Je leest:

Wetenschappers vonden vijf homoseksuele genen die kans verhogen op homo of lesbisch zijn.Wetenschappers hebben vijf ’homoseksuele genen' in het menselijke DNA gevonden. Die verhogen de kans dat iemand op hetzelfde geslacht valt, maar dat betekenen niet dat mannelijke of vrouwelijke homoseksualiteit vanaf nu met een bloedtest aan te tonen is.

Op de Harvard Medical School in Boston heeft een internationaal team, geleid door Andrea Ganna, de genetische profielen geanalyseerd van ruim een half miljoen mensen, die zijn opgeslagen in data­banken als de Britse Biobank en het Amerikaanse 23andMe. In het onderzoek zocht men naar typerende varianten in de DNA-code en keken of deze gelinkt waren met de (zelfverklaarde) seksuele geaardheid van de betrokkenen, die ook in de databanken is opgeslagen. Ze konden vijf aanwijzen die beduidend vaker voorkomen onder mensen met een homoseksuele geaardheid, rapporteren ze woensdag (29/08/19) in het wetenschapsmagazine Science

Vijf holebi-genen
Twee van de genvarianten bleken vaker voor te komen onder zowel lesbische vrouwen als homo mannen, twee andere waren alleen bij homo mannen oververtegenwoordigd en een vijfde kwam alleen bij lesbische vrouwen vaker voor dan bij andere mensen in de bevolking.

Mannen
We wisten al dat homoseksualiteit deels erfelijk is, maar nog niet zo gedetailleerd. Men weet al wel sinds de jaren 90 uit studies onder mannelijke tweelingen, dat het deels in de familie kan zitten. Daarbij lijkt het er op dat mannen hun homoseksuele geaardheid kunnen overerven van moederskant, en dat homoseksuele mannen gemiddeld vaker een homoseksuele oom langs moeders- dan langs vaderskant hebben. Die genetische invloed is overigens bescheiden van aard: de meeste zoons van moeders met homoseksuele broer(s) zijn hetero.

Vrouwen
Ook bij vrouwen hebben tweelingstudies uitgewezen dat erfelijke factoren de kans verhogen dat zij zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht. Maar bij hen zou de invloed van genen op hun seksuele oriëntatie minder groot zijn dan bij mannen. Omgevingsfactoren (zoals wellicht de blootstelling aan mannelijke geslachtshormonen in de baarmoeder) zouden bij hen zwaarder doorwegen. Lesbische genen waren eerder nog niet geïdentificeerd, omdat men zich bij onderzoeken in 95% van de gevallen werkt rond mannelijke homoseksualilteit.

Welke Genen?
- Een van de met homoseksualiteit gelinkte genvarianten speelt een rol in de reukzin en bij de gevoeligheid voor bepaalde luchtjes. Dat is interessant, omdat geur­signalen een rol kunnen spelen bij de seksuele aantrekking tussen mensen.
- Een tweede genvariant is betrokken bij het ontstaan van kaalhoofdigheid. Ook dat is interessant, omdat kaalhoofdigheid in verband wordt gebracht met afwijkende concentraties van het mannelijke geslachtshormoon testosteron.
- Van de overige drie genen is de functie nog niet met zekerheid achterhaald.

Niet de eerste keer
Toch is het niet voor het eerst dat onderzoekers zogenaamde homo genen ontdekten. Er werden in het verleden al genvarianten in verband gebracht met mannelijke homoseksualiteit. Deze waren betrokken bij de hersenaanleg en bij de schildklierwerking, maar werden in het huidige onderzoek niet opnieuw met homoseksualiteit gelinkt.

Uit de onderzoeken van enkele jaren gelden vermoeden onderzoekers dat er behalve de reeds gevonden zogenaamde homo genen, er vermoedelijk nog honderden andere homo genen zijn, die elk apart, weliswaar een verwaarloosbare invloed op de seksuele geaardheid hebben, maar in groep wel de seksuele geaardheid deels kunnen aansturen.

Dit zou betekenen dat de seksuele geaardheid van mensen meer fluïde is dan tot dusver werd aangenomen, en de optelsom is van diverse genetische en omgevingsfactoren, waarbij die optelsom in de loop van het leven ook nog eens kan veranderen.

Meer broers meer kans op homo broertje
Men schat dat de genvarianten slechts 8 tot 25 procent van de verschillen in seksuele oriëntatie tussen mensen verklaren, waarbij men verder stelt, dat de aangeboren omgeving op de seksuele geaardheid veel groter is. Zo ontdekte men eerder al dat het aantal oudere broers van invloed is op de kans dat een volgend jongentje als homo geboren wordt. De kans bij eerstgeboren jongens ligt op 3% en met elke oudere broer verhoogt de kans op een homo kind met een derde. Met andere woorden, een oudere broer betekent dan 4% kans, twee oudere broers 5% enz... Dit alles zou te maken hebben met hormonale en immunologische veranderingen in de baarmoeder die toeneemt met elke zoon die een vrouw ter wereld brengt. Maar men heeft dit alles nog niet helemaal verder onderzocht.

Zoektocht naar waarom iemand holebi of hetero is
De zoektocht naar een genetische basis voor homoseksualiteit is lange tijd controversieel geweest, omdat tegenstanders van homoseksualiteit de vondst van zulke genen zouden kunnen aangrijpen om homoseksualiteit als ziekte voor te stellen en voor ‘behandeling’ te pleiten. Van de andere kant hebben holebi en transgender groepen vaak actiegevoerd met de slogan ‘Born this way’ en kan bewijs van een genetische basis voor seksuele geaardheid mensen helpen burgerrechten te verwerven en stigma’s weg te werken.

‘Homo-genen’ komen voor bij zowel homo- als heteroseksuele mensen. Alleen worden ze gemiddeld wat vaker aangetroffen onder homoseksuelen. Bovendien is de invloed van de omgeving op de uiteindelijke seksuele oriëntatie waarschijnlijk vele malen groter dan die van de genen. Aantonen dat een individu ‘homo- ­genen’ bezit, heeft dan ook geen enkele voorspellende waarde voor iemands seksualiteit.
LEES verder OOK - gelijkaardige onderzoeken:
SEKSUELE GEAARDHEID VEROORZAAKT DOOR GENEN - - 2014
SEKSUELE GEAARDHEID ZIT IN DE GENEN - DEEL TWEE - - 2014
HOMO ZIJN IS VOOR 40 PROCENT GENETISCH - - 2014
HOMO GENEN BESTAAN EN HOMOSEKSUALITEIT IS NIET TE GENEZEN - - 2015
NIEUWE RESULTATEN OVER ONTSTAAN HOMOSEKSUALITEIT - - 2015
2 VARIANTEN GENEN GEVONDEN DIE VERANTWOORDELIJK ZIJN V HOMOSEKSUELE GEAARDHEID - 2017
HOMO BOTTOMS HEBBEN VAKER OUDERE BROERS - - 2018
GESLACHTSHORMONEN KUNNEN IEMAND GENDER IDENTITEIT BEPALEN - - 2018

Bron: destandaard.be @ Hilde Van den Eynde

Dit bericht is gepost op 30 August, 2019 en 2297 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Poolse kunstenares stelt transgender werken voor in Antwerpen.

 

3 interviews met Vlaamse holebi & trans uit Antwerp Trail of Stories wandeling + links naar de 13 verhalen + videos.

 

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerpen: coronavirus @ Roze Huis en @ Darklands

 


Buitenlands nieuws

68% holebi's en trans+ personen hebben last van depressie tijdens coronavirus crisis + nuttige links.

 

Homo koppel werd onverwacht met vijf weken tussen twee keer papa.

 

Conservatieven willen dat Trump transgender rechten (opnieuw) aanvalt om hem te doen winnen.

 

Onrust in Polen, tal van holebi's & transgenders gearresteerd, Europa moet dringend ingrijpen.

 

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.