Je leest:

Eerste Vlaamse stad met genderneutrale toiletten in overheidsgebouw is een feit.Sinds zondag is de stad Sint-Truiden de eerste stad in Vlaanderen die in een overheidsgebouw genderneutrale toiletten heeft, dat werd bekend gemaakt tijdens de opening van 'de Veva', het nieuwe ontmoetingscentrum voor tal van organisaties in Sint-Truiden waar de genderneutrale toiletten zich bevinden.

“Hiermee is Sint-Truiden meteen de eerste stad in Vlaanderen die een overheidsgebouw van genderneutrale toiletten voorziet”, zegt voorzitter Leopold Lindelauff van Regenbooghuis Limburg, de thuishaven van de meeste holebi- en transgenderorganisaties in Limburg

“De term ‘genderneutraliteit’ komt steeds vaker voor in onze samenleving. Bij genderneutraliteit is er geen onderscheid tussen de verschillende genders (M V of X). De grotere tolerantie naar de holebi en transgender+ gemeenschap, zorgt er voor dat iedereen zichzelf kan zijn," zei schepen van Integratie Hilde Vautmans (Open Vld).

Een genderneutraal toilet is simpelweg een toilet waar iedereen op mag. Het is een kwestie van bordjes ophangen, aan de pot zelf veranderde niks. Dus: wc’s waar mannen, vrouwen, transgenders... zich goed voelen.

In de 19de eeuw is de mens toiletten beginnen verdelen tussen mannen en vrouwen, iets wat voorheen niet het geval was en in andere culturen ook nog steeds niet is. “Het is als vooruitstrevende stad belangrijk om hierin mee te groeien”, ging Vautmans verder. “Sint-Truiden geeft als eerste Vlaamse stad een duidelijk signaal met het installeren van hun genderneutrale toiletten. Daar ben ik vast en zeker trots op. In de huidige maatschappij waarin er geaccepteerd wordt dat niet iedereen een genderidentiteit heeft die overeenkomt met het geboortegeslacht kan dit niet uitblijven. Sommige transgenders die eerst vrouw waren en nu man zijn, en omgekeerd, gebruiken uiteraard het toilet van het geslacht waartoe ze nu behoren maar er zit daartussen nog een groep mensen die daar tussenin schommelen. Voor hen kan de keuze tussen M/V toilet zorgen voor heel wat ergernissen die hiermee opgelost zijn.”

Op de vraag of dit alles wel nodig is en niet een hoop gedoe is voor zo'n kleine groep mensen, antwoordde Vautmans: “We willen dat mensen zich goed voelen in onze stad, als dit daartoe kan bijdragen dan denk ik dat dit zowel in het Gelijke Kansen als het Diversiteitsbeleid en in ons welbehagen past."

Extra nieuws
In 2016 begonnen er in de Verenigde Staten hevige discussies over het gebruik van openbare toiletten door transgenders. Het begon toen enkele staten besloten een wet in te voeren die transgenders verbied gebruik te maken van een openbaar toilet behorende bij hun 'nieuwe' gender. Volgens voorstanders ter bescherming van kinderen en vrouwen. Voormalig president Obama vaardigde toen een speciale order uit die stelde dat scholen en werkgevers zelf mochten kiezen of ze de wet of niet zouden volgen. Daarop trokken een twintigtal Republikeinse politici naar de rechtbank, die oordeelde dat wat betreft scholen, scholieren niet zelf mogen beslissen welk toilet ze gebruiken, deze eventuele keuze vrijheid zou volgens de rechter de veiligheid van andere studenten in gevaar brengen. In werkelijkheid is de situatie net omgekeerd, en worden transgender studenten die gebruik maken van een toilet dat niet behoord bij hun 'nieuwe' gender net het slachtoffer van pesterijen, met andere woorden net deze studenten zijn in gevaar zonder keuze vrijheid. Sinds die periode waren er tal van demonstraties van zowel voor- als tegenstanders van wetten die transgenders verbiedt gebruik te maken van een openbaar toilet behorende bij zijn of haar 'nieuwe' gender. Onder huidig president Trump halen voorstanders steeds vaker hun slag thuis. Trump zelf vaardigde zelf enkele maatregelen en wetten in die transgenders verbiedt gebruik te maken van het toilet behorende bij hun 'nieuwe' gender. Recent kwam hij nog met de maatregel dat daklozencentra ook transgenders mogen weigeren gebruik te maken van toiletten behorende bij hun 'nieuwe' gender.
LEES OOK
TRANSGENDERS SLACHTOFFER VAN SEKSUEEL GEWELD DOOR VERPLICHT GEBRUIK FOUT TOILET - 2019


Bron: holebi info & hln.be

Dit bericht is gepost op 02 September, 2019 en 1724 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing
05 oktober 2019 - L'HOMME
05 oktober 2019 - La Hause
19 oktober 2019 - Soiree Feminee
19 oktober 2019 - 22 Years Red&Blue

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Verwijt dat een rechtse holebi schande is voor holebi gemeenschap maakt me boos, aldus Vlaams politicus.

 

15 seksuele geaardheden en 11 genderidentiteiten uitgelegd.

 

Sam Bettens schrijft brief aan Sarah Bettens.

 

Uniek theaterstuk op komst met voorstellingen in Mechelen + regenboogfestival en in Antwerpen.

 

UZ Gent komt met wereldprimeur inzake HIV bestrijding.

 

Ook Vlaamse koranscholen & moskeeën pompen kinderen vol haat, o.a tegen holebi's & transgenders.

 

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 


Buitenlands nieuws

Fotograaf voorkomt dat jonge homo wordt vermoord na eerste Gay Pride in Europees land + video

 

Maak kennis met 100-jarige die al jaren HIV besmet is.

 

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 


Showbizz nieuws

Queer Eye ster uit de kast als HIV-positief.

 

The Bachelor USA schreef geschiedenis met eerste lesbische verloving + video.

 

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.