Je leest:

Zalando speelt met gender met Gentse Joppe + video.David Bowie en Mick Jagger deden het al in de jaren 70, Grace Jones in de jaren 80 en op de shows van grote modehuizen lopen nu toch ook al tien jaar jongens en meisjes die zich kleden en bewegen als jongen en meisje tegelijk. En vandaag is er Zalando, de online webwinkel lanceert de 22-jarige Joppe Decampeneere, één van de nieuwe gezichten van Zalando.

Joppe, een jongvolwassene die een stoppelbaard combineert met hakken en make-up, en elke dag de deur uit wandelt alsof het voetpad een catwalk is. "Wees vrij om te zijn wie je bent", is de boodschap van de online kledingwinkel. Joppe DC, zoals hij zichzelf noemt op Instagram en op zijn blog doet het. Van scheve blikken trekt hij zich a lang niets meer aan.

Spelen met gender, je kleden als jongen en meisje tegelijk, voor velen is het nog moeilijk te aanvaarden, en evenveel mensen begrijpen het niet. Maar dat zal Joppe een worst wezen. Vroeger heette iemand als Joppe androgyn, vandaag is het gender-diffuus. Maar het bestaat al jaren, maar gewoon is het helaas nog niet geworden. Spelen met de grenzen van het mannelijke en het vrouwelijke is altijd iets gebleven van de extravagante pop en van de dure couturiers, van ultrahippe discotheken en plekken waar de gemiddelde Vlaming zelden kwam.

Maar nu is er dus Zalando. Veel meer mainstream kan je niet worden: een online kledingwinkel waar zo goed als iederéén shopt. En hoewel nog lang niet iedereen daar klaar voor lijkt, zegt de Duitse keten heel expliciet dat ze toejuichen dat jongens en meisjes als Joppe doen wat ze doen. “Free to be” is de nieuwe merkslogan van Zalando en een reclamefilmpje maakt duidelijk wat daarmee bedoeld wordt. In de Belgische versie zit een zwarte albino-jongen, een model met een maatje meer, een Instagrammer die heel openlijk is over zijn psychologische problemen en dus ook Joppe DC, een glamourqueen met schoenmaat 45 en een forse adamsappel.

“Zalando gelooft in een wereld waar iedereen vrij is zichzelf te zijn, ongeacht stijl, formaat, leeftijd, gender of achtergrond”, zegt marketingdirecteur Jonny Ng. Het is bijna een politiek statement. Zalando kiest kamp. En dat is niet het kamp van pakweg Theo Francken, iemand die ook de mainstream vertegenwoordigt. Een jaar geleden haalde Francken het nieuws toen hij reageerde op een artikel over sexy vrouwenlingerie voor mannen. “Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen... draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?”, schreef hij toen op Twitter, en hij had het ook nog over “disproportionele aandacht voor een marginaal fenomeen waar 98 procent van de mannen geen boodschap aan hebben”.

Joppe DC, die alles doet wat Francken “doordraaien” noemt, herinnert zich die tweet nog goed. “Je moet je niet persoonlijk aangevallen voelen”, schreef Francken er nog bij, en “Be Free”. Maar ondertussen had hij het wel mooi gezegd. Ik probeer er zo weinig mogelijk aandacht aan te schenken. Ik hoop en geloof nog altijd dat mensen zoals ik binnen afzienbare tijd niet meer raar bekeken of becommentarieerd worden, maar de politieke ruk naar rechts heeft het ons zeker niet makkelijker gemaakt.”

Joppe heeft geleerd om zich van die blikken en opmerkingen haast niks meer aan te trekken. “Als ik dat wel zou doen, dan was ik nergens anders mee bezig. Ik hoor en zie het niet meer. Ik heb besloten dat ik gewoon doe waar ik me het beste bij voel. Ik vind mezelf het mooiste zo, dit is wie ik ben. Natuurlijk val ik op, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik wil ook niet shockeren. De aandacht en de reacties zijn een gevolg, niet het doel. Als ik de aandacht toch bewust zoek, dan is het om zoals nu een statement te maken. In de hoop de blik van de mensen te verruimen.”

Op zijn 14de kwam Joppe uit de kast als homo, op zijn 17de begon hij zich te schminken en nu voelt hij geen enkele behoefte meer om een stempel voor zichzelf te verzinnen. Hij is een beetje van alles, en zo kent hij nog veel mensen: niet vast te pinnen als het op seksualiteit aankomt.

Dat hij niet was zoals anderen, wist hij al altijd. Joppe werd geboren met een milde vorm van hersenverlamming, waardoor hij gevoelig is voor krampen en spasmen, waardoor hij zijn spieren niet altijd goed onder controle heeft en ook snel moe wordt. De ziekte leerde hem snel hoe het voelde om uitgesloten en uitgelachen te worden en duwde hem ook weg van sport en fysiek spel. Hij vond een uitlaatklep in theater, raakte verslaafd aan mode, en is nu als student Taal- en Letterkunde aan de UGent behoorlijk actief op sociale media en op het internet. Daar toont hij vooral hoeveel hij houdt van flamboyante outfits, en hoe hij heeft geleerd te houden van zichzelf.

Dit bericht is afkomstig van de krant het Laatste nieuws, daarbij zat géén video. Maar holebi info ging even op zoek, en vond de Zalando video op de Instagram pagina van Joppe, hier onder te bekijken. En wie Joppe op Instagram wil volgen, zie link onder de video. (de video werd gekopieerd omdat deze niet deelbaar was, vandaar dat hij nu op holebi info YouTube staat).


- Joppe op Instagram ==> Klik hier

Bron: hln.be

Dit bericht is gepost op 09 October, 2019 en 2010 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween
01 november 2019 - 30Years La Demence
01 november 2019 - Boots Club Big Bang
02 november 2019 - Boots Club Anniversary
02 november 2019 - 30Years La Demence
02 november 2019 - Women Only

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vlaanderen verliest sterke vrouw: Marieke 'Wielemie' Vervoort overleden.

 

Vlaamse Hamid heeft vier mannelijke sekspartners en is gelukkig zo.

 

Make Belgium Great Again brak lans voor flirtende homo & lesbische koppels + 2 video's.

 

Waals politicus slachtoffer van homofobie.

 

Vrouw in sport bestuur, homo of lesbisch in de sport! nog steeds niet vanzelfsprekend in ons Belgenlandje.

 

Danser Davy Brocatus wachtte bijna drie jaar op zijn intussen echtgenoot Anatoly.

 

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 


Buitenlands nieuws

Transvrouw verkozen als raadslid in moslim land.

 

Wetenschappers bekritiseren app die via DNA vertelt hoe holebi iemand is.

 

Ook Hong Kong volgt niet het voorbeeld van Taiwan rond huwelijksgelijkheid.

 

Almere krijgt als eerste stad in Europa een Transgender zebrapad + extra info.

 

Coca-Cola moet geldboete betalen voor homo & lesbische posters in Hongarije.

 

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.