Je leest:

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.‘Op een avond ben ik gecrasht’: heel wat Vlaamse holebi’s en transgenders worstelen met hun mentale welzijn. Daarom lanceerden dinsdag het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Transgender Infopunt (TIP) en Cavaria (koepel holebi & trans organisaties Vlaanderen) twee vernieuwde websites en een derde die hulp bieden bij psychologische problemen aan holebi's en transgenders. (Onderaan dit lijvige dossier vind je tal van nuttige links, inclusief naar de besproken websites).

De website Lumi.be is er voor holebi & transgender, ouders van, professionals maar ook hetero's die op zoek zijn naar informatie. Je kan hen bellen, met ze chatten of hen mailen. Verder vind je op deze website tal van informatie gaande van gender, discriminatie & geweld, welzijn, gezin & ouderschap, relaties, seks & gezondheid, asiel, seksuele voorkeur, hulpverlening tot getuigenissen, andere ontmoeten enz... De website Lumi bestaat al enkele jaren. Sinds vorig jaar is Lumi de nieuwe naam van de Holebifoon. "Op drie avonden per week kan je met getrainde vrijwilligers bellen of chatten met Lumi", zegt Jeroen Borghs. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol in het welzijn van holebi's en transgenders. "Voor ouders en hulpverleners zijn er specifieke pagina's op de website die meer informatie geven."

De website Gendervonk.be is er speciaal voor transgender+ personen, maar ook voor hun ouders, professionals, bondgenoten en mensen die meer willen weten over transgenders. Op de website tal van informatie, getuigenissen, hulpverlening, omgaan met problemen, wat na geweld, gender zoektocht, jezelf aanvaarden, goed in je vel, enz...

De website Vlesp.be is de site van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, en is een partnerorganisatie van de Vlaamse Overheid voor de preventie van zelfdoding. Je kan bij Vlesp terecht voor informatie en advies omtrent de preventie en postventie van zelfdoding. Professor Gwendolyn Portzky, directeur van het Expertisecentrum Suïcidepreventie: “In vijftien getuigenissen vertellen holebi’s en transgenders hoe zij omgaan met zelfaanvaarding, het vinden van een netwerk, waar zij tegenaan lopen en wat hen helpt of heeft geholpen in moeilijke momenten. Er is ook een apart luik voor ouders en een specifieke rubriek voor hulpverleners.”

De drie websites helpen onder andere holebi's en transgenders naar hulp bij zelfmoord gedachten. Dat dit nodig is blijkt uit onderzoek dat aantoont dat ruim 65% van alle Vlaamse holebi's en 80% van alle Vlaamse transgenders ooit al zelfmoord gedachten had. Net daarom zette men dinsdag de twee websites in de schijnwerpers. En dat gebeurde niet toevallig dinsdag, want het was toen internationale dag ter voorkoming van zelfmoord. Op lumi.be en gendervonk.be staan tools en videogetuigenissen om holebi’s, transgenders, hun ouders en hulpverleners hulp te bieden bij psychologische problemen.

Politieke steun
Met 147.210 euro steun van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bieden de twee websites inzicht in de stressfactoren die holebi’s en transgenders ervaren. De websites leiden hen ook naar tools en hulp om hiermee om te gaan. Want er is nood aan meer informatie klinkt het, over hoe omgaan met stress en psychische spanningen, en hoe en waar hulp zoeken en vinden. Stress en spanningen kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden voor, na en tijdens een coming-out, en wanneer je slachtoffer werd van discriminatie of erger holebi- of transfoob geweld.

Getuigenis
“Ik heb vaak gedacht: mensen gaan mij niet missen als ik er niet meer ben”, zegt Carlien Coppieters (27). Ze identificeert zichzelf als biseksueel en heeft de voorbije jaren diep gezeten, maar dankzij therapie is ze aan de beterhand. Ook Leopold Lindelauff (61) is bi én blij dat hij het verleden achter zich heeft kunnen laten. Morgen zal het exact twaalf jaar geleden zijn dat hij een zelfmoordpoging ondernam: “Ik was getrouwd met een vrouw en had drie kinderen, maar kwam erachter dat ik ook op mannen viel. Mijn huwelijk strandde, ik kwam in een vechtscheiding terecht. Ik worstelde met financiële problemen en een depressie. Ik had het ontzettend moeilijk. Dankzij therapie, maar ook door vrijwilligerswerk, door iets voor anderen te betekenen, ben ik nadien uit het dal geklommen.”

Digitale hulpverlening
Videogetuigenissen, doorverwijzen naar therapie… Allemaal goed en wel, maar willen mensen, zeker jongeren, anno 2019 ook niet online worden geholpen? Ze leven op Facebook, Instagram en TikTok, willen ze dan ook niet digitaal met een hulpverlener kunnen spreken? Dat is ook mogelijk, zegt Jeroen Borghs van çavaria, de koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen. Hij wijst erop dat Lumi ook een chatlijn van getrainde vrijwilligers heeft. Probleem is dat die maar drie avonden per week wordt bemand. “Helaas hebben we de middelen niet om ons nog meer te organiseren”, zegt Borghs. “Uiteraard is er wel overleg met andere lijnen als Tele-Onthaal en de kinder- en jongerenlijn Awel, en kunnen mensen ons de klok rond mails sturen.”

Nog werk aan de winkel
Ook al is het homohuwelijk goedgekeurd en kunnen partners van hetzelfde geslacht kinderen adopteren of zich medisch begeleid voortplanten, holebi’s en transgenders ervaren nog altijd heel wat problemen in het dagelijks leven. “De grote symbooldossiers raken stilaan opgelost, maar we zijn er te snel van uitgegaan dat dat automatisch tot een verhoogd welzijn zou leiden”, zegt çavaria-woordvoerder Borghs. “Er zijn dan wel antidiscriminatiewetten en we zijn vertegenwoordigd in de media, de overheid en het straatbeeld, maar stigma’s en discriminatie blijven bestaan. We blijven worstelen met minderheidsstress (extra stress vanwege (de angst voor) negatieve reacties, het verbergen van de seksuele voorkeur en/of het ontbreken van sociale steun, FVD). We blijven het slachtoffer van subtiele en zware agressie.”

Getuigenissen 2
Van een taxichauffeur die verliefde vrouwen uitschold tot een homokoppel dat in een snackbar klappen kreeg: gelijkekansencentrum Unia behandelde vorig jaar 125 dossiers van mensen die zich gediscrimineerd voelen omdat ze holebi zijn. Dat is een stijging met meer dan een derde tegenover vijf jaar geleden. UGent-onderzoek toonde eerder aan dat ervaringen met holebi- en transfoob geweld meespelen bij het ontwikkelen van suïcidale gedachten. Maar ook negatieve reacties van ouders bij coming-outs kunnen tot psychische klachten leiden.

Ik heb me lang schuldig gevoeld tegenover mijn ouders”, zegt Coppieters. “Toen ik ook op meisjes verliefd werd, dacht ik: dit is fout. Ik had het gevoel dat ik niet aan de verwachtingen van mijn vader en moeder beantwoordde. Dankzij therapie zag ik in dat ik niets aan hen verschuldigd ben.

Lindelauff, die op mannen en vrouwen valt, kende hetzelfde gevoel. “Van kinds af aan worden we met heel veel onuitgesproken verwachtingen geconfronteerd. Ben je een jongen? Dan verwachten je ouders dat je een meisje aan de haak slaat, er een huis mee koopt en er een kind mee krijgt. Wijk je van dat pad af, dan heb je nog steeds iets uit te leggen. Neen, ik overdrijf niet. Soms zeggen andere holebi’s mij: ‘Waar dram je toch zo over door, ik ben uit de kast gekomen en heb geen enkel probleem ervaren.’ Fijn voor hen, maar als vrijwilliger bij het Limburgse Regenbooghuis kom ik vaak in contact met jongeren en merk ik dat dat zelfs in 2019 niet voor iedereen geldt – verre van. Zelfs in gezinnen die je als progressief zou kunnen bestempelen wordt een coming-out nog vaak niet als positief onthaald.”

Er is nog meer nodig
Initiatieven als lumi.be en gendervonk.be zijn in zijn ogen essentieel, maar volgens çavaria moeten wij onze samenleving, waarin hetero zijn nog steeds de norm is, blijven bevragen. “Het begint al in het onderwijs”, zegt Borghs. “Train leerkrachten om met seksuele en genderdiversiteit om te gaan, zodat iedereen zich op zijn gemak kan voelen. Hetzelfde verhaal op de werkvloer: sta je er genoeg bij stil dat homoseksuele of transgender werknemers niet uit de boot vallen, ook niet subtiel?”

Hulp zoeken helpt
Coppieters hoopt dat holebi’s en transgenders met mentale welzijnsproblemen hun weg vinden naar de websites, of naar een therapeut in de buurt. Het heeft haar zelf erg geholpen. “Toen ik nog in Gent studeerde, ben ik op een avond gecrasht. Mijn toenmalig lief had het net uitgemaakt. Ik ben toen naar een vriendin gestapt en heb haar in één keer alles toevertrouwd wat ik al die jaren verzwegen had: de moeilijke relatie met mijn gezin, met eten, met mezelf. In mijn omgeving heb ik zo vaak moeten horen: ‘Praten over problemen haalt niets uit. Het leven is voor iedereen lastig, doe gewoon voort.’ Maar erover spreken maakt de dingen wel beter. Die afgrijselijke avond in Gent deed me inzien dat ik nood had aan een therapeut. Ik ging nu al twee keer in therapie en het deed me telkens beter voelen.”

Ook zestiger Lindelauff zag het de laatste jaren opklaren. “De donkere gedachten zijn weg. Ik zit nu in een heel mooie relatie waar mijn partner me accepteert om wie ik ben. Mijn echtgenote laat me toe om activist te zijn in de Vlaamse bi-scene. Zo heb ik een vereniging voor biseksuelen in Limburg opgericht. Mensen die zich nergens thuis voelen, zijn nu heel blij dat er naar hen wordt geluisterd. Ik kan zijn wie ik wil zijn en ik kan anderen helpen om hetzelfde te proberen. Dat is toch fantastisch? Ik las in een stuk van jullie columniste Sabrine Ingabire (DM, 04/09): ‘Ik zou het niet erg vinden om morgen niet te ontwaken, maar voor het eerst in dertien jaar weet ik dat ik niet diegene ben die een eind zal maken aan mijn leven.’ Zo denk ik er nu ook over. Ik ben niet meer suïcidaal, ik ben dankbaar voor het leven dat ik heb.”

Te weinig inzet in strijd tegen zelfmoord?
Wordt er niet te weinig geïnvesteerd in de strijd tegen suïcides? Leopold Lindelauff, die zelf jarenlang worstelde met suïcidale gedachten, meent van wel. Hij begrijpt niet waarom deze problematiek niet feller wordt bestreden. “Mocht ik minister van Welzijn zijn en deze dramatische cijfers belanden op mijn bureau, dan zou ik meteen een grote campagne in gans Vlaanderen opzetten die hier bewustwording rond wil creëren”, zegt Lindelauff, die in 2017 drie mensen uit zijn omgeving aan suïcide heeft verloren.

Vandeurzen countert dat hij het probleem niet ernstig genoeg zou nemen. “Het is geen toeval dat het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020) verwijst naar holebi’s en transgenders als bijzondere aandachtsgroep”, zegt hij in een reactie. “Om de suïcidecijfers bij deze groep terug te dringen, maakt Vlaanderen onder meer met deze nieuwe website werk van een specifieke doelgerichte aanpak.” Stemmen binnen het veld geven Vandeurzen gelijk: “Als er iemand was met een hart voor suïcidepreventie voor iedereen, was hij het wel.” “Tja. De weg is toch nog héél lang”, reageert Lindelauff.

NUTTIGE LINKS
- Website Lumi.be ==> Klik hier
- Website Gendervonk.be ==> Klik hier
- Website Vlesp.be ==> Klik hier
- Webiste Transgender infopunt => Klik hier
- Website Awel.be (Awel luistert naar kinderen & jongeren) ==> Klik hier
- Website Unia (gelijke kansen, ook geweld melden) ==> Klik hier
- Website Zelfmoordlijn (bel, chat, mail, anoniem) ==> Klik hier
- Links naar holebi vriendelijke therapeuten (ook advocaten & notarissen) ==> Klik hier
- Links naar holebi, transgender, homo, lesbi, organisaties en meer ==> Klik hier

LEES OOK
VERSCHIL TUSSEN ZELFMOORDEN ONDER HETERO'S EN ONDER HOLEBI'S - 2019
DOSSIER VLAAMSE HOLEBI'S & TRANSGENDERS EN ZELFMOORD + ANDEREN HELPEN - - 2017

Bron: vrt.be, de morgen.be & holebi info

Dit bericht is gepost op 11 September, 2019 en 2568 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

29 oktober 2028 - Geen partys
04 mei 2030 - Klik activiteiten / kalender

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Holebi- en transfobie melden in Vlaanderen heeft altijd zin.

 

Film over transgender kleuter wint prijs op filmfestival Gent.

 

Boek Julian over Belg Nederlands lesbisch koppel wordt verfilmd.

 

Uniek: Vlaamse holebi & trans+ federatie sluit officieel samenwerkingsakkoord met Unia.

 

Belgie lijkt nog niet helemaal klaar voor niet-binaire personen.

 

James Cooke lanceerde ED TV, een nieuw Vlaams digitaal platform voor jongeren én leerkrachten + video.

 

Jaar na overlijden van Marieke ‘Wielemie’ Vervoort kijken ouders vooruit.

 

Meester Joren stond dinsdag voor het eerst als Mr Gay Belgium voor de klas.

 


Buitenlands nieuws

Holebi's zwaar vernederd om ze nadien op te sluiten.

 

Fransen komen met 42 punten plan in strijd tegen holebi & transfobie

 

TikTok sluit zich aan bij andere sociale media om pro conversie therapie berichten te verbieden.

 

Paus zegt achter geregistreerde partnerschappen voor homo's en lesbiennes te staan.

 

Honderden (hetero) tiener jongens gingen als protest in rok naar school.

 

Eerste minister kust echtgenoot live op Tv na zesde politieke overwinning.

 


Showbizz & Sport

Uniek: een op Elton John , geïnspireerde Barbie.

 

Een beroemde lesbienne is snel gehuwd uit angst voor afschaffing homohuwelijk.

 

Trailer lesbische muzikale film, met een top cast gelanceerd.

 

Niet-binaire ster uit Arrow stapte zopas in het huwelijksbootje met niet-binaire ster.

 

19-jarige veelbelovende atlete komt uit de transgender kast.