in de Arabische wereld. De 48-jarige Mounir Baatour, advocaat en voorzitter van de liberale partij wil president worden nadat recent huidig president Beji Caid Essebi onverwacht kwam te overlijden.

10.000 handtekeningen had hij nodig om zijn kandidatuur te kunnen voorleggen. Hij verzamelde er 20.000 en voldeed daarmee aan de voorwaarden om presidentskandidaat te zijn. Zelf was hij naar eigen zeggen verbaasd over het aantal handtekeningen dat hij kreeg. "Dit is echt een voorbeeld van de welwillendheid van het Tunesische volk en zeker van de jongere generatie, om een nieuwe politieke wind te zien waaien in het land en om de democratie te blijven voeden."

Naast advocaat en voorzitter van de liberale partij is hij ook mensenrechtenactivist, en dit in de hoedanigheid dat hij zich inzet voor 'Shams', (Arabisch voor de zon), een organisatie die opkomt voor de rechten van holebi's. Hij was trouwens ook de stichter van de organisatie in 2015. Zowel Baatour als de organisatie ijveren er voor om homoseksualiteit uit de strafwet te halen. De Tunesische autoriteiten hebben de voorbije jaren geprobeerd om de organisatie af te schaffen. Recent nog in februari van dit jaar. De Tunesische overheid doet dat naar eigen zeggen omdat homoseksualiteit in strijd is met de islam.

Holebi's blijven het moeilijk hebben in het land. Seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht kan nog altijd leiden tot een gevangenisstraf van 3 jaar. Vorig jaar alleen al werden volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 100 mensen opgepakt op verdenking van 'homoseksualiteit'.

Baatour pleit openlijk voor de afschaffing van artikel 230 van de Tunesische strafwet, die homoseksualiteit strafbaar maakt. De kandidatuur van Baatour is opvallend omdat het de eerste keer is dat een openlijke hom man het ambt van staatshoofd nastreeft. En dat in een regio waar homoseksualiteit nog altijd, ook voor de publieke opinie moeilijk verteerbaar is.

Een Arabische barometer van dit jaar afgenomen bij 25.000 mensen doorheen de Arabische wereld toont aan dat in Algerije bijvoorbeeld 26% van de bevolking homoseksualiteit aanvaard vindt. Daarmee scoort Algerije van alle Arabische landen het best. In Tunesië vindt 7% van de bevolking homoseksualiteit aanvaardbaar.

Toch zijn niet alle holebi's blij met zijn kandidatuur, net zoals enkele conservatieve groeperingen. Momenteel circuleert een petitie van 18 holebi-organisaties in Tunesië die zicht uitspreken tegen de kandidatuur van de 48-jarige advocaat. Vooral het feit dat Baatour de economische relaties met Israël zou willen normaliseren stuit velen tegen de borst. Bovendien claimen de organisaties dat Baatour minderjarigen seksueel heeft misbruikt. De aantijgingen zijn niet bewezen, maar Baatour heeft in 2013 wel 3 maanden in de cel gezeten op verdenking van homoseks met een 17-jarige, dus bijna meerderjarige, student. Feiten die hij altijd ontkend heeft.

Op 31 augustus maakt de kiescommissie de finale kandidaten bekend voor de verkiezingen op 15 september. Alleen als de overheid beslist tussen te komen, kan de kandidatuur van Baatour verhinderd worden. Anders kan er op 15 september voor het eerst in de Arabische wereld gestemd worden op een openlijk homoseksuele man voor het ambt van president.
LEES OOK
UNIEK: EERSTE ARABISCHE EN JOODSE GAY PRIDE TER WERELD GING DOOR IN ISRAEL - 2018


Bron: vrt.be

Dit bericht is gepost op 15 August, 2019 en 1670 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
05 oktober 2019 - L'HOMME
05 oktober 2019 - La Hause
19 oktober 2019 - Soiree Feminee
19 oktober 2019 - 22 Years Red&Blue

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Verwijt dat een rechtse holebi schande is voor holebi gemeenschap maakt me boos, aldus Vlaams politicus.

 

15 seksuele geaardheden en 11 genderidentiteiten uitgelegd.

 

Sam Bettens schrijft brief aan Sarah Bettens.

 

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 


Buitenlands nieuws

Fotograaf voorkomt dat jonge homo wordt vermoord na eerste Gay Pride in Europees land + video

 

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 


Showbizz nieuws

Queer Eye ster uit de kast als HIV-positief.

 

The Bachelor USA schreef geschiedenis met eerste lesbische verloving + video.

 

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.