Je leest:

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.Bonobo apen, ook wel pygmee chimpansees genaamd, hebben liever seks met vrouwtjes dan met mannetjes. Maar mannetjes die seks hebben met mannetjes worden zelden opgemerkt. Hoe dat komt daar lijken onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, Duitsland een antwoord op te hebben gevonden.

Bonobo's staan bekend als zogenaamde 'hippie apen' vanwege het veelvuldig hebben van seks, en het feit dat ze nooit echte ruzies hebben zoals bijvoorbeeld chimpansees, die eerder bekend staan om hun veelvuldig ruzie maken en het hebben van hevige conflicten met soms vrij veel geweld binnen de groep.

In het wild is het niet ongewoon dat volwassen vrouwelijke bonobo's genitale contacten hebben met andere vrouwtjes. Maar wetenschappers zijn al tientallen jaren perplex over de vraag waarom alleen vrouwelijke bonobo's seksuele handelingen hebben met leden van hetzelfde geslacht, iets wat trouwens zelden wordt waargenomen bij mannelijke soortgenoten.

Uit het onderzoek van de Max Planck Society bleek dat Vrouwelijke bonobo's die zich bezighouden met handelingen van hetzelfde geslacht vaak dichter bij elkaar bleven dan paren van gemengd geslacht. Bovendien zagen wetenschappers dat vrouwen verhoogde oxytocinespiegels hadden na seksuele interacties van hetzelfde geslacht die niet werden waargenomen na seks met mannetjes.

Sommige eerdere onderzoeken suggereerden dat dit een manier zou kunnen zijn voor vrouwtjes apen om zich te binden, stress te verlichten en sociale spanning te verminderen binnen de op dat moment concurrerende bonobo gemeenschappen. Maar, zulke theorieën hebben echter nooit verklaard waarom gedrag van hetzelfde geslacht volgens de studie alleen bij vrouwtjes apen werd waargenomen.

Maar door meer dan een jaar gedrags- en hormonale gegevens te verzamelen van alle volwassen leden van een gewende bonobogemeenschap in de Democratische Republiek Congo, vonden de onderzoekers een mogelijk antwoord.

De onderzoekers verzamelden urine om het hormoon oxytocine te meten, dat bij andere diersoorten in het lichaam wordt afgegeven na vriendelijke sociale interacties, waaronder seks en dat helpt bij het bevorderen van samenwerking. Vrouwelijke bonobo's ondersteunden anderen meer in paren van hetzelfde geslacht. Na analyse ontdekten ze dat de vrouwtjes apen een meetbare toename van urine-oxytocine hadden na seks met andere vrouwtjes, maar dat ze dit niet hadden na seks met mannetjes apen. Bovendien ondersteunden bonobo’s in paren van hetzelfde geslacht die meer seks hadden elkaar vaker in conflicten. Maar het grootste deel van dergelijke steun werd waargenomen bij vrouwen.

"Het kan zijn dat een grotere motivatie voor samenwerking tussen vrouwtjes apen, fysiologisch gemedieerd door oxytocine, de sleutel is om te begrijpen hoe vrouwtjes apen een hoge dominantiepositie bereiken in de bonobo-samenleving", aldus co-hoofdauteur Martin Surbeck, onderzoeker bij het Max Planck Instituut voor Evolutionaire antropologie en Harvard University.

Bonobo's hebben veel seks, maar hun levens zijn zwaar bedreigd
Bonobo's staan op ongeveer drie voet lang en worden samen met chimpansees beschouwd als het naaste evolutionaire familielid van de mens. En zeldzaam en bedreigd worden bonobo's door sommigen beschouwd als het meest mentaal geavanceerde niet-menselijke dier.

De grootste bijzonderheid van de sociale structuur van bonobo's is dat de vrouwtjes meestal het hoogst in de rangorde staan. Oorzaak hiervoor is dat bij een strijd tussen een vrouwtje en een mannetje de andere vrouwtjes vaak te hulp schieten. Bij bonobo's is de rangorde van een mannetje dan ook vaak afhankelijk van de rangorde van zijn moeder, meer dan van het hebben van de juiste vrienden onder de andere mannetjes zoals bij chimpansees. De rangorde onder vrouwtjes is vaak onduidelijk en lijkt vooral afhankelijk van leeftijd.

Seksualiteit is zeer gebruikelijk bij bonobo's en niet alleen voor voortplanting. Daarbij is het bijzonder dat er ook oraal-genitaal en manueel-genitaal contact en veelvuldig masturbatie voorkomt. Nog een bijzonderheid is dat bonobo's vaak in de missionarishouding, en in diverse andere posities seks hebben en daar ook anatomisch op zijn aangepast. In het verleden is men er van uitgegaan dat alleen bij mensen die houding (missionarishouding) voorkwam. Het is dus niet verwonderlijk dat men bonobo apen ook wel 'hippie apen' noemt.

Bonobo apen komen alleen oorspronkelijk voor in bossen ten zuiden van de Congo-rivier, die zijn verwoest door ontbossing en stroperij. Als gevolg hiervan is de bonobopopulatie de afgelopen 30 jaar afgenomen, hoewel niet precies bekend. Wetenschappers geloven dat de achteruitgang de komende 45 tot 55 jaar zal voortduren vanwege het lage voortplantingspercentage van de bonobo's en de groeiende bedreigingen. Daardoor is er op termijn ook steeds minder kans om de dieren te bestuderen en meer te weten te komen over deze bijzondere dieren die zoveel gemeen hebben met dé mens.
LEES OOK
IERLAND HEEFT EEN HOMO EN EEN LESBISCHE KOPPELTJE PINGUINS - 2019
JUMBO INKTVIS MANNETJES HEBBEN HOMOSEKS TER BEHOUDT VAN DE SOORT - 2019
GORILLA MANNETJES VERBAZEN PARK BEZOEKERS MET HOMOSEKS + VIDEO - 2018
VOOR HET EERST GEZONDE BABY MUIZEN GEBOREN UIT TWEE VROUWTJES MUIZEN - 2018

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 14 September, 2019 en 1998 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.

 

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.